中移動一卡兩號電話卡問題

中移動一卡兩號電話卡問題 E-mail 此主題給朋友

買左一張中移動一卡兩號電話卡,想請問下一個卡同時有國內同香港既號碼,係唔係身在中國,於香港無論打邊個號碼都打得通?

另外,如果有一卡兩號電話卡,於中國打電話到香港,要先按咩數字先打得通?如果中國打中國,係唔係只接電話號碼就得呢?

覺得$120蚊既卡,未用已經扣左一半,仲每個月扣多6元,真係用到到既金額唔多...

thx

一個卡同時有國內同香港既號碼,係唔係身在中國,於香港無論打邊個號碼都打得通?....................yes
如果有一卡兩號電話卡,於中國打電話到香港,要先按咩數字先打得通?......................................00852/+852(HK NO.)
如果中國打中國,係唔係只按電話號碼就得呢?....................yes
$120蚊既卡,未用已經扣左一半,仲每個月扣多6元,.............................其聯通都係咁,貴買平用,

中移動一卡兩號電話卡,有d好處係用peoples充值,充值有錢送,買又有得平 ,好過聯通充值買$120得$100蚊

THX...
之前以為用中移動既電話卡到中國後可以在中國買增值卡增值,原來唔可以,要在香港買定幾張,先知原來香港與中國的中移動並不相通。

咁如果只在中國國內打,係唔係直接打個中國電話就得?

thx

引用:
原帖由 hihi25 於 2011-5-29 20:11 發表
THX...
之前以為用中移動既電話卡到中國後可以在中國買增值卡增值,原來唔可以,要在香港買定幾張,先知原來香港與中國的中移動並不相通。

thx
如果中國打中國,係只按電話號碼就得

你可以申請自動充值,或網上充值,咁就唔驶怕
我都係咁用

thx...
原來仲可以搵在香港既人幫忙增值,提供電話號碼就可以。
睇黎真係幾方便呢

回覆 5# 的帖子

個個月你唔用都扣錢喎...

我係用緊中國移動香港(即PEOPLES)的一卡兩號,呢一款係唔可以搵人在香港充值嗎?

thx

引用:
原帖由 hihi25 於 2011-5-29 08:11 PM 發表
THX...

thx
我用香港People買中移動一卡兩號用咗2年

每次都係大陸充值,從來無係香港充值

係國內打中國電話可直接打個中國電話number

如果 12593 + 中國電話number 會更便宜

引用:
原帖由 i553041 於 2011-5-30 01:42 AM 發表
個個你唔用都月扣錢喎...
25蚊人仔一個月

引用:
原帖由 E-R-B 於 2011-5-30 19:55 發表

我用香港People買中移動一卡兩號用咗2年

每次都係大陸充值,從來無係香港充值

係國內打中國電話可直接打個中國電話number

如果 12593 + 中國電話number 會更便宜
你這張是中國移動神州行,係用中國移動神州行充值,用人民幣計,買$125得$100用,可在大陸充值
樓主個張係中國移動香港一卡兩號,用港幣計,充$100有$110用,但在大陸買不到充值
要用網上充值

各有各好

引用:
原帖由 i553041 於 2011-5-30 01:42 發表
個個你唔用都月扣錢喎...
等同隧道牌照費....個個月要比

回覆 13# 的帖子

我用果張一卡兩號唔使比,如意香港通:(絕對免月租!)

收費如下:

不過用聯通網絡,收得真係差過移動o既,但如果只係一般通話,或者電話係唔多o既,都無乜所謂啦!

或者中港通一卡兩號都免月租:(不過都係用聯通網絡!)

http://www.china-hkt.com/products_04.html

我本人唔係咁鐘意用收月租(或者隧道牌照費)的一卡兩號儲值卡,可能係我少返大陸o既關係吧!唔好睇少每個月幾蚊雞,扣下扣下儲值卡好快扣完!
我之前張大陸卡就係咁,聯通o既如意通,每個月扣6蚊來電顯示費,由於我唔係成日上大陸,入50蚊落去用3個月,每個月扣6蚊,3個月就唔見左$18蚊,你話抵唔抵?

伸延閱讀
 26 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。