[其他資訊] 4G機比3G食電?

引用:
原帖由 queen2012 於 2013-3-11 12:06 AM 發表
note2 lte表示用到9~12個鐘
所以咪話要好睇個電量多少

引用:
原帖由 銀河網 於 10-3-2013 03:06 PM 發表
好簡單~
如果4G暢順過3G既話,慳電~
咁點解3G會食電過2.75G 上網?
再者4G 要係一秒堶掖B理100Mb 數據同3G 一秒堶掖B理21Mb數據
邊個要用多啲電都可以分清楚啦

不過我#13都講咗
你要 ...
c hing 你呢d 電子理論如何得來的
電腦個時脈快都食電左, 而且用電同速度比係log 咁上, 冇理由4g 個時脈快H+ 有成 3倍上, 還用少了電?

入門級少主人, 水中貴族, 核動力潛艇

我唔上網時,會set做2g, 係office可以用wifi, 出左剩咪set返做3g/4g, save好多電架~

引用:
原帖由 理怒眉 於 2013-3-9 11:06 AM 發表
係....開咗4G部機大食電
比3G大食
咁都好正常姐唔係咩?
無理由3g食電大過4g吧

引用:
原帖由 maychan_1 於 2013-3-11 01:19 PM 發表
我唔上網時,會set做2g, 係office可以用wifi, 出左剩咪set返做3g/4g, save好多電架~
same here
有時上堂我會off 3g/4g
因為都無需要用到
不過就算宜家部note2 lte開左3g/4g都唔會話跌得好快
之前部4s就勁快

引用:
原帖由 西11 於 2013-3-11 12:04 PM 發表 ching, your conclusion is quite logical, but so funny.
多謝
不過你地知唔知4G要跟埋4G simcard先可以有4G威力!

引用:
原帖由 特工阿七 於 2013-3-9 09:01 PM 發表
我唔同意, 相反, 應該係慳電過3G, 因為4G接收數據暢順啲, 粒核無禁吃力, 扯小啲電.

3G同4G所收到的網上數據吾系一樣架咩
4G的理論上對單核的手機會來得可力喎
例如3G一秒手機的處理器要處理3粒豆豆數據
而4G一秒就—要處理4粒豆豆數據
如果手機的處理器慢既話應該好可力或反而覺得慢左
點解會覺得慢左
假如手機的處理器一秒只能消化2.5粒豆豆
咁你就算用10G都無用,始終部機都系得2.5粒豆豆的速度

引用:
原帖由 爛蛋 於 2013-3-9 08:58 PM 發表
Mon 一向都係電量消耗最大

我 30%-45% 光度

[img]http://n2.hk/d/attachments/day_110508/20110508_c52c86110438ecfb994aPRea6mGzCr8a.jpg[img]

引用:
原帖由 數碼熊仔 於 2013-3-11 11:48 AM 發表

agree, 呢樣真係冇得避...你4G都仲可以話關左佢用3G
粒電最少都要上3000mah...

引用:
原帖由 HikeAway 於 2013-3-9 05:11 PM 發表
我用 GSIII LTE, 好慳電
但點解我咁食電

4g 食電勁3g 好多

4g 感覺係大食d

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。