[疑問] 求救!note 2 micro SD 卡 detect 唔到

求救!note 2 micro SD 卡 detect 唔到 E-mail 此主題給朋友

我用左張class 4 32gb 的micro Sd 卡半年,呢幾排成日都話我移除記憶卡,尋日影影下相直情話我係空白sd card,
之後我攞張卡放入card reader, 點知desktop根本detect唔到,我又放張卡落相機,又係detect唔到!
我又試過用啲photo recovery software, 但佢哋都根本搵唔到張卡的存在,點算好呀?

我好想要返啲相,因為剛剛有親人離開,佢走之前我用note2影了好多珍貴嘅相,全部save了去張sd card, 救下各位教下小妹可以點樣攞返啲相

懷疑已損壞!

同樓上師兄所講,張咭,好大機會壞左!

但未必一定死晒,建議你將佢轉入sd 咭套到, 先lock 死佢, 轉用第二個 cardreader 試下……我曾經試過咁,成功左!

萬一都唔會得,你可以搵坊間的救 data的公司,不過費用超貴,你自己可以考慮一下!

祝你成功!

試下喺setting搵storage再揀unmount sd card之後再mount

建議你救得返都要換card
好多人用32g都有你講嘅情況
我早兩日先死咗card
好在救得返

多謝咁多位的意見,我有試過放張卡入卡套再放入電腦同相機,但都讀唔到張卡,我睇啲forum教人用擦膠擦下張卡啲磁片,大家覺得有用嗎?

另外如果冇辦法,我都要攞出去啲救資料公司比人整,大家有冇啲信譽好啲,又冇咁貴嘅介紹呢?請message我!多謝晒

唔好意思呀,請問可唔可以教下我你點樣救返張卡呀?

引用:
原帖由 spritesprite 於 2013-3-25 10:10 AM 發表
建議你救得返都要換card
好多人用32g都有你講嘅情況
我早兩日先死咗card
好在救得返

可以教下我點救張卡嗎?

用 PC format 唔得咩?

D micro sd 係有期限,,不會長生,
所有儲存 card hd,重要既data都要定期backup
睇來多是死 card,換個card reader試下
認得到可用software recovery D料
認吾得到,神仙難救

睇link
http://w70.dcfever.com/trading/view.php?itemID=1866899

Pc同recovery software都detect唔到張卡,我唔想format, 因為入面啲嘢對我來講真係好緊要

回覆11 #的帖子

試下攞出去俾人救返啲檔案先啦

引用:
原帖由 regina930 於 2013-3-25 04:12 PM 發表 Pc同recovery software都detect唔到張卡,我唔想format, 因為入面啲嘢對我來講真係好緊要
唔好再format,唔好再做save野動作…

上transcand個網下載一個修復sd及usb軟件,試下逐步逐步跟指示做

引用:
原帖由 regina930 於 2013-3-25 02:03 AM 發表 我用左張class 4 32gb 的micro Sd 卡半年,呢幾排成日都話我移除記憶卡,尋日影影下相直情話我係空白sd card, 之後我攞張卡放入card reader, 點知desktop根本detect唔到,我又放張卡落相機,又係detect唔到! ...
你張卡咩牌子?

引用:
原帖由 regina930 於 2013-3-25 04:12 PM 發表 Pc同recovery software都detect唔到張卡,我唔想format, 因為入面啲嘢對我來講真係好緊要
transcend recoverfx 軟件

伸延閱讀
 29 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。