[機種討論] S4 3G版一定好過4G版 ( 有分析 )

S4 3G版一定好過4G版 ( 有分析 ) E-mail 此主題給朋友

S4 3G版一定好過4G版 ,因為大陸得3G行貨 , 所以國內刷rom多數是3G版 , 4G版會好慘玩小好多rom...

同埋3G版收回價硬過4G版 , 因為大陸只收3G版 , 4G版價自然無咁好....以上是用S3 LTE 經驗得返來 , 4G版真係好慘玩小好多rom,收回價又同3G版一樣 , 但s3 LTE個時貴$500架

最衰係三星,點解要分3G同4G版 , 人地HTC , SONY , 已經無咁份喇,刷rom非常方便

但係遲啲4g版有親生仔rom刷就唔同講法,加上3g版發熱問題好似仲未攪掂。好難吸引人去買3g唔用上網速度快成幾倍既4g

S4 4g 版唔用自家 octa 的確令人失望。對我黎講一係 octa 一係就索性唔出,唯有揀 3g 版。

引用:
原帖由 Altezzahk 於 2013-5-20 01:22 AM 發表
但係遲啲4g版有親生仔rom刷就唔同講法,加上3g版發熱問題好似仲未攪掂。好難吸引人去買3g唔用上網速度快成幾倍既4g

無左小米rom , 同L大力卓rom ,兩大正rom玩 , 4G版真係死得

引用:
原帖由 Altezzahk 於 2013-5-20 01:22 AM 發表

octa 未完善但有 potential,而且 octa 1.6gHz 都跑得快過 s600 1.9gHz,但一般用戶我都會建議 4g 版。

引用:
原帖由 ABCDISCUSS 於 2013-5-20 01:25 AM 發表
S4 4g 版唔用自家 octa 的確令人失望。對我黎講一係 octa 一係就索性唔出,唯有揀 3g 版。
最衰係三星,點解要分3G同4G版 , 人地HTC , SONY , 已統一出4G機 , 分開左3G同4G版 , 注定大陸只會出3G版 , 4G版想刷rom玩 , 揀値免問

同埋4G版拎返國內收回 , 價錢低可憐

你睇下s3  LTE , note 2 LTE收回價就知 , 仲低過4G版

引用:
原帖由 ABCDISCUSS 於 2013-5-20 01:28 AM 發表

octa 未完善但有 potential,而且 octa 1.6gHz 都跑得快過 s600 1.9gHz,但一般用戶我都會建議 4g 版。
唔刷rom一般用戶我都會建議 4g 版 , 但玩刷rom用戶一定要用3G版

但歐美本係4G版喎
咁上XDA DL ROM黎玩,又會否4G版好得多?

而且3G版粒U有先天缺憾

引用:
原帖由 ABCDISCUSS 於 2013-5-20 01:28 AM 發表 octa 未完善但有 potential,而且 octa 1.6gHz 都跑得快過 s600 1.9gHz,但一般用戶我都會建議 4g 版。
4+4嘅A15  4核係正式A15架構,而高通600係仿A15 嘅環蛇架構,功效緊係4+4勁啦,不過耗電就會比高通600厲害

引用:
原帖由 wai7753 於 2013-5-20 01:18 PM 發表
4+4嘅A15  4核係正式A15架構,而高通600係仿A15 嘅環蛇架構,功效緊係4+4勁啦,不過耗電就會比高通600厲害

而家粒8核,只可以4粒A7或4粒A15同時運作,已經唔掂(食電同熱)
唯有等三星下一代U改善啦

高通S600唔係A15,但S800就係S15囉,仲可以每粒核心用不同速度運作,分分鐘仲勁過粒8核都唔定

引用:
原帖由 mingjack 於 2013-5-20 04:34 PM 發表

而家粒8核,只可以4粒A7或4粒A15同時運作,已經唔掂(食電同熱)
唯有等三星下一代U改善啦

高通S600唔係A15,但S800就係S15囉,仲可以每粒核心用不同速度運作,分分鐘仲勁過粒8核都唔定
高通S600唔係行A15 咁樣咪仲慢過nexus 4 個粒A15

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2013-5-21 01:49 AM 發表

高通S600唔係行A15 咁樣咪仲慢過nexus 4 個粒A15
係A9架構,但加入部份A15架構GE野入去
高通S4系已經係咁,所以果陣雙核S4,已經可以追到甚至勁過GS3果粒4核

S600係APQ8064T,即係APQ8064小改版,主要係DISPLAY強左

而家A15最大問題係超食電

引用:
原帖由 mingjack 於 2013-5-21 11:42 PM 發表 係A9架構,但加入部份A15架構GE野入去高通S4系已經係咁,所以果陣雙核S4,已經可以追到甚至勁過GS3果粒4核S600係APQ8064T,即係APQ8064小改版,主要係DISPLAY強左而家A15最大問題係超食電
高通粒假a15雙核,勁過三叔s3 A9四核??

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2013-5-22 12:40 PM 發表
高通粒假a15雙核,勁過三叔s3 A9四核??

基本上最少限度係平手,但留意人地只係雙核

始終ARM係著重架構,A15貴為下一代架構,A9比唔上係好正常(如果架構提升唔多,咁三星做乜又要開發A15架構CPU?講真IPHONE5粒U都係A15架構啦)

但而家A15真係仲未成熟,淨係耗電已經令人頭痛(big.little架構原意係用作效能與平衡並存之方案,偏偏三星呢次粒U只限死係用得最多電的MODE)

唔好話A15啦,主打新一代慳電為主的A7架構,效能都超越舊有的A8,迫近A9架構的效能了

伸延閱讀
 25 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。