[疑問] s2 plus 點連接電腦

s2 plus 點連接電腦 E-mail 此主題給朋友

電話用usb連左去電腦~
叉到電~但開唔到裝置~
請問點先可以連到?

引用:
原帖由 cacadada 於 2013-6-16 06:09 PM 發表
叉到電~但開唔到裝置~
請問點先可以連到?
如果你部電腦不是 Win 7/8
或因種種問題不能自動 load drivers,
你就要:

1) 安裝Kies, (Kies 已經包含 Saumsung USB Drivers)
http://www.samsung.com/hk/support/usefulsoftware/KIES/JSP

2) 如果不想安裝 Kies, 就要獨立安裝 Samsung USB Drivers for Mobile Devices 同埋 Windows Media Player
咁就可以解決你的問題.

回覆 2# 的帖子

但係我有安裝kies 但係唔得
唔可以連到~開唔到一個個file~
多謝你呀!!!

引用:
原帖由 cacadada 於 2013-6-16 09:26 PM 發表
但係我有安裝kies 但係唔得
唔可以連到~開唔到一個個file~
多謝你呀!!!
部機有冇開鎖 ?

天作孽,猶可違;
自作孽,不可逭....

請問咩係開鎖?應該冇呀~
我後來爬文搵到原來s2 plus係冇左usb卸除式個個function~
而家連左之後唔可以預覽d相~
but anyway thanks!!

引用:
原帖由 cacadada 於 2013-6-21 09:42 PM 發表 請問咩係開鎖?應該冇呀~我後來爬文搵到原來s2 plus係冇左usb卸除式個個function~而家連左之後唔可以預覽d相~but anyway thanks!!
你部機响每次用之時使唔使入密碼之類?如果未解鎖就會睇唔到D file 。

天作孽,猶可違;
自作孽,不可逭....

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2013-6-21 10:27 PM 發表
你部機响每次用之時使唔使入密碼之類?如果未解鎖就會睇唔到D file 。

MTP (Mass Transfer Protocol) , 不同  UMS (USB Mass Storage)
在 MTP 連接下, 是不可以打開 Media files, 也看不到 Thumbnails 的
但好處就係連接個陣不需要 Unmount USB,
即是電腦及手機可以同時 access 到個 File  

你係吾係用原裝USB線?有D充電既USB線係小兩條芯,只係可以充電,吾可以傳數據.
試下第二條USB線。
引用:
原帖由 cacadada 於 2013-6-16 06:09 PM 發表
叉到電~但開唔到裝置~
請問點先可以連到?

多謝大家呀!!!
我有用個個"鎖定熒幕"
試過第2部電腦~其實係連到~
但就係好似totaltotti咁講mtp唔同ums
咁係咪除非我過左個file去電腦~
唔係都唔會可以預覽d相架~
咪唔會知邊d過左~邊d未過??

回覆10 #的帖子

係呀,因為 MTP 沒有縮圖
所以有這麻煩。
但 MTP 優點係電腦同手機可以同時 ACCESS 到個 partition。(舊時UMS個陣,就不可以。)
所以,當你連結電腦時, 仍然可以在手機的 gallery 睇到相同佢地既file name , 來決定抄邊D過去啦。

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。