發新話題發佈投票

[機種討論] Sony Xperia Z Ultra 集中討論區 

本主題由 chairman_palm 於 2013-7-21 02:44 AM 設置高亮
引用:
原帖由 POST76 於 2013-7-27 01:53 AM 發表

個MON反而靚好多,SLCD 同 LX IPS 個MON係有少少弧度,但SONY個一部係平面方角,但其實三款都好好,係較色問題反而Z ULTRA幾自然,BS 2 偏黃, OPTIMUS G PRO 偏藍!
即係如Z,ZV等白濛濛嘅垢病已清除?

以發放正確資訊為宗旨!

引用:
原帖由 lafy 於 2013-7-26 09:56 PM 發表
睇完呢個評測,我更加覺得Z Ultra唔係咁值得用$6000以上價錢去出。

http://chinese.engadget.com/2013/07/25/sony-xperia-z-ultra-review/

其實你覺得有咩問題?再者呢部係工程機,可能好多野都未FINE TUNE,我覺得最好都係自己親身去試去玩,評測當參考就好了,希望有CHING拎到實機報下料,睇下有咩問題仲好!

引用:
原帖由 khmocssucsidwww 於 2013-7-27 02:14 AM 發表

係XV同XZ等等

以發放正確資訊為宗旨!

引用:
原帖由 khmocssucsidwww 於 2013-7-27 02:14 AM 發表

Z 同 Z ULTRA個MON唔同,後者用新既IPS MON,現場睇過一段藍精靈既HD片,個畫面超靚,顏色好自然,仲好SHARP!

引用:
原帖由 POST76 於 2013-7-27 02:14 AM 發表 其實你覺得有咩問題?再者呢部係工程機,可能好多野都未FINE TUNE,我覺得最好都係自己親身去試去玩,評測當參考就好了,希望有CHING拎到實機報下料,睇下有咩問題仲好!
硬件上嘅一些不足(例如冇閃光燈)我唔太介意,但軟件上我感覺仍未完全配合到我嘅使用需要。我可能武斷咗,但我而家用緊Mega,覺得三星嘅界面比Sony較好用(我之前仲用緊XTZ),所以ZU主要吸引在個靚mon。至於ZU可以隨手揾支筆寫上去,對我嚟講不太實用。

千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。

現時持有:iPhone 5S,Moto G,One (M8),G Pro 2,Lumia 1520,Galaxy Tab Pro 8.4,iPad Air,Xperia Z2 Tablet,Transformer Book T100,Macbook Pro with Retina

都係嗰句,邊有十全十美機皇!我就因為用開兩張4G card,ZU 就主要上下網加打機同睇漫畫,所以個mon 同外型已經吸引到我。暫時會用ZU + Note2 lte.如果佢3G唔掂就由另一張4Gshare wifi 比佢用。不過我最擔心都係舊電。

引用:
原帖由 lafy 於 2013-7-27 09:34 AM 發表
硬件上嘅一些不足(例如冇閃光燈)我唔太介意,但軟件上我感覺仍未完全配合到我嘅使用需要。我可能武斷咗,但我而家用緊Mega,覺得三星嘅界面比Sony較好用(我之前仲用緊XTZ),所以ZU主要吸引在 ...
講介面,就一定係HTC優性,不過LAFY HING可以刷第三方既ROM,又或者D/L 其他界面玩!

剛差完電,開心使用中。目前用部htc one 4g vs UZ 3g發現其實速度真系差唔多。不過我已經同屋企隻老虎傾掂數…九月中換佢部note 2 lte,我再昇級4g UZ

引用:
原帖由 谷行條野1 於 2013-7-27 05:51 PM 發表 剛差完電,開心使用中。目前用部htc one 4g vs UZ 3g發現其實速度真系差唔多。不過我已經同屋企隻老虎傾掂數…九月中換佢部note 2 lte,我再昇級4g UZ
九月一次過換碌3同ZU 4G

足球:熱刺(Since 1987)及國際米蘭(Since 1989)
籃球:金州勇士(Since 1994)

服役中: HTC One M8 , Apple iPhone 5s , Sony Xperia Z2 Tablet , Apple iPad Mini with Retina

期待中: Sony Xperia Z2

引用:
原帖由 Carson35 於 2013-7-27 06:41 PM 發表

到時可能仲有One Max!

千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。

現時持有:iPhone 5S,Moto G,One (M8),G Pro 2,Lumia 1520,Galaxy Tab Pro 8.4,iPad Air,Xperia Z2 Tablet,Transformer Book T100,Macbook Pro with Retina

引用:
原帖由 Carson35 於 2013-7-27 06:41 PM 發表 九月一次過換碌3同ZU 4G
建議一大一細會好d!

引用:
原帖由 Carson35 於 2013-7-27 06:41 PM 發表

carson 兄我 butterflys 收左手∼∼ 係 smt 訂左依部 4g 白色 忍不住

現役:A870S,SonyUZ(4G),TabletZ

退役
三星Tab1,S1,2,3,碌1(黑,白),碌2LTE
LgPrada,Lte2,4x,GPRO
HtcDiamond,OneX,HtcOne(銀)(黑)
索尼XperiaTX,XperiaZ
蘋果Ipad2,3(wifi),IPad4(4G),3gs,4,4S,5(黑),5(白)
黑莓9900
諾基亞:920
日機:F-10D,P-06D
韓機:a860s

剛返到屋企研究中,個芒同note2比真係白好多,不過真係好大,另唔係好習慣sony 介面!不過真係好有氣勢!

引用:
原帖由 vicalam 於 2013-7-18 04:25 PM 發表 我諗10個試完9個都唔會買。
頭先pccx試咗實機,整體效能及反應唔錯,好楂手,袋到落後衭袋,但講電話音質其差,用pccx sim咭 打去htc機(3HK),zu聽人哋把聲,好散唔實在! 唔知pcc網絡問題定部機!有勞其他師兄試下。

我都用pccw card 無呢個問題!

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。