註冊 登入

[新資訊或文章轉帖] Facebook 要求上傳身份證

Facebook 要求上傳身份證 E-mail 此主題給朋友

各位,今日用左一日Facebook 都無事,收工時再用就話我個帳戶已被封鎖,要我上傳身份證明文件證明我的年紀,有沒有人遇到這個問題?還是我個帳戶比人黑了?

附件

2017-8-12 09:57 PM

2017-8-12 09:57 PM

難道Facebook 也需要實名制?

回覆 引用 TOP

佢哋要實名登記!
就依個問題我都屌柒佢老母!
我好幾個朋友已經被封!包括我在內!
十幾年戶口就咁無咗,
香港人開的戶口,通常英文名加個姓!
但係萬一你個戶口入被投訴,
點解被投訴,通常在一啲廣告戶口留言,
留言又唔啱聽,果啲人就會投訴你唔係用實名登記!
咁你個戶口就會被封!
Facebook真係癡鳩線!

原來係甘,甘facebook都幾仆街啵,真係用左甘多年嘅戶口無曬,又要重新add過D朋友,仲衰過v7,但係我好小響fb留言,多數只是分享别人的內容

回覆 引用 TOP

咪廢左個AC咪算囉....

熱門搜尋: 醫療保險 借貸 汽車保險 家居保險 期指 財務

回覆 引用 TOP

有乜理由俾個身分證你!
全部都係個人資料!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkyahoohk 於 2017-8-12 22:07 發表

佢哋要實名登記!
就依個問題我都屌柒佢老母!
我好幾個朋友已經被封!包括我在內!
十幾年戶口就咁無咗,
香港人開的戶口,通常英文名加個姓!
但係萬一你個戶口入被投訴,
點解被投訴,通常在一ࢋ ...
我同你差唔多 我個ac都用左十幾年 係一個群組度答一個人問題有第二個插咀問第二個問題我一路唔理佢
過兩日就話我個名唔得要改 都差唔多兩年 我到而家都未開返 再過多兩年都未必會開返
facebook之前玩得最多就係candy crush
上網玩下game姐 要比身份証明咁嚴重

facebook實名個原意最先係學校用咁當然係實名啦
但係去到成個世界用實名就會有好大私隱問題啦
佢都係想要全世界H大數據去賣廣告賣錢姐

而家facebook+whatsapp+電話號碼+實名+instagram
真係乜都比佢跟到晒 打咭都比佢知你去過邊度
只係個facebook都已經可以知晒你成個家族同朋友圈所有關係

所以真係唔好填咁多個人資料係呢啲社交網站度

94.19Mbps
42ms

回覆 引用 TOP

其實,實名有咩問題呢?
就算你係話賣廣告推銷,唔用實名一樣彈廣告

引用:
原帖由 ep905 於 2017-8-12 09:57 PM 發表

各位,今日用左一日Facebook 都無事,收工時再用就話我個帳戶已被封鎖,要我上傳身份證明文件證明我的年紀,有沒有人遇到這個問題?還是我個帳戶比人黑了?
呢個年代唔用FB 咪用其他囉, 無FB 又唔會死既

引用:
原帖由 zie1113 於 2017-8-13 09:14 AM 發表

呢個年代唔用FB 咪用其他囉, 無FB 又唔會死既
咁又唔會死,只係想知乜嘢原因啫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2017-8-13 09:03 AM 發表

其實,實名有咩問題呢?
就算你係話賣廣告推銷,唔用實名一樣彈廣告
要實名制都晤係大問題,自己行得正企得正又唔會做犯法野,最敝係佢要我up個身份證比佢呢,尼個先係最大問題

熱門搜尋: cosmetic 韓國代購 eyeliner 化妝掃 eye 粉底

回覆 引用 TOP

唔Q用囉

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

上佢個頭,又唔係好用

回覆 引用 TOP

30 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。