• 瀏覽: 1,528
  • 回覆: 10
  • 追帖: 4
首先感激HKEPC既hang1982大神的教路,之前我用盡各種方法,都解決唔到手機睡眠模式下whatsapp收唔到message既問題,萬萬都估唔到呢個問題居然可能係小米既PK後門程式analytics引起的!我把呢個analytics的系統app在"應用管理"內,設為不允許(通知管理)和禁用行動網路(連線控制)後,whatsapp就正常了!希望其他ching的小米/紅米手機如果都有呢個問題,試一下呢個方法,然後報告一下結果!
再次多謝hang1982大神!

熱賣及精選
謝謝!

選民,您的一票,其實好有用的!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chanfc2005 於 2020-9-18 10:04 PM 發表

首先感激HKEPC既hang1982大神的教路,之前我用盡各種方法,都解決唔到手機睡眠模式下whatsapp收唔到message既問題,萬萬都估唔到呢個問題居然可能係小米既PK後門程式analytics引起的!我把呢個analytics的系統app在"應用管理"內,設為不允許(通知管理)和禁用行動網路(連線控制)後,whatsapp就正常了!希望其他ching的小米/紅米手機如 ...
可否詳細的

引用:
原帖由 chanfc2005 於 2020-9-18 10:04 PM 發表

首先感激HKEPC既hang1982大神的教路,之前我用盡各種方法,都解決唔到手機睡眠模式下whatsapp收唔到message既問題,萬萬都估唔到呢個問題居然可能係小米既PK後門程式analytics引起的!我把呢個analytics的系統app在"應用管理"內,設為不允許(通知管理)和禁用行動網路(連線控制)後,whatsapp就正常了!希望其他ching的小米/紅米手機如 ...
小米10至尊紀念版試咗唔得。

引用:

k30好早前已試過,唔得

引用:
原帖由 bulkbear 於 2020-9-19 04:20 PM 發表

小米10至尊紀念版試咗唔得。
試下做埋下面各項:

1) 恢復出厰設定.
2) 只經小米應用商店內的豌豆莢內的谷歌安裝器(第一選項那個,千萬別選其它安裝器)安裝Google服務架構丶Google Play商店等元件,並且更新各元件.
3) 只用原本theme, 另外卓面和鎖屏wallpaper改用其它原厰的picture兩、三次.
4) Google各元件和whatsapp的所有權限放行.
5) Google各元件和whatsapp的通知管理放行.
6) Google各元件和whatsapp的省電策略改為無限制.
7) Google各元件和whatsapp的自啟動放行, 打開自啟動.
8) 在Recents畫面內, 把whatsapp鎖上, 防止android背後刪除whatsapp.
9) 關閉通知過濾.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gig1234 於 2020-9-19 05:46 PM 發表

k30好早前已試過,唔得
試下做埋下面各項:

1) 恢復出厰設定.
2) 只經小米應用商店內的豌豆莢內的谷歌安裝器(第一選項那個,千萬別選其它安裝器)安裝Google服務架構丶Google Play商店等元件,並且更新各元件.
3) 只用原本theme, 另外卓面和鎖屏wallpaper改用其它原厰的picture兩、三次.
4) Google各元件和whatsapp的所有權限放行.
5) Google各元件和whatsapp的通知管理放行.
6) Google各元件和whatsapp的省電策略改為無限制.
7) Google各元件和whatsapp的自啟動放行, 打開自啟動.
8) 在Recents畫面內, 把whatsapp鎖上, 防止android背後刪除whatsapp.
9) 關閉通知過濾.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bong8059 於 2020-9-19 03:30 PM 發表

可否詳細的
設定-->應用設定-->應用管理-->按右上角3點,選顯示所有應用-->找出analytics然後點選-->點選通知管理-->關閉允許通知然後返回-->點選連線控制-->untick行動網路-->確定.

回覆 引用 TOP

紅米10x pro巳試2⃣️天似乎有效用另一手機發訉息即時收到

回覆 引用 TOP

紅米Note 7 pro,有效,謝謝!

選民,您的一票,其實好有用的!

回覆 引用 TOP

多謝分享!好有用

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]