• 瀏覽: 3,379
  • 回覆: 39
  • 追帖: 1
在手機用google play store 安裝的google pay
google pay 其中一個服務讀gmail 將你所有會員加到你google pay 戶口內.

但這樣, 無幾耐我個 Avios Account 被黑客盯上, 用晒我D 分住酒店.
還好被British Airway 發現鎖了1個月, 先回返D 分比我.

呢樣到底係google 漏洞 定  google pay 用在華為的特別漏洞

熱賣及精選
引用:
原帖由 magicalan 於 2020-2-11 05:38 PM 發表

在手機用google play store 安裝的google pay
google pay 其中一個服務讀gmail 將你所有會員加到你google pay 戶口內.

但這樣, 無幾耐我個 Avios Account 被黑客盯上, 用晒我D 分住酒店.
還好被British Airway 發現鎖了1個月, 先回返D 分比我.

呢樣到底係google 漏洞 定  google p ...
Ching 點知道 avios account 被盜同 Google 有關甚至同華為有關?我有個同事滙豐信用卡被盜喺英國碌咗三十幾萬嘢唔通同佢部 iPhone 有關?

引用:
原帖由 tommy414 於 2020-2-11 06:03 PM 發表

Ching 點知道 avios account 被盜同 Google 有關甚至同華為有關?我有個同事滙豐信用卡被盜喺英國碌咗三十幾萬嘢唔通同佢部 iPhone 有關?
可能同隻獅子被淋紅油有關

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tommy414 於 2020-2-11 06:03 PM 發表

沒有證據, 但是時間上吻合.
Anyway, 如果沒有安全工程師去檢測過靠自己安裝的確有相當risk.
如果Huawei 出鴻蒙會好好多.

至於信用卡被盜,  因card number 成日上網買野.  係會有極大RISK .

引用:
原帖由 magicalan 於 2020-2-11 07:32 PM 發表

沒有證據, 但是時間上吻合.
Anyway, 如果沒有安全工程師去檢測過靠自己安裝的確有相當risk.
如果Huawei 出鴻蒙會好好多.

至於信用卡被盜,  因card number 成日上網買野.  係會有極大RISK . ...
ching 用邊部手機?要用 google pay 就算出鴻蒙都要自己裝唔會有分別。但係一個 airway account 因為時間巧合而段估到華為問題就有點 😅
如果套用老尾嘅說話就係華為已經係原罪

引用:
原帖由 magicalan 於 11/2/2020 17:38 發表

呢樣到底係google 漏洞 定  google p ...
Google Pay 好似係會整一個虛擬信用卡號碼出嚟,只可以用喺 Google Pay 入面,真正信用卡號碼係唔會被盜。(有錯請改)

經 Google Play Store 安裝 Google Pay 即係行貨,唔會有事;Mate 30 好似係用唔到 Google Pay,所以都唔會有問題。

引用:
原帖由 tommy414 於 2020-2-11 08:42 PM 發表

ching 用邊部手機?要用 google pay 就算出鴻蒙都要自己裝唔會有分別。但係一個 airway account 因為時間巧合而段估到華為問題就有點 😅
如果套用老尾嘅說話就係華為已經係原罪 ...
香港如果用到華為錢包咪唔使google pay. 另估計用鴻蒙唔用opensource android 內核,  hack 就唔係咁易.  
我唯一exposed 過自己 airway account 就係load 個account 入 google pay 呢一下.  係相當值得懷疑....  
另外呢個唔係華為問題, 係兼容性問題.

引用:
原帖由 x747x 於 2020-2-11 08:42 PM 發表

Google Pay 好似係會整一個虛擬信用卡號碼出嚟,只可以用喺 Google Pay 入面,真正信用卡號碼係唔會被盜。(有錯請改)

經 Google Play Store 安裝 Google Pay 即係行貨,唔會有事;Mate 30 好似係用唔到 Google Pay,所以都唔會有問題。 ...
係架, 只會儲存virtual number的.
另 loopholes 跟 "行貨" 無咩關係.    
蘋果因唔係opensource , 黑客要揾漏洞真係無從入手

回覆 引用 TOP

Huawei is now forced to use the Android Open Source Project (AOSP), but that will do little to help out the software experience. Without the proper license, Huawei is cut off from steady software upgrades, and more importantly, key Google services like the Play Store, Gmail, and YouTube.May 20, 2019

回覆 引用 TOP

我意思係華為國行即使自己入咗 GMS 都用唔到 Google Pay,既然用唔到 Google Pay 就同你講嘅嘢無關。

所以你應該係行貨吧,我覺得 Google 咁大間公司,Google Pay 亦開發咗咁耐,應該可以杜絕到安全問題,亦同華為無關。

你嘅 Avios account 同 Google Pay 有乜關係?話唔定只係你嘅密碼 set 得簡單得滯俾人撞中咗。

谷歌(Google)傳出已暫停與華為的部分業務往來,包括涉及Android操作系統的更新等,也就是說,華為手機用戶接下來將無法更新系統。香港互聯網協會網路保安及私隱工作組召集人楊和生表示,倘若華為無法更新系統,將增加安全風險。

香港信報報導,楊和生指出,現有的華為手機用戶未必即時會受到影響,應該可以繼續使用谷歌的服務,但日後或未能更新現有的應用程式及Android平台。他估計,平台更新仍然可以持續一年,因部分更新已經完成,只是等待推出。

楊和生稱,如果谷歌暫停向華為提高技術支援,後者的安全風險將大幅提高,長遠更會被視為不安全的裝備,或遭到用戶棄用。他又認為,華為有可能放棄手機業務,因為電訊設備業務盈利更高。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 x747x 於 2020-2-11 09:21 PM 發表

我意思係華為國行即使自己入咗 GMS 都用唔到 Google Pay,既然用唔到 Google Pay 就同你講嘅嘢無關。

所以你應該係行貨吧,我覺得 Google 咁大間公司,Google Pay 亦開發咗咁耐,應該可以杜絕到安全問題,亦同華為無關。

你嘅 Avios account 同 Google Pay 有乜關係?話唔定只係你嘅密碼 set 得簡單得滯俾人撞中咗。 ...
我內地買的國行, 可以用到 Google Pay

引用:
原帖由 magicalan 於 11/2/2020 21:54 發表

我內地買的國行, 可以用到 Google Pay
原來係咁,因為你一直無講係用緊咩機,所以以為你係用緊最新嘅 Mate 30。

Google Pay 係喺 Play Store download 的話,應該都改唔到 Google Pay 入面嘅嘢,所以唔關牌子事。

你都係諗吓其他地方有無機會被盜資料好過。我都試過用信用卡訂雜誌後一星期就被海外商舖碌,好在銀行無計我數。

引用:
原帖由 x747x 於 2020-2-11 10:00 PM 發表

原來係咁,因為你一直無講係用緊咩機,所以以為你係用緊最新嘅 Mate 30。

Google Pay 係喺 Play Store download 的話,應該都改唔到 Google Pay 入面嘅嘢,所以唔關牌子事。

你都係諗吓其他地方有無機會被盜資料好過。我都試過用信用卡訂雜誌後一星期就被海外商舖碌,好在銀行無計我數。 ...
"Google Pay 係喺 Play Store download 的話,應該都改唔到 Google Pay 入面嘅嘢,所以唔關牌子事。"

黑客唔使改你D野, 佢利用某D漏洞 偷窺到你的資料己經夠用..

引用:
原帖由 magicalan 於 2020-2-11 09:09 PM 發表

香港如果用到華為錢包咪唔使google pay. 另估計用鴻蒙唔用opensource android 內核, hack 就唔係咁易.
我唯一exposed 過自己 airway account 就係load 個account 入 google pay 呢一下. 係相當值得懷疑....
另外呢個唔係華為問題, 係兼容性問題. ...
兼容性問題引致安全性下降令到你資料外竊,呢個係一個亳無根據嘅假設,雖則古語有云,大膽假設,小心求證,但係 load 入 google pay 後外竊你唔係懷疑 google pay 安全性唔好反而懷疑華為兼容得 google pay 唔夠好 😅
同埋黑客分好多種,遇到高手即使用乜系統對佢嚟講同不設防係無分別。不過懷疑華為問題係你自由,只係個人感覺理據不強。或者簡單啲去諗,會唔會係 British Airways 俾黑客 hack 咗引致客戶資料外竊而你係其中一個?

回覆 引用 TOP

主題標籤 #huawei #華為
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]