• 瀏覽: 9,595
  • 回覆: 34
  • 追帖: 2
部機用咗一年,輕用量。
昨晚充完電後,同whatsapp 做 drive backup,唔記得關機就訓覺,今朝仲係 100%

熱賣及精選
其實好多人唔相信華為手機係有幾好,係要用過,或同其他手機比較先知兩者分別。
當然華為都唔係全能,但肯定用過華為嘅都會滿意佢嘅表現。

Mate10 換咗電再用多兩年

剛 mate20轉上40

m10p路過
用左年半發脹,換左粒
再用年半又脹左少少咁,又換左粒
喪叉電,叉到舊電獲獲都脹,但係部機都未壞,真係吹脹
繼續用~

引用:
原帖由 terrywong25 於 2021-8-5 03:03 PM 發表

其實好多人唔相信華為手機係有幾好,係要用過,或同其他手機比較先知兩者分別。
呢個我認同 用過華為好難去用其他牌子 起碼 各方面都好勁 系屏幕衰中左京東方

我仲過份, mate 9 緊

我由Mate 7年代一直用華為, Mate 7->Mate 8->Mate 9->Mate 20 pro->Mate 30 pro

華為既性質比高, 比三叔好很多, 三叔有D lag同埋屏幕質素一般, 細比睇就會發現

引用:
原帖由 Parra 於 2021-8-8 02:06 PM 發表

我仲過份, mate 9 緊
我部Mate9用左三年, 今年三月壞左開唔到機, 雖然另外有郭 Mate30Pro 5G (已升級鴻蒙系統 2.0.0.166, 唔支援谷歌), 但因為要用 Google Play Store/gmail/whatsapp, 唯有上淘寶用 1080人仔買左部新機 6+128G, 昨曰 QQ 搵到廣州一間網店, 預約今晚遠程幫我部 Mate30 Pro (Harmony OS 2.0) 安裝 Google Play Store, 叫我先用 USB 數據線連接好手機同電腦視窗10, 兩邊都要安裝華為 Hisuite

引用:
原帖由 whoamiar 於 2021-8-10 10:57 AM 發表

我由Mate 7年代一直用華為, Mate 7->Mate 8->Mate 9->Mate 20 pro->Mate 30 pro

華為既性質比高, 比三叔好很多, 三叔有D lag同埋屏幕質素一般, 細比睇就會發現
三叔 Note1 之後, 我改用華為 P9, Mate9 ((EMUI 9.1)) 6+128G, Mate30 Pro 5G 8+256G (HarmonyOS 2.0.0.166) 了

引用:
原帖由 屢敗屢戰 於 2021-8-10 11:32 AM 發表

三叔 Note1 之後, 我改用華為 P9, Mate9 ((EMUI 9.1)) 6+128G, Mate30 Pro 5G 8+256G (HarmonyOS 2.0.0.166) 了
之前幾年三叔同華為出旗艦機既時間差唔多, 每次買機我都會比較呢兩個牌子既旗艦機, 但每一次最後都係決定買華為

引用:
原帖由 屢敗屢戰 於 2021-8-10 11:24 AM 發表

我部Mate9用左三年, 今年三月壞左開唔到機, 雖然另外有郭 Mate30Pro 5G (已升級鴻蒙系統 2.0.0.166, 唔支援谷歌), 但因為要用 Google Play Store/gmail/whatsapp, 唯有上淘寶用 1080人仔買左部新機 6+128G, 昨曰 QQ 搵到廣州一間網店, 預約今晚遠程幫我部 Mate30 Pro (Harmony OS 2.0) 安裝 G ...
想請問咁樣裝google有冇風險?始終唔知佢裝左乜嘢,驚俾佢hack左部機攞咗password

引用:
原帖由 terrywong25 於 2021-8-5 03:03 PM 發表

好多人都係用一陣或者見到貴已經唔諗用華為...要知道華為有幾好真係要用超過一年或以上就知其他好多牌子沒得俾...三叔公就真係半年已見有幾唔掂...

引用:
原帖由 nut30 於 2021-8-11 02:58 AM 發表

好多人都係用一陣或者見到貴已經唔諗用華為...要知道華為有幾好真係要用超過一年或以上就知其他好多牌子沒得俾...三叔公就真係半年已見有幾唔掂...
無錯,華為系統非常好之如,仲係較耐用嘅一款品牌手機,你唔怕佢一兩年後d電去得勁快(除非你時常打高耗電量遊戲,否則係好耐用),唔駛帶尿袋出街。
而系統就用幾年都唔會被拖慢,而影相又夠好,用家無非都係想手機較耐用,華為真係比到你。
雖然現在無google,但華為開始有鴻蒙,有好多軟件都能夠解決問題。跟本就唔駛擔心無google嘅情況下駛用手機,只不過要重新適應咁解,用耐左就會習慣,
呢個都係我見証華為不段進步嘅指標。

我用左一年之後冇一開始咁fit,以前一定夠一日。而加偶然要充電。

有冇人有換電經驗?幾錢?邊度?等幾耐??。洗唔洗delete晒d野?。

主題標籤 #huawei #華為
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]