• 瀏覽: 6,039
  • 回覆: 24
取自朋友

大家又點睇?
如果係既話
即係如果用cmhk既ching平日有時收到既廣告電話好可能就係佢地賣出去既資料?

熱賣及精選
咁似電話騙案

我在中移動的電郵地址被他人改過,打去咨詢竟然說是在某時間某門市改的,跟本不是我本人🙄

橋唔怕舊最緊要受

引用:
原帖由 smallna 於 2021-4-14 05:00 PM 發表

咁似電話騙案
咁點解釋講得出咁多商業資料?

引用:
原帖由 minhui 於 2021-4-14 05:22 PM 發表

我在中移動的電郵地址被他人改過,打去咨詢竟然說是在某時間某門市改的,跟本不是我本人🙄
又多一個受害人

引用:
原帖由 eldexlee 於 2021-4-14 05:37 PM 發表

橋唔怕舊最緊要受
但呢d 野好講信任
客戶比得資料 係因為大公司 有信譽
但係就比人咁利用

其實,唔理咩,我一定唔會響街接受寬頻、電訊呢啲嘢,開可以,但資料一定要親自交去門市,我見好多人傻更更咁,即時登記,畀人影身分證,有冇搞錯?自己都要負番啲責任係嘩?唔好講街上拉個易拉㗎個人嘅身分先,就咁畀人影身分證響手機或平板度,你自己唔覺得有問題嗎?

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-4-14 05:51 PM 發表

其實,唔理咩,我一定唔會響街接受寬頻、電訊呢啲嘢,開可以,但資料一定要親自交去門市,我見好多人傻更更咁,即時登記,畀人影身分證,有冇搞錯?自己都要負番啲責任係嘩?唔好講街上拉個易拉㗎個人嘅身分先,就咁畀人影身分證響手機或平板度,你自己唔覺得有問題嗎?
朋友係門市做所有程序
無搵街霸sales 無貪平
唔明做錯左咩

引用:
原帖由 臥身嚐蛋 於 2021-4-14 05:59 PM 發表

朋友係門市做所有程序
唔明做錯左咩
我總結下你今天出過既POST:

1. 3仔本身就會鎖速 用幾多都係咁
2. 印象中load 空氣係csl, 未聽過數碼通都會
3. CMHK 出賣個人資料, 家居5G 貴.

你咩料心知肚明, 仲扮物你個FRIEND
呢單野你點睇? https://www.pcpd.org.hk/tc_chi/n ... press_20190912.html

引用:
原帖由 臥身嚐蛋 於 2021-4-14 05:59 PM 發表

朋友係門市做所有程序
唔明做錯左咩
冇法諗到㗎,我早前都有張卡,都畀人過咗一筆數,係星加坡一間上網公司,我都一樣唔知邊度出咗問題,頭都抓爆,不過五十幾蚊港紙,我都費事理,直接取消張卡算數。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-4-14 06:05 PM 發表

冇法諗到㗎,我早前都有張信用卡,都畀人過咗一筆數,係星加坡一間上網公司,我都一樣唔知邊度出咗問題,頭都抓爆,不過五十幾蚊港紙,我都費事理,直接取消張卡算數。
唔明點解要轉移視線
依家講緊 對方講得出我朋友舊用戶資料
咁唔係cmhk 問題 難道係我朋友將自己資料周街唱?
而且以你事件做例子 五十幾蚊係好小既事 我認同
但背後既安全性隱優先至係最大問題
今次五十幾蚊 下次五十幾萬 一樣都係咁

引用:
原帖由 ginobili0622 於 2021-4-14 06:03 PM 發表

我總結下你今天出過既POST:

1. 3仔本身就會鎖速 用幾多都係咁
2. 印象中load 空氣係csl, 未聽過數碼通都會
3. CMHK 出賣個人資料, 家居5G 貴.

你咩料心知肚明, 仲扮物你個FRIEND
呢單野你點睇? https://www.pcpd.org.hk/tc_chi/news_events/media_statements/press_20190912.html
捕獲一隻中移動員工

引用:
原帖由 臥身嚐蛋 於 2021-4-14 06:10 PM 發表

唔明點解要轉移視線
依家講緊 對方講得出我朋友舊用戶資料
咁唔係cmhk 問題 難道係我朋友將自己資料周街唱?
而且以你事件做例子 五十幾蚊係好小既事 我認同
但背後既安全性隱優先至係最大問題
今次五十幾蚊 下次五十幾萬 一樣都係咁
電話騙案全部都係講得出個人資料,個開頭可以係入境處,順豐,中移動,匯豐,smartone,任騙徒up,總之昆到人就得。 不過你都係想抽水,無諗過你會借電話騙案咁低技巧姐

引用:
原帖由 大巨額手背 於 2021-4-14 06:21 PM 發表

電話騙案全部都係講得出個人資料,個開頭可以係入境處,順豐,中移動,匯豐,smartone,任騙徒up,總之昆到人就得。 不過你都係想抽水,無諗過你會借電話騙案咁低技巧姐
你講得岩 如果只係講 我係三叔六嬸 我可以理解
但 講得出號碼 過去既電訊台 你覺得係巧合?
電話號碼8個字 要撞岩個號碼同用家仲連埋個電訊台
機率幾大? 如果咁樣我朋友都中 點解唔係中六合彩先?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]