• 瀏覽: 3,029
  • 回覆: 13
https://unwire.hk/2019/09/18/confirmed-iphone-11-series-phones-have-intel-modems/mobile-phone/

Apple 今年較早前與 Qualcomm 簽訂和解協議,終結了長年的官司爭拗,並同意採購 Qualcomm 的數據晶片。不過今年推出的 iPhone 11 系列,卻仍然採用 Intel 的數據晶片而非 Qualcomm 產品。

據最近 PCMag 報導指,Apple 的 iPhone 11、iPhone 11 Pro 和 iPhone 11 Pro Max 根據實地測試畫面顯示的仍然是 Intel 晶片的設定介面,因此可以確定上面使用的仍然是 Intel 的數據晶片。雖然相關的發現並未有確定 iPhone 11 系列採用的是什麼型號的 Intel 晶片,但據估計應該是 Intel 放棄數據晶片業務前最後推出的 XMM 7660。

雖然採用的仍然是 Intel 晶片,但是仍然有比上一代 iPhone 高速的連接速度。據報導指,新 iPhone 的 LTE 連線速度將會比上代提升約 20%,而其中 iPhone 11 會比 iPhone 11 Pro 稍慢。實際的速度差別則有待進一步測試。今次 iPhone 未有使用 Qualcomm 晶片,估計是因為沒有充足時間進行產品測試和修改,預計明年的 iPhone 就會採用 Qualcomm 晶片,會否趁機加入 5G 支援就有待觀察。

唔掛之得成日斷線收唔到,而家唔知放唔放左部機去好...

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
iPhone既雙卡系統先係最出名,俾人屌到出晒汁

引用:
原帖由 EEC 於 2019-10-2 09:50 AM 發表

iPhone既雙卡系統先係最出名,俾人屌到出晒汁
唉,少少野都搞到一獲粥,好心向AND廠學下點整電話啦

回覆 引用 TOP

香港人真係多舊魚,就算依加俾部華X5G手機,所有電訊商都無5G plan,個時間表係2019年尾前拍賣頻譜,電訊商先至開始架設網站,又要測試,搞得黎,蘋果iPhone 12都出啦!

引用:
原帖由 gerson161 於 2019-10-2 10:53 AM 發表

香港人真係多舊魚,就算依加俾部華X5G手機,所有電訊商都無5G plan,個時間表係2019年尾前拍賣頻譜,電訊商先至開始架設網站,又要測試,搞得黎,蘋果iPhone 12都出啦! ...
iphone 7 打後 好多都係 intel 基帶……
當發射站信號好時當然冇問題
但 發射站遠時信號一般時就高下立見
好似iphone xs max 雙卡,同一地點同一時間(非繁忙),用2張卡不同電信公司,每張卡都係收2格,立刻拔掉一張卡,只有一間電信公司時就收4格

引用:
原帖由 gerson161 於 2019-10-2 10:53 AM 發表

香港人真係多舊魚,就算依加俾部華X5G手機,所有電訊商都無5G plan,個時間表係2019年尾前拍賣頻譜,電訊商先至開始架設網站,又要測試,搞得黎,蘋果iPhone 12都出啦! ...
宜家唔係講5G呀,係講apple 咁多年連 4G 都仲未搞掂

回覆 引用 TOP

Intel 咁多年除咗一路食住 x86 個老本之外。真係一事無成

回覆 引用 TOP

今日部11 Pro又死wireless data, 又要reboot先搞得掂,超無奈

回覆 引用 TOP

原來仲係用緊次貨晶片,唔怪得之出咗冇幾耐就咁多問題。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 psex 於 2019-10-2 08:29 PM 發表

iphone 7 打後 好多都係 intel 基帶……
當發射站信號好時當然冇問題
但 發射站遠時信號一般時就高下立見
好似iphone xs max 雙卡,同一地點同一時間(非繁忙),用2張卡不同電信公司,每張卡都係收2格,立刻拔掉一張卡,只有一間電信公司時就收4格 ...
我個經驗係,我同老婆同一型號iphone又好,不同型號iphone又好,大家都係iphone,同一個網絡,老婆果部永遠都收得好過我果部,又點解釋,

成皮野買部機你塞D垃圾俾我點講得通啊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iapple2 於 2019-10-3 12:16 AM 發表

我個經驗係,我同老婆同一型號iphone又好,不同型號iphone又好,大家都係iphone,同一個網絡,老婆果部永遠都收得好過我果部,又點解釋,
交換電話使用試下……
人都有關係……
有D人冬天 碰到攔杆 都會觸電(靜電過多)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iapple2 於 2019-10-3 12:16 AM 發表

intel 基帶 信號差等問題……
不是香港獨有……
好多不同地方的人 用過多咁講

回覆 引用 TOP

同機不同命。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]