• 瀏覽: 6,056
  • 回覆: 22
  • 追帖: 1
iPhone用AirDrop傳送檔案相當方便, 唔少朋友都問我到底Android有冇AirDrop, 當然Apple唔會開放AirDrop畀Android, 但其實Google暗地裏已經為Android研發咗類似嘅功能, 今次就教大家點樣可以用佢喺Android手機之間互傳檔案。
https://youtu.be/lUDz_7IqL7I進入香討影片區

熱賣及精選
都沒訊息了啦

引用:
原帖由 npmhk 於 2020-1-7 08:18 PM 發表

iPhone用AirDrop傳送檔案相當方便, 唔少朋友都問我到底Android有冇AirDrop, 當然Apple唔會開放AirDrop畀Android, 但其實Google暗地裏已經為Android研發咗類似嘅功能, 今次就教大家點樣可以用佢喺Android手機之間互傳檔案。
https://youtu.be/lUDz_7IqL7I ...
send anywhere 咪得囉

引用:
原帖由 montejo 於 2020-1-8 12:21 AM 發表

send anywhere 咪得囉
Send anywhere當然都做到,但始終用google官方app會簡單同可靠啲

引用:
原帖由 阿西粑粑 於 2020-1-10 11:12 AM 發表

睇錯 以為係airdot ^ _ ^
Airdot係小米架嘛,即係同android有關啦

咁複雜。不過好似三星用NFC都已經做到喎,我估計好多Android應該都得了。

引用:
原帖由 lam2070 於 2020-1-21 01:22 PM 發表

咁複雜。不過好似三星用NFC都已經做到喎,我估計好多Android應該都得了。
用NFC嘅方式其實即係Android beam, 係用藍牙傳送, 速度慢好多。不過我唔肯定Samsung有冇自己內置咗類似Airdrop嘅傳送方式, 但係就算有都應該係只限Samsung機, 其他Android機都係唔可以直接傳送。

引用:
原帖由 npmhk 於 2020-1-22 12:53 PM 發表

用NFC嘅方式其實即係Android beam, 係用藍牙傳送, 速度慢好多。不過我唔肯定Samsung有冇自己內置咗類似Airdrop嘅傳送方式, 但係就算有都應該係只限Samsung機, 其他Android機都係唔可以直接傳送。 ...
原來如此!多謝解釋,我從未用過這個功能,只在廣告中見過。

通用嘅apps如esfiles, Google files都有呢個功能。

引用:
原帖由 ronc2000 於 2020-1-22 03:31 PM 發表

通用嘅apps如esfiles, Google files都有呢個功能。
個人建議都係用Google files較有保障, 始終係官方程式

引用:
原帖由 npmhk 於 2020-1-7 08:18 PM 發表

https://youtu.be/lUDz_7IqL7I ...
之前玩過wifi dir

係咪雙方都要連上wifi 才可? 如果在街外冇wifi咁點? 會唔會用好多數據?

引用:
原帖由 mj20 於 2020-2-1 07:20 PM 發表

係咪雙方都要連上wifi 才可? 如果在街外冇wifi咁點? 會唔會用好多數據?
放心,傳送時兩部機係直接用wifi連接,唔會經任何網絡

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]