• 瀏覽: 3,976
  • 回覆: 42
引用:
原帖由 騎豬王 於 2017-7-22 06:40 PM 發表

無錯
自己永遠是對的
而家討論緊一D客觀調查結果,證明微信係高危,亦因為微信係大陸野,大家一d都唔surprise, 同樣道理一樣應用喺大陸牌手機上,絕對係高危。

而呢度d人完全只用主觀角度亂俾意見,什麼外國一樣會偷資料,上網一樣死,開電腦一樣死之小學級別回覆,一來完全沒有數據支持自己論點,二來完全回是個人主觀情感表達。

討論區就是討論,不是亂批評,如果咁容易接受唔到別人意見(垃圾意思除外), 香討應該改名做香批。

熱賣及精選
引用:
原帖由 kin~kin 於 2017-7-23 02:36 AM 發表

中國有好野自然有班葡萄撚刻意中傷,互聯網到智能電話至令,香港連一個本土開發既咁簡單通迅軟件都冇,一味用人地既,仲有咩資格話人
原來一個通訊軟件係其他人心目中係咁容易做出黎,仲要受全球歡迎,呢位ching d論點都好奇特,正如d人話其實贏世界杯唔難一樣搞笑,再者,先了解下微信背後係tencent, 人地本身幾有錢,加上極大可能中國政府背後pump錢俾tencent, 純粹估計。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BBQ.Q 於 2017-7-21 01:36 PM 發表

大陸APP係咁, 你試下講劉曉波三個字, 睇下封唔封你AC
e……咁可以攞條女手机試下以后冇得chat

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ericwyf 於 2017-7-21 02:38 PM 發表

Facebook也有他的壞處這當然是有. 所以用唔用Facebook也是個人的選擇.
Wechat在國內是主力軟件, 不單是支付功能, 就算叫車也有滴滴車, 相比等同Uber.
用唔用Wechat, 和用唔用FB, 問題不單只是個人, 而是你有多少朋 ...
C兄,我昨晚在 FB 和朋友提及濕疹,今早在 FB 上已收到第三方的溫馨廣告了。

監控處處有。只是接受度人人不同而已。

回覆 引用 TOP

最大既問題唔係 service provider 收集大數據,而係該軟件進行通訊時完全沒有點對點加密,但該軟件的主要功能是點對點通訊。我諗呢度太多版友根本唔明白問題所在。

回覆 引用 TOP

有咩吾比得人知先?用8310,SMS一樣可你資料。

引用:
原帖由 Puke007 於 2017-7-24 05:35 PM 發表

有咩吾比得人知先?用8310,SMS一樣可你資料。
呢種係不可理喻既狡辯。想像如果老板將你既工資向全公司以至你的所有家人朋友公開會點,你用公司用 wifi 時的所有通訊內容在公司的會議室公開直播會點,你用學校 wifi 時所有老師&同學會在操場直播會點,你同同事男也好女也好講一些浴室裡的笑話而你的仔女朋友家人親屬全部可在電視收看咁會點,你同你女友或男友的俏俏話會在公司或學校直播會點………

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香土真專家 於 2017-7-24 08:20 AM 發表

而家討論緊一D客觀調查結果,證明微信係高危,亦因為微信係大陸野,大家一d都唔surprise, 同樣道理一樣應用喺大陸牌手機上,絕對係高危。

而呢度d人完全只用主觀角度亂俾意見,什麼外國一樣會偷資料,上網 ...
師兄, 明白晒, 但呢度係香討由藍色人士主導, 所有關於批評祖國嘅事與物都會受到全面攻擊, 你講D咩客唔客觀對佢地並不重要, 以消委會報告佢地會不評論, 將重點轉移到其他通訊軟件, 網絡商, 黑客及手機內藏軟件等

引用:
原帖由 愛國人 於 2017-7-24 10:38 PM 發表

師兄, 明白晒, 但呢度係香討由藍色人士主導, 所有關於批評祖國嘅事與物都會受到全面攻擊, 你講D咩客唔客觀對佢地並不重要, 以消委會報告佢地會不評論, 將重點轉移到其他通訊軟件, 網絡商, 黑客及手機內藏軟件等
原來如此,明白哂,多謝呢位ching高質素回覆,不過最好笑係,d人口口聲聲話驚咩,但自己用緊iphone, samsung, sony果d, 真係睇唔過眼。

成日話自己唔係政客,唔驚資料被外洩,用電腦年代都識驚webcam被黑客入侵,睇哂你屋企發生咩事,電話有前後鏡頭,隨時被入侵打開,大陸機絕對係呢方面高危,咁鍾意咪買黎博下囉。

引用:
原帖由 香土真專家 於 2017-7-24 10:58 PM 發表

原來如此,明白哂,多謝呢位ching高質素回覆,不過最好笑係,d人口口聲聲話驚咩,但自己用緊iphone, samsung, sony果d, 真係睇唔過眼。

成日話自己唔係政客,唔驚資料被外洩,用電腦年代都識驚webcam被黑客入侵, ...
正如一地兩檢一樣, 建制人士話你唔係車廂亂講嘢咪冇事咯, 怕咩俾人拉.

回覆 引用 TOP

用外國例子比根本弱智,大陸連po小熊維尼都會ban。
外國自由程度比中国大。

回覆 引用 TOP

只要知乜野叫大數據,就知根本冇安全呢樣野
盲反完,收工

回覆 引用 TOP

IT呢家野呢度關門果度開門,自己都未識保護自己,已經開始講國家大事,小學生玩三角函數?老實講有幾多明白三角函數同圓形概念在現實生活並存?其實大家中學果時大家都學過架。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]