註冊 登入

年卡的比較

本主題由 chairman_palm 於 2018-10-28 08:19 PM 設置高亮
引用:
原帖由 柏傑 於 2019-3-17 06:05 PM 發表

唔係喎,我剛剛先喺珠海等地返來,去左兩星期,冇問題喎,keep到個速度,只係有一次忽然冇訊號,但好快已回復

反而張聯通香港月費卡全程連唔到 ...
咁我就唔知喇,我上年去都好好,今年去幾次深圳都唔得。下次再試過,不過我4月應該會試左澳門先。

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 tommythumb 於 2019-3-17 04:28 PM 發表

想請教下,家人用緊張藍萬,開卡時餘額已經係 $0,但早幾日佢又出簡訊話扣左行政費。其實收唔收行政費?

THX
我用開既黃萬同MNP嗰張都無收過行政費

回覆 引用 TOP

我都係無收過其他費用,連
收費短訊都未收過

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-3-16 09:51 PM 發表

去年四月左右綠萬由原來15Gb增加到20Gb,當時已在市面出售或使用的綠萬都可享有此優惠,包括一些已用完數據及通話的“廢卡”,所以會有一批卡只有5Gb免費數據。而這批大部份在今年年度到期。
有些卡販就廢物利用自行增值開黃萬plan,增值額是
一張$80增值券(送1000分鐘及餘額$30),實際成本$65(批發價)
一張$50增值券(送餘額$15),實際成本$40( ...
這些卡算不算是原生卡

回覆 引用 TOP

怎樣才肯定是原生卡?
是否市面上所有十二月三十一日到期的都是?
因我用量極小,希望每年增值$80數據一路曡下去,

引用:
原帖由 hchiuk 於 2019-3-19 12:46 PM 發表

怎樣才肯定是原生卡?
12月31/6月30固定到期日既都係原生,開卡360日到期多5gb既係自制。我反而想知新嗰批365日無多5gb仲算唔算原生,仲可唔可以增值保留數據。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hchiuk 於 2019-3-19 12:46 PM 發表

怎樣才肯定是原生卡?
原生與自制的分別最容易分辨在於是否有開plan,
以下是原生藍萬,有數據但沒有列出有任何plan,只有一個有效期:

以下是開plan自制藍萬,有數據plan而且有多一個有效期:

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ronc2000 於 2019/3/16 16:49 發表

这是舊卡用剩5GB, 增值了一次(所以有1000分鐘),在12-3-2019開黄plan 即係365日-20GB香港+2GB漫游, 所以到期日係11-3-2020.
至于賣家如何有一張舊卡用剩5GB又有$90餘額(增值$80有110+原先90共200開plan用198餘額$2) 就百思不得其解。
我相信有一種卡原先有5GB+$90餘额而成本不超過$40-50再加增值成本$70左右然後賣 ...
謝謝 C Hing 的詳細解釋,我在 SIM card 內發現一短訊
储值額90.00 有效期至28/06/2019 23:59
是否就如 C Hing 所言的增值方法?
如果是舊卡,我可否買增值卷加值?因為有1000分鐘本地電話,但我有需要發國際短訊呢。
照 C Hing 所言,這張卡是有:
25G本地上網 Data另加 2G 中澳 Data
1000分鐘本地電話
卡到期日 06/03/2020
Data 到期 11/03/2020
即係如果 Data plan 用到06/03/2020都未用完,就要增值,否則 06/03/2020 當晚就全部冇曬!
請問 C Hing 這樣理解有沒有錯?

謝謝!!!

卡在plan在,卡亡plan亡
你張咭已不是原生卡,好似要重新買plan,
全部從新開始
唔知對不對,請指教。

回覆 引用 TOP

另外,是否三月六之前增值張卡,十一號之前買plan都可以?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lawlawyuen 於 2019-3-19 05:25 PM 發表

謝謝 C Hing 的詳細解釋,我在 SIM card 內發現一短訊
储值額90.00 有效期至28/06/2019 23:59
是否就如 C Hing 所言的增值方法?
如果是舊卡,我可否買增值卷加值?因為有1000分鐘本地電話,但我有需要發國際短訊呢。
照 C Hing 所言,這張卡是有:
25G本地上網 Data另加 2G 中澳 Data
1000分鐘本地電話
卡到期日 ...
不論新卡舊卡,都可以藉著增值延長卡的有效期及有1000分鐘送(增值券$80),之後的數據仍可繼續使用,到數據plan到期為止。當然之後如果有足夠餘額又可以重新開數據plan。

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-3-19 09:26 PM 發表

不論新卡舊卡,都可以藉著增值延長卡的有效期及有1000分鐘送(增值券$80),之後的數據仍可繼續使用,到數據plan到期為止。當然之後如果有足夠餘額又可以重新開數據plan。 ...
只限5大社交媒體數據c兄請問是那5個

引用:
原帖由 葉孝禮 於 2019-3-20 01:55 PM 發表

只限5大社交媒體數據c兄請問是那5個
Facebook、 Instagram、 WhatsApp、 LINE 及WeChat。

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-3-20 02:16 PM 發表

Facebook、 Instagram、 WhatsApp、 LINE 及WeChat。
thanks

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。