註冊 登入

keep永久號碼問題

引用:
原帖由 raylwm 於 2019-2-7 02:37 PM 發表

我都係咁keep no.😉
呢招確係方便,但成本比較貴。
首年要$100+$50,之後要$50+$50一年;即2年$250。

我會反而考慮聯通$11一個月積本plan。2年$264。已有齊留言、飛線等增值服務。

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 異域失控的魚蛋 於 2019-2-7 04:34 PM 發表

今日已登記,簽24個月,11蚊個月。👍
祝開心使用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2019-2-7 04:37 AM 發表

都要小心。我試過信用卡換卡轉左卡號碼,增值唔到,幾乎中招。
多謝提醒

回覆 引用 TOP

使用積木Plan,其實都幾抵,但要小心其他收費,首先係數據,智能機正常設定,都有機會用咗,我除咗唔開亦特別設定使用量為0,咁先避免一段時間無端或唔小心收$2數據錢,最終解決辦法係申請停咗數據服務,但佢都竟然於我到期前一個月收一次,結果係打上台,叫佢免返,走之前有餘$2,去門市申請退款,最終退回信用卡戶口。

飛線方面,只有21全飛免費,佢唔係飛線組合,其他飛線係要收錢,習慣用其他61、62、67者要留意避免使用。

大陸號碼如果唔用就唔好要,正常聽計通話分鐘,但飛咗線嚟聽大陸號要額外收錢,因為飛咗線係唔知個電話打香港定大陸號碼,點解有人打大陸號,除咗自己俾人,號碼重用都係原因。

免行政費,無錯係免24個月,但如果第一個月唔係1號上台,就會免唔夠$18,剩返係唔會喺到期嗰個月,即第25個月按比例回返,即係如果唔續,最後一期月費計全費,但又未到期,雖則你可以俾完全費用到該月尾至走,但變相成個月貴咗焗俾!所以如果可以,1號上台免好多麻煩,但不幸真係唔得,而又有一日唔續要走,就要上去免最後一個月其他費用,記住除咗正價月費行政費仲有飛線費中國號等,最後一個月可以好金!

上去講價要識key word!就係「同公司反映下」,呢幾個字係我同佢交手兩年得出結論,我最後一期台費講到出血,佢客服終於講呢幾個字,最後成功$11用到最後一個月月尾,其餘第一次收數據錢都係原本唔免,後尾話查下用咗乜,佢反映完,第二個打嚟免返。記住佢收你錢真係有根有據,不過你搵到條款真係好花時間,要同佢免永遠話唔得,講得出key word呢,又永遠搞得惦!所以最好一早避免晒會收錢嘅機會。

最後講續約,佢三個月前會搵你續,記住佢會話點都要半免行政費,即係之後收$20一個月,如果你就咁算,咁又水魚了,喺佢第一次至你到期前一個月,係有一至兩次機會可以全免行政費,記得把握機會同埋問清楚係咪全免,如果唔係就搵唔返機會$11一個月了,到期前一個月內佢點都免唔到,而我亦未試過動用key word,唔能夠證實續約用唔用得,所以記得接佢電話續約,留意條款免咗乜,試下動用key word,全期把握可能唯一一次全免機會,我記得係第一次同尾二個月其中一次!我有兩次機會,兩次我都話考慮,之後無了,但亦因爲最終免唔到,我將自己同家人幾個號碼,轉晒去hello 卡,那是另一個故事了。

只要知道佢啲路數,積木plan實際養號算抵玩嘅,總之避免佢收費,同埋最後續約要把握全免行政費機會,咁每月$11永保安樂,否則hello卡為不二之選,可惜轉hello卡可遇不可求,少地方做又成日話缺貨,呢樣先令人卻步!

回覆 引用 TOP

[quote]原帖由 青山醫院的病友 於 2019-2-6 09:16 PM 發表

有個號碼用左差唔多20年,想轉號碼,但呢個號碼要keep住

問題如下
1.如用儲值卡,那張最便宜?可否收發SMS同通話?
2.如果想將個電話帶去上台做自動轉賬(因為怕將來唔記得充值),唔需要數據,
最平最平邊度?(我家下用緊CMHK keep都要成40元一個月) ... [/quoteMNP ]
MNP 去Hello card,
每半年增值 $20
一年成本 $40

引用:
原帖由 ft907 於 2019-2-8 10:00 AM 發表

[quote]原帖由 青山醫院的病友 於 2019-2-6 09:16 PM 發表

有個號碼用左差唔多20年,想轉號碼,但呢個號碼要keep住

問題如下
1.如用儲值卡,那張最便宜?可否收發SMS同通話?
2.如果想將個電話帶去上台做自動轉賬(因為怕將來唔記得充值),唔需要數據,
...
請問流程如何?從來沒有用過MPN

回覆 引用 TOP

絕大部份儲值卡並不能使用自動轉帳來增值,所以必須靠自己想辦法緊記增值時間,否則可能因而失去電話號碼。
所以在轉去用儲值卡之前,必須考慮清楚是否適合自己,否則還是選擇上台安全可靠。

回覆 引用 TOP

22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。