• 瀏覽: 39,523
  • 回覆: 179
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 szeto903 於 2020-11-30 02:00 PM 發表

數碼通5G The LOHAS表現測試

*由此層起將會全部改用iPhone 12 Pro作為測試裝置
The LOHAS入面電訊公司基站密集程度比過往商場要高,10米範圍內必定有天線所以訊號理應極佳,唯一係廁所會收唔到5G

3/F 近Namco外
4/F 英皇戲院外
2/F 超市內
4/F 戶外 ...
咁你當時的iPhone 12 Pro係設定為5G數據還是5G自動的?

引用:
原帖由 szeto903 於 2020-11-30 02:00 PM 發表

數碼通5G The LOHAS表現測試

*由此層起將會全部改用iPhone 12 Pro作為測試裝置
The LOHAS入面電訊公司基站密集程度比過往商場要高,10米範圍內必定有天線所以訊號理應極佳,唯一係廁所會收唔到5G

3/F 近Namco外
4/F 英皇戲院外
2/F 超市內
4/F 戶外 ...
據聞海之戀的網絡覆蓋都好兩極化,只有3台才較理想。
至於SMT會否在海之戀受惠DSS的技術令到有5G,就期待你的報告。

引用:
原帖由 Cool.com 於 2020-11-30 22:25 發表

咁你當時的iPhone 12 Pro係設定為5G數據還是5G自動的?
5G數據

[退役車特集第五回]時代·終結
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25770135
引用:
原帖由 szeto903 於 2020-11-30 10:37 PM 發表

5G數據
噢。
咁咪可以長時間Hold住5G的?

引用:
原帖由 Cool.com 於 2020-11-30 22:39 發表

噢。
咁咪可以長時間Hold住5G的?
基本上只要收到5G都會hold喺5G

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25770135

回覆 引用 TOP

數碼通5G 海之戀表現測試

海之戀號稱香港第一個有5G覆蓋嘅商場,但作為誠哥旗下嘅商場自然係3優先,初期試過數碼通係海之戀商係收唔到5G,咁過咗一排之後又點呢?

*較早前測試,日期為2020年11月28日下午

海之戀入口天橋

Donki 入面雖然有訊號但速度完全唔理想,呢個係乾貨區表現最差嘅一次

去叫新鮮食品區表現稍為好轉,但仍然係一般4G速度

Donki美食廣場完全係貼近數碼通一般4G速度

海之戀麥當奴門外

去到譚仔附近又稍稍變好

今次無認真試曬,遲少少會再做一次做埋戶外

下回預告:鴨脷洲工業區

引用:
原帖由 szeto903 於 2021-1-3 12:13 PM 發表

海之戀號稱香港第一個有5G覆蓋嘅商場,但作為誠哥旗下嘅商場自然係3優先,初期試過數碼通係海之戀商係收唔到5G,咁過咗一排之後又點呢?

海之戀入口天橋
Donki 入面雖然有訊號但速度完全唔理想,呢個係乾貨區表現最差嘅一次
去叫新鮮食品區表現稍為好轉,但仍然係一般 ...
咁會否試埋海怡半島、鴨脷洲邨、、鴨脷洲大街、利東邨?

引用:
原帖由 szeto903 於 2021-1-3 12:13 PM 發表

海之戀入口天橋
去叫新鮮食品區表現稍為好轉,但仍然係一般 ...
海之戀係得3台才有5G,其他台暫時欠奉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Cool.com 於 2021-1-3 12:29 發表

咁會否試埋海怡半島、鴨脷洲邨、、鴨脷洲大街、利東邨?
今日去咗,好似爭鴨脷洲大街無試

引用:
原帖由 szeto903 於 2020-6-22 01:18 PM 發表

先旨聲明

1.我就唔係數碼通sales所以唔使PM我問有咩優惠

2.揀數碼通嘅原因唔係佢哋唔用華為基站,而係因為合約期問題我只能夠揀數碼通

3.升定唔升,自己決定,本帖旨在分享數碼通5G實際體驗,大家交流下學下嘢

4.歡迎比較,但留意切勿作出人身攻擊

基本資料:
數碼通5G服務計劃100GB $398
限速任用數據 $ 68
數據滾存 $免費
2GB大灣區數據 $免費
行政費 $ 18
...
速度同其他台4G有得比較

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 任砌天使雞 於 2020-9-18 05:16 PM 發表

其他台主力N78真5G,smt主力N1假5G。這就是分別
不論真假 速度真係慢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 szeto903 於 2021-1-3 01:42 PM 發表

今日去咗,好似爭鴨脷洲大街無試
期待你的結果。
對我黎講,鴨脷洲和香港仔各台的情況都算係好清楚,不是單純某幾個重點位置,而係整個社區的表現。
同樣地梅窩各台的情況,相比鴨脷洲和香港仔會更清楚,不是單純某幾個重點位置,而係整個社區的表現。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Cool.com 於 2020-11-30 10:33 PM 發表

據聞海之戀的網絡覆蓋都好兩極化,只有3台才較理想。
至於SMT會否在海之戀受惠DSS的技術令到有5G,就期待你的報告。
我今日下午去海之戀商場室內2/F Donki入面只收到cmhk單頻1800Mhz bw:10Mhz 4G訊號有3-4格,部份區域4G訊號有2-3格,試過速度有30M-40M左右,再手動降落2100Mhz 3G完全冇訊號自動降落1800Mhz 2G訊號收到4-5格滿,而5G一樣完全冇訊號
pa:用部三星Galaxy S20FE(5G)手機測試+cmhk my sim 免費30GB數據5G pp卡

軍師

回覆 引用 TOP

數碼通5G 鴨脷洲速度測試

答應咗版友會做多次南區表現測試,今次就針對鴨脷洲做測試,南區其他地方就擇日再戰

首先依然係香港仔隧道往香港仔方向管道內,速度同上次分別不大

出隧道後過埋巴士站嘅黃竹坑道直到運動場表現依然係比較快

近黃竹坑站速度依然係成段路最快

近勝利工廠大廈都係一般4.5G速度

利東邨巴士總站有呢一個速度,接近新港鐵站一般4.5G速度

海怡東商場外依然係一般4.5G可達嘅速度

行過少少去到海怡半島站出口又開始返去一般數碼通4G速度

落到去鴨脷洲工業區一帶,新海怡廣場對出依然好一般

駕駛學院外又變返一般4.5G速度

利景街95巴士站外對出,表現又變得好少少

回覆 引用 TOP

港燈大樓外

利樂街671巴士站

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]