• 瀏覽: 656
  • 回覆: 13
點解SD 512GB卡 只有476GB ??
  食成36GB? 好呃錢

附件

XXX.jpg(21.04 KB)

2020-6-25 07:46 AM

回覆 引用 TOP

手指同硬碟等都一樣
1GB=1024MB
1MB=1024KB
1KB=1024B
電腦用二進制(2^10=1024),人用十進制(10^10=1000),廠將1024當做1000來計,所以512GB會見到只得476GB
例如512GB實際可以用到幾多可以計下
512*1000*1000*1000/1024/1024/1024=476
唔想在計數機禁咁長條式可以禁
512/1.024^3

引用:
原帖由 余詠詩 於 2020-6-26 06:27 AM 發表

手指同硬碟等都一樣
1GB=1024MB
1MB=1024KB
1KB=1024B
電腦用二進制(2^10=1024),人用十進制(10^10=1000),廠將1024當做1000來計,所以512GB會見到只得476GB
例如512GB實際可以用到幾多可以計下
512*1000*1000*1000/1024/1024/1024=476
唔想在計數機禁咁長條式可以禁
512/1.024^3 ...
OK 謝謝解答

回覆 引用 TOP

呢個問題20年前問 我唔覺得出奇 宜家仲問我覺得好好笑

引用:
原帖由 sylim 於 2020-6-28 12:01 PM 發表

呢個問題20年前問 我唔覺得出奇 宜家仲問我覺得好好笑
千奇唔好以為自己識多少少野就好巴閉
5年前本人仲係用緊20GP SD卡 今年先轉512 唔知有幾出奇
又唔係人人都一日到黑對住部手機

引用:
原帖由 晴緣心靈 於 2020-6-28 12:20 PM 發表

千奇唔好以為自己識多少少野就好巴閉
5年前本人仲係用緊20GP SD卡 今年先轉512 唔知有幾出奇
又唔係人人都一日到黑對住部手機 ...
唔識其實真係唔緊要 自己七左仲唔認先係問題
引用:
原帖由 晴緣心靈 於 2020-6-25 07:46 AM 發表

點解SD 512GB卡 只有476GB ??
  食成36GB? 好呃錢

引用:
原帖由 sylim 於 2020-6-28 12:34 PM 發表

唔識其實真係唔緊要 自己七左仲唔認先係問題
老實講 你標名寫512 實際顯示476 本身已經好雷
件賣賣比人前唔解釋清楚 仲要怪個客其實好很問題囉
點解要比你笑

引用:
原帖由 晴緣心靈 於 2020-6-28 12:45 PM 發表

老實講 你標名寫512 實際顯示476 本身已經好雷
件賣賣比人前唔解釋清楚 仲要怪個客其實好很問題囉
點解要比你笑
唔識就認 唔好死撐 呢個標準由個人電腦發明開始 至今已經用左超過50年

引用:
原帖由 sylim 於 2020-6-28 12:51 PM 發表

唔識就認 唔好死撐 呢個標準由個人電腦發明開始 至今已經用左超過50年
你個腦都幾有問題 超過50年就可以叫常識 不如講下市面上的奸商有無超過500年??
賣貨唔解釋清楚就係很容易有誤會啦 怪個客把撚

引用:
原帖由 晴緣心靈 於 2020-6-28 01:01 PM 發表

你個腦都幾有問題 超過50年就可以叫常識 不如講下市面上的奸商有無超過500年??
賣貨唔解釋清楚就係很容易有誤會啦 怪個客把撚
7就7啦仲講 其他人笑緊你呀

引用:
原帖由 sylim 於 2020-6-28 01:02 PM 發表

7就7啦仲講 其他人笑緊你呀
其實你係唔係現實自卑得制 心理唔平衡?

引用:
原帖由 晴緣心靈 於 2020-6-28 01:06 PM 發表

其實你係唔係現實自卑得制 心理唔平衡?
錯左仲死撐唔認 你無得救 bye!

引用:
原帖由 sylim 於 2020-6-28 01:08 PM 發表

錯左仲死撐唔認 你無得救 bye!
你係唔係賣電話嫁? 比大陸客屌得多心理唔平衡?

回覆 引用 TOP

商家取巧,又吹佢唔脹

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]