• 瀏覽: 1,125
  • 回覆: 12
邊部頻譜齊D?如果想去旅行個陣都用到5G, 有咩要考慮?

回覆 引用 TOP

其實唔同國家用既5頻都有唔同, 所以有機會水貨5G香港用唔到

用三叔機應該一般無咩問題既

回覆 引用 TOP

香港有某些台用 4.9GHz 例如C記,中國同日本都係用4.9GHz ,相信手機支援不成問題,而且頻率越高,可傳送的數據也越多

引用:
原帖由 湯小婷 於 2020-7-8 10:01 AM 發表

其實唔同國家用既5頻都有唔同, 所以有機會水貨5G香港用唔到
係, 所以唔會買水貨, 而且水貨無保養添

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 luvsweetcorn 於 2020-7-8 05:42 PM 發表

香港有某些台用 4.9GHz 例如C記,中國同日本都係用4.9GHz ,相信手機支援不成問題,而且頻率越高,可傳送的數據也越多
咪就係頻率越高應該越快,所以唔明點解有人話數記5G 2.1GHz快? 反而佢將4G 及5G 共用頻譜應該拖慢曬依個4G user

引用:
原帖由 jjmeline 於 2020-7-8 08:22 PM 發表

咪就係頻率越高應該越快,所以唔明點解有人話數記5G 2.1GHz快? 反而佢將4G 及5G 共用頻譜應該拖慢曬依個4G user
其實已經有人用緊佢5G, 測速竟然仲慢過4G...

引用:
原帖由 曼慢曼 於 2020-7-9 11:49 AM 發表

其實已經有人用緊佢5G, 測速竟然仲慢過4G...
數XX 4G本身已經出名慢, 竟然仲

引用:
原帖由 jjmeline 於 2020-7-8 08:22 PM 發表

本身用緊個D用家真係多得佢唔少

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Turbomini 於 2020-7-9 04:42 PM 發表

數XX 4G本身已經出名慢, 竟然仲
唔係早年都唔駛出扼C9 PLAN 既2M 龜速plan
21M可以快2M 十倍, 同一資源可以分多比十個客, 你話賺幾多, 塞車又唔關佢事

回覆 引用 TOP

附件

註解 2020-07-14 160134.jpg(104.54 KB)

2020-7-14 04:02 PM

註解 2020-07-14 160134.jpg

回覆 引用 TOP

Nokia 8.3 5G 成為首部可以同時支援全球不同的 5G 網絡頻譜的 5G 手機。
https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/2595732/Nokia%20%E7%99%BC%E5%B8%83%E9%A6%96%E9%83%A8%205G%20%E6%89%8B%E6%A9%9F%20Nokia%208.3%205G%EF%BC%81%E6%8E%A5%E9%80%9A%E5%85%A8%E7%90%83%205G%20%E7%B6%B2%E7%B5%A1

Will My Phone Work in USA?
https://www.kimovil.com/en/frequency-checker

回覆 引用 TOP

等一年5G全港用到,千元有部5G都得!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]