• 瀏覽: 4,650
  • 回覆: 25
引用:
原帖由 買咩開咩 於 2020-8-19 19:01 發表

我只係知道我個電唔會發脹,得番5%樓下都真係慢慢用到0%,差滿可以100%出現,各有所好羅
唔會發脹, 有乜出奇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tonchn 於 2020-8-8 09:52 AM 發表

各位師兄們,想問問sony機需要每天關機嗎?我剛剛從iphone機轉會到sony xperia 1 ii,所以想問問,先謝你們的解答!
基本上全年熄機
因為太垃圾

回覆 引用 TOP

at night , power off mobile n router  

it is good for your health, forget about machine

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tonchn 於 2020-8-8 09:52 AM 發表

各位師兄們,想問問sony機需要每天關機嗎?我剛剛從iphone機轉會到sony xperia 1 ii,所以想問問,先謝你們的解答!
反而好奇樓主什麽原因轉會?

回覆 引用 TOP

引用:

我用咗幾個月1 ii,每兩至三星期部機就有小小儍,reboot後正常番。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 買咩開咩 於 2020-8-19 07:01 PM 發表

我只係知道我個電唔會發脹,得番5%樓下都真係慢慢用到0%,差滿可以100%出現,各有所好羅
鋰電池電量太低會導致無辦法正常充電,需要用1V以下電壓充電幾十小時先有低機率救回來。
手機用到0%電量依然可正常充電是因為手機顯示的0%並不是電池真正的0%電量,而是大約10~15%,因為廠家也知道0%電量等於電池死亡。不過電池使用一段日子後儲電量會下降,手機的0%電和電池的真正電量差距會不斷收窄,如繼續0%才充電,終有一日會充電無反應,磚化。

回覆 引用 TOP

係咩,我用左2年都未有事

回覆 引用 TOP

我只知道好多人用到有10幾%以為有電點知轉頭自己熄機

回覆 引用 TOP

一星期關一次機

回覆 引用 TOP

sony建議每7日重新開機一次

引用:
原帖由 tommychau007 於 2020-10-31 08:13 AM 發表

sony建議每7日重新開機一次
原來有建議
從來吾知手機要定期重新開機

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]