• 瀏覽: 716
[隱藏]
索尼不愧系手機領域嘅重要方案供應商,雖然此前由於其內部錯綜復雜嘅關系讓Xperia長期都難以食上自家紅利,但系依家「One SONY」嘅戰略落地之後,已經有了一些收效。
喺索尼Xperia 1 II身上,凝聚了索尼手機最強勁嘅影像和顯示能力,佢哋唔單只有強大參數嘅硬件作為支撐,還得到了索尼跨部門嘅賦能調校。
我哋喺佢嘅身上見識了索尼影像所賦能嘅微單思路嘅影像系統,以及呢種獨一無二嘅影像系統所帶嚟嘅專業化嘅拍攝能力、罕有嘅4K OLED屏幕所帶嚟嘅極限顯示能力集於一身。
特咪系喺拍攝方面,兩個「大師模式」結合特咪定製嘅實體快門按鍵,幾乎還原了索尼相機嘅操作邏輯和專業度,展現出了其對專業體驗和功能嘅極致、苛刻嘅渴求,確實系為專業攝影師量身打造。梗系,呢種絲毫唔迎合主流用戶,甚至與智能化、簡化操作手機攝影大勢背道而馳嘅做法,為普通用戶帶嚟了非常大嘅學習成本,單就索尼Xperia 1 II嘅影像使用門檻而言非常之高,講系攝影師嘅口袋微單絲毫之不過分。


抵一提嘅系,索尼Xperia 1 II搭載嘅系純凈嘅原生安卓10,國行版將Google Play替換成了應用寶,Google搜索框替換成了百度,干凈簡潔嘅同時冇國產定製安卓UI咁多嘅本地化功能,用慣了國產手機用戶們需要適應。


小眾讓佢嘅用戶更好展現個性追求,跳脫出大眾圈子嘅審美疲勞;索尼嘅品牌力量仍無可撼動;無論系外觀、用料、軟硬件規劃調校,索尼展現嘅全都系獨樹一幟嘅唔跟隨策略,註定唔會像網紅貨咁一蹴而就



咁多年過去,索尼手機雖唔出眾,但從之不過時,唔從眾堅持自我,就算喺同質化嚴重嘅智能手機紅海當中仍保持強烈區分度,當屬楷模。
作為「One SONY」時代嘅開端之作,就已經集合了由視覺部門調校、支持嘅X1 for Mobile嘅 CinemaWide 4K HDR OLED屏;影像部門協助嘅 BIONZ X for Mobile、CineAlta和人眼對焦功能。而成個索尼嘅涉獵范疇遠唔止於此,「One SONY」嘅理念也唔局限手機、顯示和影像三個領域,索尼影業、音樂嘅龐大內容資源、PlayStation團隊嘅游戲技術支持等等嚟自各個家族成員嘅力量都還遠未融入,未嚟仍有着比較可觀嘅想象空間抵期待。




回覆 引用 TOP

主題標籤 #sony #xperia
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]