• 瀏覽: 1,214
  • 回覆: 8
有無朋友知系ip手機行動綱上顯示 5g改為4g方法

#5g
熱賣及精選
引用:
原帖由 JAY112233 於 2021-11-22 05:21 PM 發表

唔明你問乜

你想其實行緊5g但顯示4g

提示: 違規內容已被屏蔽
本人行更4g.但部機顯示5g想知點設定

引用:
原帖由 JAY112233 於 2021-11-23 04:46 PM 發表

你係咪用緊3台4g plan?

引用:
原帖由 JAY112233 於 2021-11-22 05:21 PM 發表

去設定,跟住流動數據,跟住揀你個號碼入去,入面有得揀用5g定4g。

本人初用ip13我試按設定入去揾唔到語音與流動數據
唔該你,我去試下

引用:
原帖由 JAY112233 於 2021-11-24 05:08 PM 發表

本人初用ip13我試按設定入去揾唔到語音與流動數據
唔該你,我去試下
設定 --> 流動網絡 --> 流動數據選項 --> 語音與數據

有三個選擇: 開啟 5G、自動 5G 和 4G

應該選擇 "自動 5G",如果有 5G plan 手機就用 5G,如果無 5G plan 佢自動用 4G;

有 5G plan,選擇 "自動 5G",據聞部機在鎖機狀態下佢會自動用 4G,目的係慳電;
如果選 "開啟 5G" 就強迫佢長期處於 5G 狀態,電量會走得快 d。

如果你係 4G plan 選擇 "自動 5G" 而部機又 show 5G,咁你就賺咗。

引用:
原帖由 JAY112233 於 2021-11-23 04:46 PM 發表

4G plan係唔會顯示5G囉,倒轉就會

主題標籤 #5g
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]