• 瀏覽: 8,713
  • 回覆: 28
+4
引用:
原帖由 bx9024 於 2021-12-19 05:14 PM 發表
請問有無朋友已買左Oppo Find N? 可分享下部機意見嗎?
等佢再落多啲先

😂🤣我覺得樓主倒不如多等幾個月,等iPhone14出來

用唔用到八達通?

今日攞嗰部機出嚟玩,感覺好似三星嗰個fold1細部版,因為個螢幕唔係用玻璃,仍然係停留喺撳落去有少少軟淋淋嘅感覺,最好唔好攞嚟打機,因為個mon好容易壞,反而三星fold2,3 已經改良咗用玻璃

使用中還不錯

引用:
原帖由 bx9024 於 2021-12-19 05:14 PM 發表
請問有無朋友已買左Oppo Find N? 可分享下部機意見嗎?
看來OPPO Find N也沒有網上吹的那麼神,想當主力機還是三思吧。剛8700收了一台頂配,只能說OPPO把用戶的需求搞錯了!外屏60Hz是最大的敗筆,客戶說手機性價比確實沒問題,但用了幾天之後,其他缺點都可以忍,畢竟便宜,但是外屏60Hz真的忍不了。

因為我們上班族每天大部分時間都是用外屏,只有在一個固定的場所,比如回家玩遊戲、看視頻才會打開內屏,平時在外面基本都是外屏看看時間、刷刷信息,而60Hz真的難用,卡頓感太明顯了。

OPPO做一個小屏的外屏手感,原本肯定也是希望用戶多用外屏,但是60Hz和內屏120Hz的割裂感用幾天就會接受不了,畢竟花了八九千,這樣的體驗肯定有些難以接受。其他像拍照、性能這些就不說了,一般般,還有一些APP適配的不太好。

總之折疊屏還是不太適合當主力機,同價位還是選擇旗艦機吧,不過這代Find N應該也是試驗品,下一代肯定會成熟,所以我建議如果不是很著急,還是等等下一代。

源:數碼科技評論員

引用:
原帖由 bx9024 於 2021-12-20 08:41 發表

見好多講到部機好正但依家嘅價錢我仍覺稍高。或者可睇下哩個抨論,有佢道理。另睇道話睇戲會有黑邊用唔盡個mon.。

https://m.zjbyte.net/share/tt/?token=3bef60924058cb14a96062007a266390&share_channel=share_copy&share_token=ecea2eec-6c04-4d71-ba65-2ca424a01725&tt_from=copy_link&utm_source=copy_link&utm_medium=toutiao_android&utm_campaign=client_share
可以係setting 度校,有d app係有冇做適配,校完之後都可以係大mon全屏顯示

引用:
原帖由 bx9024 於 2021-12-19 17:14 發表
我係for 炒股,佢內屏個mon畫圖睇圖好大好方便
我之前用華為mate 20x,不過出街睇圖畫圖都係比較細,呢家用find n解決左呢個問題

因為內屏其實係方方地,打機睇既野會細左,其他冇咩大問題,都係快同大,只係好驚跌落地好易壞

至於睇片方面,因為呢家大部分片係16:9,所以用內屏睇,上下會有黑邊,同我部mate 20x其實出睇係差唔多大

引用:
原帖由 qwe12qwe 於 2022-5-1 07:23 發表

我係for 炒股,佢內屏個mon畫圖睇圖好大好方便
我之前用華為mate 20x,不過出街睇圖畫圖都係比較細,呢家用find n解決左呢個問題

因為內屏其實係方方地,打機睇既野會細左,其他冇咩大問題,都係快同大,只係好驚跌落地好易壞

至於睇片方面,因為呢家大部分片係16:9,所以用內屏睇,上下會有黑邊,同我部mate 20x其實出睇係差唔多大
用咩app睇報價?我都曰曰有睇價!

各位 Ching 請問邊間鋪買好 d ? 謝謝

梗係唔買啦

請問如深圳買回來,裝WhatsApp,這些用的時候會不會🈶問題?

已用左一個月. 基本上. whatsapp , outlook . wechat 完全無問題. 我唔打機. 耐唔耐睇下料抖音, IG. 電都用到一日. 不過你要有心理預備. 佢所謂屏幕配合 apps , 好多只不過係放大. 4:3, 16:9 畫面. 如果睇電子書一流. 玩 game 唔知. 不過睇 youtube 可以上下畫面唔錯. 抖音可以全屏幕. 我最 like 佢既係打開主屏真係無點睇到中間條痕. 同摺埋手揸感覺唔錯. 

引用:
原帖由 owl_2005 於 2022-6-11 10:25 發表
已用左一個月. 基本上. whatsapp , outlook . wechat 完全無問題. 我唔打機. 耐唔耐睇下料抖音, IG. 電都用到一日. 不過你要有心理預備. 佢所謂屏幕配合 apps , 好多只不過係放大. 4:3, 16:9 畫面. 如果睇電子書一流. 玩 game 唔知. 不過睇 youtube 可以上下畫面唔錯. 抖音可以全屏幕. 我最 like 佢既係打開主屏真係無點睇到中 ...
聽師兄咁講換機試下用佢先

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]