標題: Nexus one問答與軟硬兼施(更新MP3編碼轉換器,解決亂碼) [打印本頁]

作者: cwl745    時間: 2010-2-22 01:43 AM     標題: Nexus one問答與軟硬兼施(更新MP3編碼轉換器,解決亂碼)

發帖原因係推薦呢部機(好野當然要分享)同使用呢部機以及android系統不明之處可以發問
PS:我平時上班,回答問題應該都係晚上12後^^....盡可能最快  (也希望各位師兄一起解答同分享大家所需)

分享一些軟件: 介紹唔在多,而在精 (大家係Market可以直接search到)
輸入法篇
雖然N1係多國語言版本,卻唔提供中文或其它的輸入法,下面介紹香港一些常用而且比較實用的輸入給大家
倉頡RCInput   倉頡輸入黎講係比較好,中英切換方便,缺點:只有倉頡同英文切換
HKIME    正如名字,香港人寫的輸入法,里面有多種常用輸入法,倉頡,速成,筆畫同廣東話拼音,而且切換輸入法也相當簡單和快捷,最重要係唔使導入甚么字庫之類
手寫輸入法(Acer提取)   呢度我就唔詳細介紹應該好多網站都有詳細介紹例如eprice.com.hk http://www.eprice.com.hk/mobile/talk/?prod_id=3488&tid=32319&page=1&rt=82286
Sogou   搜狗輸入法係普通話輸入法,最新版本支援繁簡切換,適合有普通話基礎的人士使用,此輸入法相當快和可以自定詞組,只打"聲母"詞組就可以打到
Simeji     呢個輸入法係日語輸入法,相當快捷的日語輸入法,喜歡的就下載吧^^

系統篇
N1 USB驅動   安裝方法好簡單,先設置->應用程式->開發->TICK返個USB除錯模式,下載到個驅動然后解壓,之後usb插入pc會彈出要安裝驅動,就選手動安裝,然后係手動安裝里面指向解壓後的usb驅動文件夾,確定後就可以,如果想知道是否安裝成功,可以係電腦的"裝置管理員"最上面睇到"Android phone"http://djdoprkngutub.cloudfront.net/usb_driver.zip
Droid Explorer   連接n1到pc的軟件,可以管理SD卡同PC安裝軟件到手機上,系統里面的文件就唔好隨便亂動^^"不過前提要首先安裝N1的PC usb驅動程序http://de.codeplex.com/
ASTRO File Manager 強大的檔案總管,可以進行文件的復制刪除等等文件的應用,而且可以觀看系統運行的進程同安裝或卸載程序^^..推薦使用,可以直接market搵到,有試用期限(好似30日),不過可以再download過繼續試用,功能沒有刪減
Advanced Task KillerTasKiller 進程關閉程序(必用)兩個程序都差唔多,喜歡邊個圖標就用邊個..簡單^^
KeepScreen 可以指定某個程序運行時候不會進入閉屏狀態,實用^^
Audio Manager Widget 可以控制聲音的軟件
APNdroid 3G/EDGE/GPRS開關,防止網絡數據的最有效方法,同時也是省電的好工具
其它需要root的程序(autostarts,andexplorer,SetCPU,Drocap2,)

應用篇
RMaps 離線GPS導航軟件,可以自行制作map...夠強大,使用方法http://android-map.blogspot.com/2009/09/rmaps-062.html
YiYi  香港人必用的軟件,是你的最好的私人導航者(用過你就知道我講得唔夸張)
中華萬年歷 農歷軟件,里面附帶幾個程序
EasyNote 可以手寫和分類的Note界面幾醒目
不讓你睡小鬧鐘 超強大,小心部機^^"
eBuddy MSN等等通行工具
Document to go office文件瀏覽最好的軟件
Shazam 非常神奇的軟件,用手機聽歌找出歌名等相干資訊用搵埋youtube視頻連接,總之強
Dolphin Browser 內似firefox的瀏覽器Amend 解決MP3歌名亂碼問題 (44頁)

破解篇 (*******注意注意######unlock後,即破解後會失去保養####注意注意************)
動手前注意事項:  參考視頻: http://vimeo.com/8685475
1.確認你N1已經設置USB除錯模式 (設定->應用程序->開發->USB除錯模式)
2.nexus one連接PC,并成功安裝好相應驅動程序.
整體流程:先下載,再解鎖root,之後再flash superboot img到N1 ,最後安裝recovery程序.
         下載link:http://docs.google.com/leaf?id=0BxjBkwdxwdVLNTNhMThjYzYtOTVjOS00N2NhLWEzYzMtMGRhMjA4M2RkMjRh&hl=zh_TW (更新recovery為v1.6.2版本,建議更新) ##復制link到網址列就可以下載##NEW http://docs.google.com/leaf?id=0BxjBkwdxwdVLNTJkOTg5ZmEtMmVhNS00MjMzLWFiMzktNWUxODhmNDUzZmVm&hl=zh_TW (recovery 1.7.0)
          第一步:(手機係關機狀態下)按住軌跡波并開機,進入fastboot界面(第一次連接電腦,會要求驅動,如果沒有安裝好,先係系統篇介紹里面安裝好驅動),連接N1到電腦,打開解壓後的root文件夾里,執行里面的1.bat,稍等片刻,N1屏幕會有變化,進入unlock畫面,用N1側邊的音量上或者下,選擇到unlock,并按一下電源鍵作確定,然後N1會自動重新啟動,第一步完成.##完成第一步後,請直接關機,準備第二步操作##
         第二步:(手機係關機狀態下)按住軌跡波并開機,進入fastboot界面,打開解壓後的root文件夾里,執行里面的2.bat,會自動flash superboot到N1,這個步驟非常快,flash完就可以拉,重新啟動N1或關機都可以.##兩個步驟做完後,N1就係rooted...開機畫面會多jor個開左的鎖.##
         第三步:(手機係關機狀態下)按住軌跡波并開機,進入fastboot界面,打開解壓後的recovery文件夾里,執行里面的pandora recovery.bat,自動flash recovery為1.6版本,flash完就可以拉.
P.S.:root即係破解系統,即unlock, superboot係取的root的權限可以做flash rom和第三方程序的應用.recovery顧名思義係用來做backup recovery同flash rom用途.
如何使用recovery程式: ##英文xda論壇詳細介紹link http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=611829##
          如何進入recovery模式:(手機係關機狀態下)按住軌跡波并開機,進入fastboot界面,(用音量按鍵控制上下,電源鍵為確定),按一下電源鍵,進入另外一個選項,用音量鍵"-"選RECOVERY,再按下電源鍵就會進入recovery模式.
          recovery控制和界面介紹:稍候10-20秒後進入recovery模式,最下面會顯示版本"RA-nexus-v1.6.0",用軌跡波控制"上下"和按下軌跡波係"確定",音量鍵為"返回"
          ---Reboot system now (N1重新啟動)
          ---USB-MS toggle (N1 USB連接PC,讀取sdcard擺放資料)
          ---Backup/Restore(備份和還原)
              ---Nand backup (備份現有的rom,備份資料會壓縮在SDcard里面) ##想保留原裝rom記得做這步驟##
              ---Nand restore (還原Nand 的backup rom)
              ---其它 (唔作介紹)
          ---Flash zip from sdcard(flash rom,只要將下載返來的rom擺放在SD card的根目錄就可以搵到,flash一個rom大概2-3分鐘左右,完成後會出"complete"字樣,之後就可以重新啟動N1.注意rom的格式為zip,不需要自行解壓)
          ---Wipe(每一次flash rom前必須要做的動作##目的是相當于格式化之前個系統##,里面有5項選擇除"Wipe SD:ext partition"外,其它4項都要由下至上執行一次,注意係由下至上,由"Wipe rotate setting"開始執行)
          ---Partition sdcard (參考第13頁的182樓)
          ---other (唔作介紹)
          ---Power off(關閉電源)

最好的rom介紹: (####注意注意小心染上刷機群氏綜合癥注意注意####)
1)最為穩定和快的就係 CyanogenMod做的rom,現在最新版本為5.0.6http://forum.cyanogenmod.com/index.php?/forum/8-nexus-one/
2)Pandora制作cm5.041-pandora整合rom (推薦)
     http://d.epis.me/cm5.041-pandora-2.zip  <------全部復制到網址列,enter

3)想體驗最新的rom就係MoDaCo Custom ROM with HTC Sense (Desire ROM),目前為內測版本,連beta版本都唔係,不過已經相當穩定和成熟http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=636048 (Alpha 21 new)
Desire rom作者mo加入香港語言地區,大家可以去Market download返個軟件morelocale2,就可以選擇返,多謝會員edward0504提醒^^

游戲篇 (文字版面上限不能多做介紹,只好大家下載看里面的圖片介紹)
http://www.box.net/shared/0lu7o9sskj    http://www.box.net/shared/gb3dsddl13
http://www.box.net/shared/hb81fgd95x   http://www.box.net/shared/zk3o0743zi
需下載四個分卷之後解壓
#*#*#*#*#*#*#*#*之後的更新會擺放在三樓#*#*#*#*#*#*#*#*#*#*

作者: MayJay    時間: 2010-2-22 02:41 AM

你部nexus one個touch screen會唔會間中移位要重開,同埋有時load唔到相.......
作者: cwl745    時間: 2010-2-22 03:07 AM

ROM推薦 (需要unlock同superroot)
4)Pandora Desire rom v4
速度已基本達到cm5.041的運行速度
http://d.epis.me/pandora desire 0.4.zip    <-----復制全部到下載工具或網址欄
http://d.epis.me/clock.zip
flash方式:現時係cm系列的,一定要wipe(其中dalvik-cache請繼續flashwipe兩次,之後date wipe一次
PS:兩個都要flash,先flash第一個,之後不用reboot直接flash clock.zip
PS:使用app2sd前一定要先用recovery軟件Partition sdcard  (注意:作Partition sdcard 或format sd里面的內容,事先要做backup)
基本係Partition sdcard -> Partition sdcard ->ext2 to ext3..完成後就可以直接flash rom

應用篇
網絡收音機 296樓有介紹
andless 音樂播放器,可以播放ape格式,中文日文不會出現亂碼http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=575923

使用心得篇 (次篇會持續更新)
1.失去的keyboard
係任何情況下,長按menu按鍵會彈出虛擬keyboard
2.重復或清楚聯絡人名單
進入設置->應用程序->管理應用程序->menu按鍵->篩選(全部)->搵到";聯絡人儲存空間"可清楚聯絡人的資料
3.關閉網絡數據流量
係Market下載一個叫"APNdroid"的軟件
4.設定MP3鈴聲
只要係播放中的MP3按menu按鍵就可以"設定鈴聲"
5.快速進入多桌面選擇
只要係桌面按住左或右下角的小圓點就可以彈出選擇5個桌面的畫面
6.實現windows系統 Alt+Tab功能
只要按住home鍵,就會彈出之前使用6個軟件畫面供選擇
7.共享3G網絡
只要用usb連接PC或notebook,只會在"設置"->無線與網絡->internet Tethering(tick返就可以)

轉載Pandora博客作N1更新(通用補丁不適合用係Pandora的整合rom,因為都已經內置jor)
(更新修補檔包括App2sd如果想使用先進化分割,如果作分割會自動使用app2sd。如果不需要使用就不用理會)

desire rom的通用補丁 :(適用機型--所有的desire rom,而且不受rom更新影響,可以反複使用) 包含簡體中文,繁體中文,英文三種語言。 包含自動的app2sd補丁。
瀏覽器修改,內置了pandora的博客,xda,modaco,機鋒網,安卓網,cnbeta,engadget,方便大家直接瀏覽。 默認首頁從htc修改為google
apn加強,針對國內地區,增加了最詳細的接入點設置。
自帶新聞修改,內置pandora博客rss。 刪除多餘的英文rss。其他請自行添加了。
中文聯繫人排序。
修復vpn的問題。我測試了半個小時,沒有斷流現象。比較穩定。
使用方法:刷完任意desire rom後,別急重啟(切記),直接再刷一下這個補丁包,再重啟,開機生效
下載:http://d.epis.me/disire rom patch.zip        <---全部選擇複製

------------------------------------------------------------------------------------------------
desire rom用的恢復n1原廠開機畫面補丁 :(適用機型---所有的desire rom)直接刷,不需要wipe,開機生效
下載:http://d.epis.me/nexus bootanimation.zip        <---全部選擇複製

desire rom用的htc開機畫面補丁 :(適用機型---所有的desire rom)直接刷,不需要wipe,開機生效
下載:http://d.epis.me/desire bootanimation.zip             <---全部選擇複製
--------------------------------------------------------------------------------------------------
針對cm-pandora補丁 :(適用機型--cm全系列)
包含app2sd。
apn加強。
修復vpn問題。
中文聯繫人排序。
修復之前的鬧鐘日期bug。
強化的短信部件。
使用方法:刷完cm系列rom後,別急重啟(切記),直接再刷一下這個補丁包,再重啟,開機生效
下載:http://d.epis.me/cm patch.zip             <---全部選擇複製

“最新”的EPE54B
感谢:Google,Cyanogen, Paul, CCyrowski, Haykuro, Stericson, JAC, kingklick,Qw3d,Ep等··

我在“官方”的基础上做了如下修改:

1,自动的app2sd(根据扩展卡是否分区,自动开启或关闭app2sd功能)(此版本不会显示第二分区容量,勿紧张)
2,修正官方显示的当前壁纸为动态壁纸(官方到现在还没改正,鄙视)
3,只内置了中文版的root文件管理器和智能拨号1.71版(都可自行卸载)
4,修正vpn
5,针对国内,最全面的apn接入点内置
6,中文联系人排序
7,首次开机向导调整为中文,省去选择语言的操作(其实也无所谓,就是方便大家了)
8,pandora优化脚本
9,好像忘了,容我再想想

ps:虽然做了一定的修改,但这个rom还是非常”官方“,没有cm系列那些新”功能“。推荐unlock并喜欢官方rom的朋友更新。其他朋友请酌情考虑。

刷机:任何系列rom,都需要wipe后再刷此rom

下载地址:
http://d.epis.me/ERE54B-PANDORA.zip

作者: cyril0920    時間: 2010-2-22 03:25 AM

引用:
原帖由 cwl745 於 2010-2-22 03:07 AM 發表

沒有試過你的問題,你的問題也是好多人都提及到的所謂"漂移"問題,不過好奇怪....我沒有發生過,不過聽講係軟件驅動問題,唔涉及硬件.不過有人話flash Desire的rom可以圓滿解決,不過前提係要root(即破解)
另外都mo試過 ...
樓主咁岩既...我又係一開始用3gs...之後比左女朋友用,再轉hd2...頂唔順成日hand機...不過我唔係轉n1...而係轉milestone...遲d都想換desire...因為htc sense....真係超方便...
作者: cwl745    時間: 2010-2-22 04:11 AM

引用:
原帖由 cyril0920 於 2010-2-22 03:25 AM 發表

樓主咁岩既...我又係一開始用3gs...之後比左女朋友用,再轉hd2...頂唔順成日hand機...不過我唔係轉n1...而係轉milestone...遲d都想換desire...因為htc sense....真係超方便...
N1宜家可以玩desire個rom拉^^..個UI做得真係唔錯,好多好方便設計,可惜用過N1的原版rom之后再用Desire個rom會覺得好慢,可能係N1原版個mo咩UI系統比較順,因為過UI暫用好多ram,係最空閑時候N1原版rom可以有320ram可用,但係desire果個先250,不過Desire部機比N1多64M ram....剛剛好補返^^,不過價錢就....係德國公布價錢係519歐羅
如果你仲未買ms果部...建議唔好買住...因為...真係好慢,相對N1來講,個人見解

作者: MayJay    時間: 2010-2-22 11:56 AM     標題: 回覆 3# 的帖子

飄移唯有等update啦,我唔會root機
讀唔到相通常係2個情況下遇到
1. (完全讀唔到SD卡既相)kill app之後開,要back返去home再入就ok(有時kill完都係睇到既)
2. (讀到SD卡既相)有時岩岩影完相去開gallery係睇唔到新相,試到既辦法係影多次相再開
我由原裝SD卡,轉去到kingston 16GB Class2 都係咁,所以我認為唔關張卡事
作者: ming999hk    時間: 2010-2-22 11:57 AM

雖然我都用左n1 差唔多一個月..但係都有個新手問題想問下..
如果係桌面開一個floder.. 點樣將佢改名架=.= 搵左好耐都搵唔到
作者: xkiller_b2    時間: 2010-2-22 11:59 AM

引用:
原帖由 MayJay 於 2010-2-22 11:56 AM 發表

讀唔到相通常係2個情況下遇到
1. (完全讀唔到SD卡既相)kill app之後開,要back返去home再入就ok(有時kill完都係睇到既)
2. (讀到SD卡既相)有時岩岩影完相去開gallery係睇唔到新相 ...
我既情況同你一樣

作者: xkiller_b2    時間: 2010-2-22 12:00 PM

引用:
原帖由 ming999hk 於 2010-2-22 11:57 AM 發表

雖然我都用左n1 差唔多一個月..但係都有個新手問題想問下..
如果係桌面開一個floder.. 點樣將佢改名架=.= 搵左好耐都搵唔到
按佢一下,彈左FOLDER入面D野出泥
再按一下個名 (X 隔離)
作者: goodhomehk    時間: 2010-2-22 12:03 PM

樓主有冇以下問題
就係轉輸入法時(長按欄位)成日都要轉兩次先轉到
例如android鍵盤轉蒙恬輸入法或反轉要轉兩次先轉到
雖然不是大問題, 不過師兄們有冇試過?
作者: MayJay    時間: 2010-2-22 01:03 PM     標題: 回覆 10# 的帖子

有呀,但只需按back,再按多次欄位就得
同埋我發現轉輸入法係比較容易搞到個mon飄移
另外,可唔可以share個蒙恬輸入法比我,之前有ching出個post但死左link
作者: edward0504    時間: 2010-2-22 01:46 PM

ching,我想問下係咪有其他嘅介面可以dl?(openhome、pandehome等)
但我搵唔到係邊到可以dl!
作者: edward0504    時間: 2010-2-22 01:53 PM

引用:
原帖由 MayJay 於 2010-2-22 13:03 發表

有呀,但只需按back,再按多次欄位就得
同埋我發現轉輸入法係比較容易搞到個mon飄移
另外,可唔可以share個蒙恬輸入法比我,之前有ching出個post但死左link
http://gphonefans.net/thread-949-1-1.html
作者: edward0504    時間: 2010-2-22 01:57 PM

咁多位ching,乜野叫做sdk???
作者: MayJay    時間: 2010-2-22 03:41 PM     標題: 回覆 13# 的帖子

唔該晒ching
作者: kitkityck    時間: 2010-2-22 09:25 PM

doc to go can run at nexus one ma????
作者: JamesPong888    時間: 2010-2-22 09:34 PM

引用:
原帖由 goodhomehk 於 2010-2-22 12:03 發表

樓主有冇以下問題
就係轉輸入法時(長按欄位)成日都要轉兩次先轉到
例如android鍵盤轉蒙恬輸入法或反轉要轉兩次先轉到
雖然不是大問題, 不過師兄們有冇試過?
我都有呢個問題,但只係用Note Everything果陣先會出現,其它程式並未有問題...
作者: jeffreynhc1    時間: 2010-2-23 12:06 AM

請問有冇內置收音機(唔洗上網聽果種)
作者: steveproc    時間: 2010-2-23 12:09 AM

引用:
原帖由 kitkityck 於 2010-2-22 09:25 PM 發表

doc to go can run at nexus one ma????
yes it can
作者: cwl745    時間: 2010-2-23 12:45 AM

引用:
原帖由 edward0504 於 2010-2-22 01:57 PM 發表

咁多位ching,乜野叫做sdk???
軟體開發套件Software Development Kit, 即 SDK)一般是一些被軟件工程師用於為特定的軟件包軟件框架、硬件平台、作業系統等建立應用軟件的開發工具的集合。
PS:維基幫到你^^
作者: steveproc    時間: 2010-2-23 12:56 AM

引用:
原帖由 jeffreynhc1 於 2010-2-23 12:06 AM 發表

root the N1 and use htc desire rom i think it can support FM
作者: cwl745    時間: 2010-2-23 12:58 AM

引用:
原帖由 edward0504 於 2010-2-22 01:46 PM 發表

ching,我想問下係咪有其他嘅介面可以dl?(openhome、pandehome等)
但我搵唔到係邊到可以dl!
暫時N1唔支援openhome或ahome可能系統問題,要等更新
現在只能root機之后安裝andexplorer和metamorph組合軟件更新主題,一般係修改圖標同改D bar顏色
作者: cwl745    時間: 2010-2-23 01:06 AM

引用:
原帖由 kitkityck 於 2010-2-22 09:25 PM 發表

if you want read DOC, DOCX, TXT, XLS, XLSX, CSV, PPT, PPS, PDF. you can search "OfficeSuite Viewer" in Market
if you want edit ms office file...you can search "Documents To Go" in Market ,but hongkong only free version,lock some function
作者: cwl745    時間: 2010-2-23 01:11 AM

引用:
原帖由 jeffreynhc1 於 2010-2-23 12:06 AM 發表

暫時宜家mo方法用到N1 FM功能,不過N1 硬件係有FM晶片,要等之後官方update先可以,同本身N1 wifi都係可以支援N都係lock jor
作者: himhim8615    時間: 2010-2-23 01:16 AM

咁用earphone聽歌既quality ok ma?

我都想買一部
作者: cwl745    時間: 2010-2-23 01:51 AM

引用:
原帖由 himhim8615 於 2010-2-23 01:16 AM 發表

咁用earphone聽歌既quality ok ma?

我都想買一部
比iphone音色還要好(我一般iphone幫同事都一致認為)*呈幾何時我都係iphone幫會長*,不過暫時缺少EQ,不過已經足夠
PS:試用比較earphone係UE2
作者: toobegood    時間: 2010-2-23 02:15 AM

請問我成功從電腦Outlook中會出「聯絡人」與「行事曆」各一個CSV file,而且成功會入了聯絡人到gmail,可是當會入行事曆時就出現上載出現問題,可能是我用開的outlook發生衝突......我又嘗試過將gmail與yahoo mail共享,諗住yahoo行事曆可以會入file再轉去gmail,點知都係唔得
請問重有咩方法可以將WM用開的行事曆過去gmail到??? Thanks
作者: sorman88    時間: 2010-2-23 03:38 AM

我用curise.. 而家等緊desire轉機. 有個小問題(其實係百痴問題).. 希望可以解答
sync行事曆及電話部 (最主要係backup部機既野), 但係因為本身電腦只用outlook express. 試過專登installl ms outlook, 點知一sync就將電話既野剷哂. 所以有陰影...
想問下google係咪有方法可以sync? 可否教教??
謝謝!!
作者: cwl745    時間: 2010-2-23 04:04 AM

引用:
原帖由 toobegood 於 2010-2-23 02:15 AM 發表

請問我成功從電腦Outlook中會出「聯絡人」與「行事曆」各一個CSV file,而且成功會入了聯絡人到gmail,可是當會入行事曆時就出現上載出現問題,可能是我用開的outlook發生衝突......我又嘗試過將gmail與yahoo mail共 ...
剛剛做左個實驗,但結果係完全mo問題可以同步行事歷與N1,
比個步驟你參考下
首先我是用office outlook 2003,編輯好行事歷,點選outlook的選項"檔案"->"匯入及匯出"->"匯出至檔案"->"Comma Separated Values (windows)"->"行事歷"->之後改名就可以了,記住這里要加后綴CVS.
之後進入google的日歷,在設定里面找到"匯入日歷"
最後在手機同步就可以

PS:如果你軟件真係有沖突,咁你只可以等HTC官方網站sync同步軟件for N1,或者最簡單方法就係之後編輯行事歷都系google 日歷編輯^^"
作者: cwl745    時間: 2010-2-23 04:09 AM

引用:
原帖由 sorman88 於 2010-2-23 03:38 AM 發表

我用curise.. 而家等緊desire轉機. 有個小問題(其實係百痴問題).. 希望可以解答
sync行事曆及電話部 (最主要係backup部機既野), 但係因為本身電腦只用outlook express. 試過專登installl ms outlook, 點知一sync就將 ...
宜家暫時HTC的sync軟件唔支援N1,不過其它HTC android機款就有,Desire都唔會例外.
至于htc sync同步軟件方面,係真係有機會會將手機資料同步覆蓋到PC上,所以設定方面要睇清楚.不過宜家可以通過google gmail里面的聯絡人方便同步到手機,快捷又安全^^
作者: JamesPong888    時間: 2010-2-23 06:39 AM

要sync outlook calander去Gmail,可以試下用gsync,好簡單易用,又可以响outlook果度多一個backup。
响Google search打gsync就搵得到。

作者: tui    時間: 2010-2-23 07:27 AM

我淨係想係N1到cap screen ja!!! 上網search過好煩+唔係好用到
作者: edward0504    時間: 2010-2-23 12:28 PM

咁多位CHING,想搵兩款軟件,N1用:
1).聽歌軟件,跟機那APP,一lock後自動停播!有沒有lock後仍繼續播歌的?
2).上鎖----類似s2u2,或wm6.5跟機那種?

thks!

作者: 情歸於盡    時間: 2010-2-23 01:25 PM

GOOGLE EARTH出左  裝左未呀
作者: JamesPong888    時間: 2010-2-23 01:38 PM

引用:
原帖由 edward0504 於 2010-2-23 12:28 發表

1).聽歌軟件,跟機那APP,一lock後自動停播!有沒有lock後仍繼續播歌的?

thks!
我都係用跟機果個聽歌,熄機都唔會kill;
你會唔會裝咗啲task killer kill咗佢?
作者: edward0504    時間: 2010-2-23 02:01 PM

引用:
原帖由 JamesPong888 於 2010-2-23 13:38 發表

我都係用跟機果個聽歌,熄機都唔會kill;
你會唔會裝咗啲task killer kill咗佢?
O.......唔記得左!
SET過先!
THKS!
作者: eugene0125    時間: 2010-2-23 04:33 PM

Comment after a month of using
1. touch screen - recognize another spot / moved sometimes
2. I love the app - Layer

Question
1. gmail app - when I reply an email, it always open up a new thread instead of staying in the same
2. any good game to share ?

generally, I am very satisfied
作者: kpleungs    時間: 2010-2-23 07:00 PM

問題: (希望ching指點)
1.我入完contacts save左人名之後熄機,開機會冇左,但係call log又見到d人名,有冇得睇番?
2.我download左hkime,但係打msg,唔識轉輸入法,試過長按都搵唔到
3.有冇d apps可以上msn?
作者: Poso    時間: 2010-2-23 08:39 PM

己裝了 SDK,但我一開 Android Manager,插咗 USB 線但連接唔到,佢要我裝 Sync Agent,跟咗步驟做,不過佢話"無法安裝 Sync Agent,請嘗試依照先前步驟指示重新安裝"已剔偵錯,係咪做錯咗嘢 ?
Thanks
作者: edward0504    時間: 2010-2-23 08:55 PM

引用:
原帖由 kpleungs 於 2010-2-23 19:00 發表

問題: (希望ching指點)
1.我入完contacts save左人名之後熄機,開機會冇左,但係call log又見到d人名,有冇得睇番?
2.我download左hkime,但係打msg,唔識轉輸入法,試過長按都搵唔到
3.有冇d apps可以上msn?
1).冇用過,唔識答!
2).按實輸入欄,會問你選擇輸入法
3).HI MSN,係MARKET搵!
作者: kpleungs    時間: 2010-2-23 09:08 PM

我咁實左,只係有android keyboard 比我簡
作者: 路希    時間: 2010-2-23 09:16 PM

有冇人知有咩軼件可以將CONTACT同FACEBOOK的人的頭像同步?
我DOWN左FACEBOOK SYNC。。
但係呢個APP只可以自動MATCH。。
例如我電話有人叫JAMES。。FACEBOOK有人叫JAMES,佢先會MATCH。。
有冇一D軼件係可以手動MATCH 架??THX
作者: cwl745    時間: 2010-2-23 09:17 PM

引用:
原帖由 kpleungs 於 2010-2-23 09:08 PM 發表

安裝jor輸入法後..要先係'設置'->語言及鍵盤 tick返之後先可以運用
作者: cwl745    時間: 2010-2-23 09:18 PM

引用:
原帖由 Poso 於 2010-2-23 08:39 PM 發表

己裝了 SDK,但我一開 Android Manager,插咗 USB 線但連接唔到,佢要我裝 Sync Agent,跟咗步驟做,不過佢話"無法安裝 Sync Agent,請嘗試依照先前步驟指示重新安裝"已剔偵錯,係咪做錯咗嘢 ?
Th ...
要網上下載n1 驅動先可以,今晚post條link比你
作者: edward0504    時間: 2010-2-23 09:18 PM

引用:
原帖由 kpleungs 於 2010-2-23 21:08 發表

hkime----如冇記錯好似係keyboard左下角第2個制,每按一次會轉一種輸入法!
同埋如已裝了hkime,應該會有得揀!
ps:我裝埋手寫,如按寊輸入欄,佢會比我揀(順序):
android keyboard
hkime
蒙恬輸入法
作者: cwl745    時間: 2010-2-23 09:25 PM

引用:
原帖由 eugene0125 於 2010-2-23 04:33 PM 發表

Question
1. gmail app - when I reply an email, it always open up a new thread  ...
唔好意思....英文理解能力有限...
你意思係回覆email睇唔到引言?只會開個新post?如果係呢個問題,無解^^" mo試過..或者有機會比你虛擬keyboard遮住
另外game方面我會儘快post出來分享^^ ps;希望你明白中文
作者: edward0504    時間: 2010-2-23 09:28 PM

引用:
原帖由 cwl745 於 2010-2-23 21:25 發表

唔好意思....英文理解能力有限...
你意思係回覆email睇唔到引言?只會開個新post?如果係呢個問題,無解^^" mo試過..或者有機會比你虛擬keyboard遮住
另外game方面我會儘快post出來分享^^ ps;希望你明白中文
我想問下ching你有冇root機??
作者: kpleungs    時間: 2010-2-23 09:32 PM

引用:
原帖由 edward0504 於 2010-2-23 09:18 PM 發表

hkime----如冇記錯好似係keyboard左下角第2個制,每按一次會轉一種輸入法!
同埋如已裝了hkime,應該會有得揀!
ps:我裝埋手寫,如按寊輸入欄,佢會比我揀(順序):
android keyboard
hkime
蒙恬輸入法
洗唔洗裝lime?
作者: cwl745    時間: 2010-2-23 09:34 PM

引用:
原帖由 edward0504 於 2010-2-23 12:28 PM 發表

thks!
本身聽歌軟件應該唔會lock機唔會停..有機會好似35樓ching話比killer kill jor..我記得有個killer軟件有呢個功能,不過n1有個功能就係拔掉earphone就會自動停播^^
另外上鎖軟件主題係有,不過要root機先可以(即破解,如果需要可以發短消息比我,我再post個教程比你)

作者: cwl745    時間: 2010-2-23 09:36 PM

引用:
原帖由 kpleungs 於 2010-2-23 09:32 PM 發表

洗唔洗裝lime?
唔需要.................lime係早前軟件...繁複難用所以現在已經比淘汰
PS:43樓有你需要的答案..可以去參考下

作者: cwl745    時間: 2010-2-23 09:38 PM

引用:
原帖由 edward0504 於 2010-2-23 09:28 PM 發表

我想問下ching你有冇root機??
rooted   e+測試緊desire rom
作者: kpleungs    時間: 2010-2-23 10:14 PM

引用:
原帖由 cwl745 於 2010-2-23 09:36 PM 發表

唔需要.................lime係早前軟件...繁複難用所以現在已經比淘汰
PS:43樓有你需要的答案..可以去參考下
係bor,睇唔到tim=.=
仲有呢,我想問下,點樣先可以將部nexus one中文化?
而且,我用個叫手機電視既app既時候,一開始就會話開唔到,要熄

作者: 路希    時間: 2010-2-23 10:43 PM

有冇人知有咩軼件可以將CONTACT同FACEBOOK的人的頭像同步?
我DOWN左FACEBOOK SYNC。。
但係呢個APP只可以自動MATCH。。
例如我電話有人叫JAMES。。FACEBOOK有人叫JAMES,佢先會MATCH。。
有冇一D軼件係可以手動MATCH 架??THX
作者: three    時間: 2010-2-23 11:28 PM

我都有這問題。

同埋相機中間有紅色一撻。
引用:
原帖由 MayJay 於 2010-2-22 02:41 AM 發表

你部nexus one個touch screen會唔會間中移位要重開,同埋有時load唔到相.......

作者: MayJay    時間: 2010-2-23 11:40 PM

我想問我係設定入面見到部機得返70mb 但睇app 我只係用左一半仲有200 幾mb, 係咪俾n1 lock 左?

作者: kenlamhk    時間: 2010-2-23 11:59 PM

以我所知,N1有512RAM
但係我部N1,開左機,睇TASK KILLER話仲有50MB左右
我KILL 左D TASK後,最多都係100MB左右
我見好多C-HING話有100-250MB未用...
係咩問題令我部N1得O甘少RAM未用呢?(P.S. 我既N1未ROOT)
仲有task killer 中,"Launcher" 係咩黎?
仲有,我INSTALL左USB DRIVER,但我用USB CABLE可唔可以改SD卡既野?

題外話,我都INSTALL左google earth ,幾有趣,值得INSTALL
作者: edward0504    時間: 2010-2-24 12:08 AM

引用:
原帖由 cwl745 於 2010-2-23 21:38 發表

rooted   e+測試緊desire rom
ching,我就係想root呢個rom,測試完後可否告知個結果?
另外,如果root完後部機有乜問題,是否可裝回跟機嘅rom,如不可是否已沒保養?
*因用慣wm,如up左第三方d rom,有事時可裝回跟機rom攞番去代理整,android機唔知得唔得?
作者: Poso    時間: 2010-2-24 12:12 AM

引用:
原帖由 cwl745 於 2010-2-23 09:18 PM 發表

多謝師兄先 !
作者: kamhei    時間: 2010-2-24 12:25 AM

我想問問有冇咩軟件可以好似ipod 咁, 倒數一定時間可以關左個音樂, 唔係關機??
作者: xkiller_b2    時間: 2010-2-24 12:30 AM

引用:
原帖由 kenlamhk 於 2010-2-23 11:59 PM 發表

但係我部N1,開左機,睇TASK KILLER話仲有50MB左右
係咩問題令我部N1得O甘少RAM未用呢?(P.S. 我既N1未ROOT)
仲有t ...
我果部都係通常50MB左右
KILL完最多11X~12X
作者: cwl745    時間: 2010-2-24 01:04 AM

引用:
原帖由 kpleungs 於 2010-2-23 10:14 PM 發表

係bor,睇唔到tim=.=
仲有呢,我想問下,點樣先可以將部nexus one中文化?
而且,我用個叫手機電視既app既時候,一開始就會話開唔到,要熄
首先難到你宜家係用英文版本??N1係多國語言系統好似iphone咁,可以隨時轉語言,係設置(setting)->語言及鍵盤(language and keyboard)->第一個選項,拉到最後就係中國繁體選
睇電視..有好多個wor..不過都係國內或國外,其中好似有個大陸手機tv軟件叫"W.TV"測試都即順唔lag用3g...你可以係market search "TV"可以搵到
作者: cwl745    時間: 2010-2-24 01:07 AM

引用:
原帖由 MayJay 於 2010-2-23 11:40 PM 發表

我想問我係設定入面見到部機得返70mb 但睇app 我只係用左一半仲有200 幾mb, 係咪俾n1 lock 左?
你講得mo錯,N1原版或update1版都係mo unlock返個ram,只可以用256mb 原因不明
如果用全部要root機..好多rom都自帶unlock返個ram可以用512MB ,kill jor之後有320MB可以用.另外百幾m係比jor系統raido等等之類
作者: cwl745    時間: 2010-2-24 01:12 AM

引用:
原帖由 kenlamhk 於 2010-2-23 11:59 PM 發表

仲有t ...
Launcher呢個最後係killer里面添加到ignore里面...Launcher進程係多進程的會聚,例如包括設定,UI,系統桌面bar等等之類..當然就killer jor它都會執行過,因為系統需要it...不過又關又開有機會會有沖突或有錯誤之類,不過應該比較少出現,不過都係建議set係ignore行列
作者: bape0001    時間: 2010-2-24 01:14 AM

C-hing,
部N1机用左2-3星期,今天突然間用唔到左邊個掣較大細声...
我意思是,之前可以响home狀態下,直接按左邊掣,"鈴声音量"即顯示和可調較大細声。
宜家要將home的"通知"頁拉下,跟著按左邊掣,才顯示到,"鈴声音量"和較大細声。

另外在聽歌時,"音樂"選歌後,按左邊掣,以前也會顯示,"鈴声音量"直接較大細声。宜家要按頂掣一下,熄画面後,才可較大細声。
和看MP4更加𣎴能調大細声!

之前我試過->設定->隱私設定->重設為原厂設定, 沒問題了,但用用下,裝多了apps又变返以上情况!!!

Please help!!!
ThxX10000000
作者: cwl745    時間: 2010-2-24 01:20 AM

引用:
原帖由 edward0504 於 2010-2-24 12:08 AM 發表

ching,我就係想root呢個rom,測試完後可否告知個結果?
另外,如果root完後部機有乜問題,是否可裝回跟機嘅rom,如不可是否已沒保養?
*因用慣wm,如up左第三方d rom,有事時可裝回跟機rom攞番去代理整,andr ...
root jor之後裝上cm個5.031個rom...可以用"快""順"形容.....用原裝rom還會感覺有D lag,例如左右拉動桌面同進入所有程序上下拉動..都會有lag的感覺...但係我講果個mo呢D情況..淡出menu等等都非常快同順.....
root jor之後係會失去保養,當然有方法可以lock返,用返原裝rom就要之前flash別人rom時要記得backup返個rom就可以,不過如果通常有問題都唔輪到你lock返,通常已經死機入唔返recovery畫面,所以要考慮清楚,如果動手能力比較弱的話就唔建議使用,如果想的話你可以去http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=559溫下書先

作者: MayJay    時間: 2010-2-24 02:02 AM

引用:
原帖由 cwl745 於 2010-2-24 01:07 AM 發表

你講得mo錯,N1原版或update1版都係mo unlock返個ram,只可以用256mb 原因不明
如果用全部要root機..好多rom都自帶unlock返個ram可以用512MB ,kill jor之後有320MB可以用.另外百幾m係比jor系統raido等等之類
我知ram 鎖左我指部di

作者: MayJay    時間: 2010-2-24 02:04 AM

引用:
原帖由 cwl745 於 2010-2-24 01:07 AM 發表

我指部機rom 個容量

作者: cwl745    時間: 2010-2-24 02:50 AM

引用:
原帖由 MayJay 於 2010-2-24 02:04 AM 發表

我指部機rom 個容量
rom有mo root都好都係512MB...就係系統已經用去200M左右..加上自己的程序..差無多,不過N1宜家唔可以安裝係SD卡,,就比較麻煩,不過root jor部機之後就可以做到,有個程序叫"apps2SD"..
PS:幸好android的程序好細幾百K到3MB左右
作者: edward0504    時間: 2010-2-24 12:10 PM

引用:
原帖由 cwl745 於 2010-2-24 01:20 發表

root jor之後裝上cm個5.031個rom...可以用"快""順"形容.....用原裝rom還會感覺有D lag的感覺,例如左右拉動桌面同進入所有程序上下拉動..都會有lag的感覺...但係我講果個..mo呢D情況..淡出menu等等都非常快同順.... ...
O......我D英文仲差過你
作者: edward0504    時間: 2010-2-24 12:42 PM

我想問下跟住佢做得唔得??
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=423&t=1435633&last=17715342
作者: cwl745    時間: 2010-2-24 12:47 PM

引用:
原帖由 edward0504 於 2010-2-24 12:42 PM 發表

我想問下跟住佢做得唔得??
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=423&t=1435633&last=17715342
可以阿..如果你能理解的話
如果沒有意外的話,我今晚都會提供root機教程,會比唔理解DOS指令的人更容易理解同操作
作者: MayJay    時間: 2010-2-24 12:50 PM     標題: 回覆 68# 的帖子

咁可能係個app問題標錯數啦

你錯啦,一個google earth就已經 25mb........
作者: cwl745    時間: 2010-2-24 01:49 PM

引用:
原帖由 MayJay 於 2010-2-24 12:50 PM 發表

咁可能係個app問題標錯數啦

你錯啦,一個google earth就已經 25mb........
Earth唔係22mb咩?
如果要顯示所有程序..要按menu->篩選->全部
先可以顯示all..當然系統的radio即係固件係mo顯示..
作者: kpleungs    時間: 2010-2-24 02:02 PM

引用:
原帖由 cwl745 於 2010-2-24 01:04 AM 發表

首先難到你宜家係用英文版本??N1係多國語言系統好似iphone咁,可以隨時轉語言,係設置(setting)->語言及鍵盤(language and keyboard)->第一個選項,拉到最後就係中國繁體選
睇電視..有好多個wor..不過都係國內或國外 ...
有冇人同我一樣開唔到果個叫'手機電視'既apps?因為見過個朋友係部hero到睇live sport,好吸引
另外w.tv有幾多個channel簡?有冇d可以睇到animax/axn嫁
作者: cwl745    時間: 2010-2-24 02:36 PM

引用:
原帖由 kpleungs 於 2010-2-24 02:02 PM 發表

有冇人同我一樣開唔到果個叫'手機電視'既apps?因為見過個朋友係部hero到睇live sport,好吸引
另外w.tv有幾多個channel簡?有冇d可以睇到animax/axn嫁
W.TV係d大陸台..不過有埋戲睇
手機電視?軟件名?market揾唔到,未能測試
作者: MayJay    時間: 2010-2-24 03:28 PM     標題: 回覆 74# 的帖子

我想搵個TV APP可以睇MLB既,有冇人知道可以睇到既app?
作者: MayJay    時間: 2010-2-24 03:29 PM     標題: 回覆 73# 的帖子

係wo..記錯
不過裝完就變左23mb
作者: Poso    時間: 2010-2-24 04:34 PM

引用:
原帖由 cwl745 於 2010-2-23 09:18 PM 發表

師兄!唔好唔記得我呀 !
作者: edward0504    時間: 2010-2-24 04:56 PM

引用:
原帖由 cwl745 於 2010-2-24 12:47 發表

可以阿..如果你能理解的話
如果沒有意外的話,我今晚都會提供root機教程,會比唔理解DOS指令的人更容易理解同操作
THKS!CHING
記得通知我
作者: MayJay    時間: 2010-2-24 05:34 PM

係咪root左會冇左保養ga?
作者: cwl745    時間: 2010-2-24 05:47 PM

引用:
原帖由 Poso 於 2010-2-24 04:34 PM 發表

師兄!唔好唔記得我呀 !
昨晚已經更新左係第一頁的'系統篇'
作者: edward0504    時間: 2010-2-24 05:59 PM

引用:
原帖由 cwl745 於 2010-2-24 17:47 發表

昨晚已經更新左係第一頁的'系統篇'
CHING,呢到唔係好明!
我DL左USB-DRIVER.ZIP,解壓後再插回USB落N1到,但是沒有什麼驅動程式出來
睇過裝置管理員亦都沒有ANDROID驅動情式!
作者: cwl745    時間: 2010-2-24 06:44 PM

引用:
原帖由 edward0504 於 2010-2-24 05:59 PM 發表

CHING,呢到唔係好明!
我DL左USB-DRIVER.ZIP,解壓後再插回USB落N1到,但是沒有什麼驅動程式出來
睇過裝置管理員亦都沒有ANDROID驅動情式!
係裝置管理員咁有MO黃色感嘆號或問號文字的驅動
作者: HKSAM0030    時間: 2010-2-24 07:17 PM

引用:
原帖由 bape0001 於 2010-2-24 01:14 AM 發表

C-hing,
部N1机用左2-3星期,今天突然間用唔到左邊個掣較大細声...
我意思是,之前可以响home狀態下,直接按左邊掣,"鈴声音量"即顯示和可調較大細声。
宜家要將home的"通知"頁拉下,跟著按左 ...
我都有咁既問題喎
作者: edward0504    時間: 2010-2-24 07:49 PM

引用:
原帖由 cwl745 於 2010-2-24 18:44 發表

係裝置管理員咁有MO黃色感嘆號或問號文字的驅動
冇!
我想問是否DL在普通位置的FILE上面解壓,還是要特定的位置??
作者: cwl745    時間: 2010-2-24 08:20 PM

引用:
原帖由 edward0504 於 2010-2-24 07:49 PM 發表

冇!
我想問是否DL在普通位置的FILE上面解壓,還是要特定的位置??
放係邊都MO所謂.....
咁你先係手機設置->應用程式->開發->TICK返個USB出錯模式...
一定要PC偵測到手機先可以安裝
作者: edward0504    時間: 2010-2-24 08:32 PM

引用:
原帖由 cwl745 於 2010-2-24 20:20 發表

放係邊都MO所謂.....
咁你先係手機設置->應用程式->開發->TICK返個USB出錯模式...
一定要PC偵測到手機先可以安裝
sorry!唔知會唔會係我做漏左d野!
我只是解壓後,再插回usb,但部n1只是普通方式,即並未進入bootloader/fastboot模式,會否是這個原因,所以才未能看到那裝置程式?
作者: ㊣*石破天*㊣    時間: 2010-2-24 08:49 PM

我想問, 點樣系 YAHOO度DOWNLOAD WORD AND PDF?
作者: MayJay    時間: 2010-2-24 08:50 PM

引用:
原帖由 bape0001 於 2010-2-24 01:14 AM 發表

C-hing,
宜家要將home的"通知"頁拉下,跟著按左 ...
我試過,係因為個蒙恬輸入法搞到用唔到,只要求其搵個輸入欄轉返android keyboard就得啦

作者: cwl745    時間: 2010-2-24 09:08 PM

引用:
原帖由 edward0504 於 2010-2-24 08:32 PM 發表

sorry!唔知會唔會係我做漏左d野!
我只是解壓後,再插回usb,但部n1只是普通方式,即並未進入bootloader/fastboot模式,會否是這個原因,所以才未能看到那裝置程式?
fastboot要開機前按住軌跡波..會自動進入
但是你安裝usb驅動..要係普通桌面狀態連接pc..不是在fastboot模式裡面安裝..
最起碼你要確保安裝完驅動先做其它野
作者: edward0504    時間: 2010-2-24 10:49 PM

引用:
原帖由 cwl745 於 2010-2-24 21:08 發表

fastboot要開機前按住軌跡波..會自動進入
但是你安裝usb驅動..要係普通桌面狀態連接pc..不是在fastboot模式裡面安裝..
最起碼你要確保安裝完驅動先做其它野
CHING,攪掂,等你嘅ROOT機資料!
作者: three    時間: 2010-2-24 11:08 PM

引用:
原帖由 xkiller_b2 於 2010-2-24 12:30 AM 發表

我果部都係通常50MB左右
KILL完最多11X~12X
部機越kill 越少.... 咁上下要關機再開返, 會多返D..
作者: cwl745    時間: 2010-2-24 11:30 PM

引用:
原帖由 edward0504 於 2010-2-24 10:49 PM 發表

已經更新root機篇
作者: edward0504    時間: 2010-2-24 11:44 PM

我跟mobile01個邊做,一入到dos,輸入fastboot-windows devices,entre後走左個框框出來,話我沒有一個叫做"AdbWinApi.dll"嘅野
作者: edward0504    時間: 2010-2-24 11:49 PM

引用:
原帖由 cwl745 於 2010-2-24 23:30 發表

已經更新root機篇
睇到!thks!
但我想問係條dl link後面藍色字( MD5: 4124C3D68A86FE409455FA29CBA5D448)係乜野??

作者: Poso    時間: 2010-2-24 11:58 PM

引用:
原帖由 edward0504 於 2010-2-24 10:49 PM 發表

請問師兄點樣攪,插嚟插去都攪唔到 ?
作者: edward0504    時間: 2010-2-25 12:06 AM

引用:
原帖由 Poso 於 2010-2-24 23:58 發表

請問師兄點樣攪,插嚟插去都攪唔到 ?
1).係部n1嘅手機設置->應用程式->開發->TICK返個USB出錯模式
2).睇睇電腦個程式管理員,應該會有個黃色嘅提示,好似叫nexus one......(唔係好記得)
3).入去驅動程式欄,再揀番先前usb-driver解壓後那file,應該攪掂!
作者: cwl745    時間: 2010-2-25 12:13 AM

引用:
原帖由 edward0504 於 2010-2-24 11:49 PM 發表

睇到!thks!
但我想問係條dl link後面藍色字( MD5: 4124C3D68A86FE409455FA29CBA5D448)係乜野??
后面藍色MD5...係驗證碼..防止別人更改條link的file
作者: cwl745    時間: 2010-2-25 12:15 AM

部電腦唔知道搞咩鬼..自動down機=.=
之後又開唔到...要等.....可能天氣潮濕,我個廳同廁所好似比水沖洗完咁
作者: edward0504    時間: 2010-2-25 12:37 AM

做完第一、二步,而家開機但開唔到wifi???