標題: [其他資訊] 2014-2020年 最好的 Android 中文輸入法 選舉 [打印本頁]

作者: thhui    時間: 2014-2-14 11:51 PM     標題: 2014-2020年 最好的 Android 中文輸入法 選舉

下面已根據上年的排名由高至低大約地排了一次
看看今年和去年有什麼分別。

2014-2020年 最好的 Android 中文輸入法 選舉
投票 選出 認為最好的 Android 中文輸入法

這裡的候選名單 大多都是 free 的!(除左 新版九方 同 蒙恬輸入法)

記著 只可投一票!
投完一次就不能再投。
結果 在投票完成後 可以顯示出來。

二○一三年二月八日 至 二○一四年二月十四日 有 八百多人已經投票,
二○一三年度的 前五位 分別是:-

01) Cedime     110 (13.66%)
02) Google輸入法     82 (10.19%)
03) Go Keyboard     74 (9.19%)
04) Samsung原裝輸入法     73 (9.07%)
05) Simplified Cangjie Keyboard by Miles Leung (即係簡易or速成)     71 (8.82%)
(註:如果把所有Miles Leung的keyboard加在一起,則為104 - 12.9%,排第二位)

2013年最終 選舉結果 如下:-

ps:-
2014年直至2014年8月22日的投票結果。

舊帖Link

2013年度 最好的 Android 中文輸入法 選舉
http://mobile.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=21487921&extra=page%3D1

2012年度 最好的 Android 中文輸入法 選舉
http://mobile.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=17103824&extra=page%3D2

圖片附件: 1.jpg (2014-8-23 11:29 AM, 112.71 KB) / 該附件被下載次數 245

作者: thhui    時間: 2014-2-14 11:52 PM

我先投 Touchpal 輸入法。

ps:-
其實還有其他的好用的輸入法,下次再加入list內

例如:-
縱橫輸入法2013Android版,
Swiftkey Keyboard(正式版暫時沒有中文)

作者: 麥m記    時間: 2014-2-15 10:31 AM

用開Google(粵語拼音/國語拼音+倉頡+簡易)輸入法
作者: 又文    時間: 2014-2-15 12:22 PM

齋用手寫就「訊飛」!有齊香港口語化嘅字。
作者: cocoa-lover    時間: 2014-2-15 03:19 PM

Go keyboard
多語言+emoji+手寫

作者: kamwing1985    時間: 2014-2-16 05:18 AM

而家用緊觸寶,唔錯用的。
作者: ΑAAAAAAAAA△△    時間: 2014-2-18 02:05 AM

作者: nainiw    時間: 2014-2-18 04:37 PM

作者: paradise2288    時間: 2014-2-18 09:25 PM

除咗 CEDIME, 有邊隻可以將「個人」的常用字排前?

作者: thhui    時間: 2014-2-19 09:55 AM

Google,觸寶,Miles Leung 的 所有輸入法
都係會自動把 常打的字放在最開頭。

作者: AAAA□△☆◎G20    時間: 2014-2-21 04:25 AM

作者: cmleung1223    時間: 2014-2-21 05:23 PM

我投了14号..因我本身用LG

作者: thhui    時間: 2014-2-24 04:17 PM

越來越多人用 Google輸入法。
我覺得廣東話拼音係幾好的,又有語音 同 手寫。
仲有 倉頡+速成。
作者: kinkinkin8899    時間: 2014-2-24 08:44 PM

訊飛輸入法, 無得頂!

作者: 汪呀~喵呀    時間: 2014-2-28 05:02 PM

我用慣倉頡打中文 cedime唔單止好用 仲要連简体字都打到 好似係電腦用倉頡打字一樣 (我搵咗好耐都冇一隻輸入法可以做到呢樣野 唯有cedime做到)

所以 對我來講 而加揀硬cedime 不作他選

[ 本帖最後由 汪呀~喵呀 於 2014-2-28 05:08 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]
作者: skww    時間: 2014-2-28 05:14 PM

引用:
原帖由 汪呀~喵呀 於 28/2/2014 17:02 發表

我用慣倉頡打中文 cedime唔單止好用 仲要連简体字都打到 好似係電腦用倉頡打字一樣 (我搵咗好耐都冇一隻輸入法可以做到呢樣野 唯有cedime做到)

所以 對我來講 而加揀硬cedime 不作他選

http://i.disc ...
Google粵語拼音輸入法一樣有倉頡,一樣打到簡體,仲要三倉五倉兩代都得(要自己set)
作者: 汪呀~喵呀    時間: 2014-2-28 05:49 PM

引用:
原帖由 skww 於 2014-2-28 05:14 PM 發表

Google粵語拼音輸入法一樣有倉頡,一樣打到簡體,仲要三倉五倉兩代都得(要自己set)
哦 原來佢都可以ga 多謝晒b/s話畀我知

仲想問多句 google呢個輸入法 用倉頡打简体字果時 係咪可以直接打倉頡碼就打到

即係好似個"简"字 就打"竹中尸日"咁就打到 或者個"询"或"诣"字 就打"戈山心日"就打到呀?

如果係 就真係最好喇

作者: 汪呀~喵呀    時間: 2014-2-28 08:30 PM

引用:
原帖由 skww 於 2014-2-28 05:14 PM 發表

b/s你嘅提供真係好 請恕小弟孤陋寡聞 又再一次以偏概全 原本呢個輸入法咁好咁全面嘅

我啱啱dl咗落來試過 純粹以打倉頡來講 絕對係好用 連符號都多過人 而且仲可以直接打倉頡碼出到簡體字添

可惜嘅係 個輸入法大咗d(可能要有埋手寫或者其他啦) 成近11mb 雖然唔係真係好大 不過我部機太渣memory唔多 最近都已經要uninstall d apps來free返d位 所以唯有uninstall咗佢用第d細d嘅 希望第時換機可以裝來旁身啦

再一次多謝b/s提供一個咁有用嘅輸入法

作者: yui0411    時間: 2014-3-7 01:41 PM

引用:
原帖由 paradise2288 於 2014-2-18 09:25 PM 發表
除咗 CEDIME, 有邊隻可以將「個人」的常用字排前?
九方可以,電腦用開,手機版要138但可裝三部機,一次性都可以接受

作者: Mesquire    時間: 2014-3-9 01:58 PM

試過 Google (粵語拼音/國語拼音+倉頡+簡易)輸入法
但最後都裝番 Cantonese Keyboard by Miles Leung (廣東拼音+英譯中)
作者: Crazy_Lunnn    時間: 2014-3-9 09:50 PM

Google好好用 如果有埋Emoj就完美啦
作者: 我要睇A片    時間: 2014-3-13 05:17 PM

sougou
作者: ☆~龍~★    時間: 2014-3-13 10:11 PM

試緊google 之前用Cantonese

作者: lpglpg123    時間: 2014-3-17 01:42 PM

有冇一種輸入法
1.國語拼音+倉頡+速成+手寫
2.支援實體鍵盤(比外置鍵盤用)
3.選字排序同電腦一樣

作者: yoki@girl    時間: 2014-3-18 12:17 AM

引用:
原帖由 kinkinkin8899 於 2014-2-24 08:44 PM 發表

訊飛輸入法, 無得頂!

agree!好正!

作者: thhui    時間: 2014-3-18 10:33 AM     標題: 回覆 24# 的帖子

Google輸入法,
不過,選字次序是不同的。
作者: J-15    時間: 2014-3-18 06:48 PM

思想輸入法,將來就會有^_^

作者: ndslr    時間: 2014-3-18 10:30 PM

速成鍵盤同 訊飛輸入法

作者: jharry    時間: 2014-3-18 11:25 PM

觸寶好似幾好
作者: kensouwong    時間: 2014-3-22 10:54 PM

我鍾意swype,可以輸入中同英文,英文仲可以滑添,而且而家做緊promotion免費,用amazon App Store dl!
作者: LKF2005    時間: 2014-3-23 12:18 AM

引用:
原帖由 kensouwong 於 2014-3-22 10:54 PM 發表

我鍾意swype,可以輸入中同英文,英文仲可以滑添,而且而家做緊promotion免費,用amazon App Store dl!
Swype的確唔錯
而且已經唔再係beta, 希望樓主改返

作者: @miu    時間: 2014-3-27 07:33 AM

我都係用google語音同手寫,

手機唔可以好似電腦咁用倉頡, 因為用電腦打字諗到隻字對手就自己郁啦, 諗好耐先背得返個碼
作者: EUROPEANAPPG20T    時間: 2014-3-28 01:26 PM

I use google
作者: thhui    時間: 2014-3-29 01:49 PM     標題: 回覆 32# 的帖子

好多Android 輸入法都有倉頡字根的,
如 觸寶、Mixed Chinese Keyboard、Simplified Cangjie Keyboard、Google 粵語輸入法 都有提供倉頡字根顯示。
我都係記碼的,記位是打到熟才會的。

作者: zfx12223129    時間: 2014-3-29 03:54 PM

國內 基本是搜狗 百度 QQ輸入法的市場 三分天下

作者: thhui    時間: 2014-3-29 04:14 PM

其實 Touchpal 觸寶 在大陸也是不錯的。
比其他三間公司還要早發展Touch Feel 的輸入法。
作者: rwyau    時間: 2014-3-29 05:43 PM

我覺得 Google 輸入法幾好用,連 pc 都用得

作者: thhui    時間: 2014-3-30 04:57 PM

引用:
原帖由 rwyau 於 2014-3-29 05:43 PM 發表

我覺得 Google 輸入法幾好用,連 pc 都用得

在PC上,Google 輸入法 只能在Chrome 之下應用。
作者: kane099    時間: 2014-3-31 12:30 AM

Lg原厰輸入法最好

作者: omgthegod    時間: 2014-4-1 06:04 AM

我覺得用返原廠會好d,本身已經有好多輸入法啦,洗鬼搞咁多野咩

作者: 憤怒的少年    時間: 2014-4-2 07:44 PM

百資好用

作者: thhui    時間: 2014-4-3 02:22 PM

如要自定輸入法,
可以選LimeHD or Yong小小輸入法。
碼表任君改。

PS:-
小小輸入法Android 版也是不錯的。
可以和PC一樣用同一種輸入法。

Android版的設定和Windows版大同小異,
碼表可以通用。

作者: thhui    時間: 2014-4-3 08:24 PM

Yong小小輸入法 的 手機Android版 畫面如下:-

漢語拼音 的 打簡碼詞語打字 的畫面

---
小小輸入法 好用的 漢語拼音 高級中文輸入法技巧分享:-

漢語拼音的詞語全拼簡碼技巧如下:-
不完整(快速)輸入中文詞語的技巧

代號:『-:頭碼; 全:全碼; 尾:最尾的字的頭碼; 尾全:最尾的字的全碼 』

二字詞:一全、全一、一一、全全
不行、另外、明白、精明、香港、效果、水深
bxing

三字詞:一一全、一全一、全一一、一一一、一全全、全一全、全全全
對不起、好主意、了不起、沒什麼、計算機
dbqi

四字詞:一一一一、一一一全、一一全全、一全全全、全全全全
無所事事、天下太平、大公無私、正大光明
wsss

五字詞:一一一一一、一一一一全、一一一全全、一一全全全、一全全全全、全全全全全
特別行政區
tbxzq

六字詞及以上:一一一一一一、一一一一一尾、一一一一尾全
中華人民共和國
zhrmgh

作者: skww    時間: 2014-4-4 05:15 PM

小小的確係好嘢,只可惜default冇倉頡,又冇手寫,唔太符合香港人使用習慣
作者: thhui    時間: 2014-4-4 06:49 PM     標題: 回覆 44# 的帖子

可以先裝上PC版試試!
Android 版 (經我測試) 我也已成功裝上,並且愉快使用中!

http://computer.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=23096741&page=1&extra=#pid384936177
內有 碼表 for 倉頡、香港速成、廣東話、韓文、日文……

節錄如下:-
Windows 及 Android 改良版小小輸入法
...
介紹一個 非常好用的 自訂 Windows 中文輸入法
經我自己 修改碼表的 thhui18改良版小小輸入法(yong).

這個輸入法源出於 中國的周永先生,再由 台灣的Terry泰瑞兄修改過,最後 我又再加上自己的一些輸入法碼表而成的。

安裝及設置:-

中文輸入 可以揀 簡易、倉頡、大新倉頡、廣東拼音、漢語拼音
其他國文字 可以揀 韓文拼音、日文拼音、英文

這個輸入法是可以安裝在:-
-WinXP
-Vista
-Win7(32/64)
-Win8(32/64)
-Win8.1(32/64)
-Android 2+
-Linux
的系統當中。

開啟/關閉輸入法主視窗
CTL-SPACE
(現在碼表default 已改為 CTL-`)
「註:這個` 是左上角1字的左方鍵」

設置其實是可打繁打簡的,
中文輸入法預設是打繁體字。
只有漢語拼音(無調號)是預設為簡體字的,要按Ctl-Alt-S轉為繁體。

平時如要改成打簡體字
按Ctl-Alt-S 可以toggle打簡打繁

中英切換是
按Left-SHIFT一下 可以toggle打英打中

預設輸入法 是 香港簡易或速成 (候選字按WinXp傳統排列,有關連字候選字提供)
Ctl+Shift+1 倉頡
Ctl+Shift+2 簡易(候選字按WinXP香港速成排列)
Ctl+Shift+3 韓文
Ctl+Shift+4 廣東拼音
Ctl+Shift+5 漢語拼音(無調號)
Ctl+Shift+7 大新倉頡
Ctl+Shift+8 日文
Ctl+Shift+9 英文

Windows 版的小小輸入法雖然可以不用安裝,
直接執行主程式(yong.exe)就可以輕鬆輸入中文,

但是「免安裝版」(外掛版)仍然有些限制,
比如:組字窗格可能不會跟隨插入點位置,
或是「預編輯模式」不能實現、不能在 Windows 8 Metro APP 下使用…等,
因此使用「安裝版」(內置版)對某些人而言,可能是非常需要的。
...
---

ANDROID YONG 小小輸入法

首先安裝小小輸入法ANDROID 正式版 yong-2.1.0-1.apk
https://www.dropbox.com/s/zbt4g2kelp3njs3/yong-2.1.0-1.apk

前提是你的手機是ANDROID系統 1G Ram以上 才能安裝ANDROID小小輸入法。

本身Android 小小輸入法 Default的三種輸入法都是大陸的,所以要改回我們熟悉的倉頡速成廣東話及漢語拼音。

安裝完成後,打開手機上的存儲卡目錄yong,進去之後進入 mb folder
,把電腦PC上小小輸入法\yong\mb folder(電腦上的小小輸入法的碼表和手機裡的碼表是通用的,而且都是在同一個目錄裡)裡的碼表通通都複製到這個Android yong\mb文件夾裡,覆蓋掉存儲卡裡的文件。

還有就是 將PC的 \yong\LC folder,也抄過來到Android的 yong\LC folder內。

再把Android機 yong輸入法的碼表設定 yong.ini改一改。
找Android 機的\yong\.yong\yong.ini
將有用的輸入法都加上去。
(可以參考在下的改版Android yong.ini)

最後重啟手機,從手機裡設置 默認輸入法 改為yong就可以使用小小輸入法了。
PS:
原來不需重啟手機,
只要在輸入法設定上 先disable小小yong.
再re-enable 小小yong就可以了。

作者: kklkenny    時間: 2014-4-4 06:59 PM

用過訊飛、觸寶、gPen,最好還是 Google 粤語輸入法。

作者: tsang1    時間: 2014-4-6 10:44 AM

紅米輸入法好正
作者: kk3kyeung    時間: 2014-4-6 12:25 PM

支持
作者: 大矮人    時間: 2014-4-9 11:20 PM

本身用緊SONY個原裝輸入法,覺得一般般
想問下有冇推介,打開速成,最好可以記得常用字同可以打emjoi THX
作者: thhui    時間: 2014-4-10 10:18 AM

喜歡自訂詞語,自訂emoji,
可以考慮yong小小輸入法。

NCJ7 表情符號
orz ○| ̄|ˍ
wcb 囧
wcbrz 囧rz
grr喜 (^_^)
vep 怒(>_<)
yrv 哀(╯︵╰)
vid 樂v( ̄︶ ̄)y

Google粵語拼音輸入法都有emoji and 速成輸入法。
但都不能自訂及改變顯示的排列次序。

作者: jetflyer    時間: 2014-4-13 09:55 PM

引用:
原帖由 thhui 於 2014-2-19 09:55 AM 發表

Google,,觸寶,Miles Leung 的 所有輸入法
我用TouchPal,但都唔會將常打字排最前嘅?我嘅版本係5.5.0.6xxxx。主要用倉頡。有無嘢要先設定?

作者: felixwong213    時間: 2014-4-14 12:36 AM

CedIME
作者: thhui    時間: 2014-4-14 04:44 PM     標題: 回覆 51# 的帖子

倉頡好少見要揀字,所以例牌都唔會有 高頻先見的設定。
反而係 拼音 或是 速成 輸入法會有。
另外,手寫都會有寫得多揀得多優先出現既情形。

要真實地優先設定,
可以揀yong小小輸入法,成個輸入法碼表自己設定。
作者: jetflyer    時間: 2014-4-14 11:16 PM

引用:
原帖由 thhui 於 2014-4-14 都。中弓手日
04:4 PM 發表

倉頡好少見要揀字,所以例牌都唔會有 高頻先見的設定。
反而係 拼音 或是 速成 輸入法會有。
另外,手寫都會有寫得多揀得多優先出現既情形。

要真實地優先設定,
可以揀yong小小輸入法,成個輸入法碼表自己設定 ...
我自己有才少少混亂咗,我其實想話係聯想字。混合輸入法同CedIME啲配字都會跟用家習慣排優先。TouchPal 好似無哩項功能。

作者: thhui    時間: 2014-4-14 11:53 PM

YONG小小輸入法的聯想字詞及排列也是可以自行修改的。

作者: jetflyer    時間: 2014-4-15 12:23 AM

引用:
原帖由 thhui 於 2014-4-14 11:53 PM 發表

YONG小小輸入法的聯想字詞也是可以自行修改的。
Google Play 同其他App Store 好似都無哩個輸入法下載。

作者: skww    時間: 2014-4-15 12:16 PM

小小係要自己搞,唔適合普通用家的
作者: felixwong213    時間: 2014-4-16 02:34 AM

LG G2唔知點解冇Google輸入法
有冇師兄識點搞?
作者: thhui    時間: 2014-4-16 10:36 AM     標題: 回覆 57# 的帖子

也不是太難,
先試試在Windows上裝上小小輸入法,
在Android也是大同小異的設定。
作者: thhui    時間: 2014-4-16 10:39 AM     標題: 回覆 56# 的帖子

我在#45 已提供了 最新Android 正式版yong 的apk檔供下載了。

http://mobile.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=22957354&extra=&page=3

作者: cyruswong857    時間: 2014-4-18 09:57 PM

應該係cedime 最簡單易用啦
作者: felixwong213    時間: 2014-4-18 10:45 PM

手機冇Google輸入法, 如何安裝?
作者: joycewai    時間: 2014-4-22 07:11 PM

………我都這試下cedim先!

作者: joycewai    時間: 2014-4-22 09:05 PM

Cedim冇手寫????

作者: felixwong213    時間: 2014-4-23 12:59 AM

引用:
原帖由 joycewai 於 2014-4-22 09:05 PM 發表

Cedim冇手寫????

記憶中好似冇
作者: thhui    時間: 2014-4-23 12:59 PM

手寫就 訊飛 or Touchpal
作者: tw2008    時間: 2014-4-24 10:11 AM

引用:
原帖由 又文 於 2014-2-15 12:22 PM 發表

齋用手寫就「訊飛」!有齊香港口語化嘅字。
我最近都改用訊飛....不過是語音輸入....

辦認率好勁, 一句十幾字的常用語句, 可以100%中, 就算有錯, 通常都只是錯2~3個字, 用手寫輸入修正, 玩whatsapp好快...
作者: tw2008    時間: 2014-4-24 10:13 AM

引用:
原帖由 kklkenny 於 2014-4-4 06:59 PM 發表

用過訊飛、觸寶、gPen,最好還是 Google 粤語輸入法。
google唔夾我把聲, 試過幾次, 幾乎100%....錯晒....
作者: thhui    時間: 2014-4-24 10:24 AM

Google 如果耍用語音 要 set 做 粵音。
地區要揀返 中國香港。
作者: Michael_H    時間: 2014-4-24 02:04 PM

我主要打開倉頡同英文,用cedime 好方便

作者: thhui    時間: 2014-4-24 06:09 PM

如果要用簡易+關連詞語,
建議用yong小小輸入法,
因為是唯一可以任意更改優先次序及加字詞的輸入法。

作者: thhui    時間: 2014-4-29 08:55 AM

Android 小小輸入法的下載及安裝,
可以看我以下的link
http://mobile.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=23195289
作者: W.L.Wood    時間: 2014-4-29 11:37 AM

因豪手寫輸入,簡單好用。

作者: 走久毛毛..    時間: 2014-4-30 11:50 AM

作者: TθΣθΠΨΩΠ    時間: 2014-5-1 06:27 PM

作者: qas123    時間: 2014-5-2 12:20 AM

Ifly幾好用,中文手寫流暢

作者: 冇腦人    時間: 2014-5-2 07:15 PM

揀咗lg原廠、有用過google、雖然方便、但因為我打筆劃、所以覺得google嗰個反應唔夠lg快、

作者: Nic!    時間: 2014-5-3 12:59 AM

引用:
原帖由 thhui 於 2014-2-19 09:55 AM 發表

Google,,觸寶,Miles Leung 的 所有輸入法
真嫁? 但係我用果個唔會…好煩呀 我都唔知點算
作者: thhui    時間: 2014-5-3 02:49 AM     標題: 回覆 78# 的帖子

係你打完個碼再揀果個字先會係優先。
但揀聯想字揀極就不會優先。

只有yong小小輸入法係可以改聯想字 同 輸入法同碼字次序.

作者: 笨盈bb    時間: 2014-5-4 04:58 PM

Touchpal好用

作者: alvin19    時間: 2014-5-5 12:17 AM

Cedime, 打倉頡可以打得好快, 因為有auto correction

近期有試過go 同google輸入法, 但始終都係cedime打得最快最爽, 可惜已經兩年幾無update過, 好驚遲早用唔到...
作者: hang0318    時間: 2014-5-5 11:41 PM

九方!因為我只識打九方
作者: thhui    時間: 2014-5-6 12:58 AM

最多update應該係小小yong輸入法,
原作者成日有最新beta版供人update.
作者: daniel47877    時間: 2014-5-6 04:45 PM

google, 主要用速成

作者: ffff0001    時間: 2014-5-6 08:38 PM

Google輸入法
作者: thhui    時間: 2014-5-11 11:31 AM

倉頡輸入法類別之中最愛用大新倉頡輸入法,
快而又有不需要成日揀碼。
每個中文字打三至四個碼是基本,
不像速成輸入法般要成日揀字。
在眾多輸入法中就只有 小小輸入法 同 Lime HD 係可以公開改碼表自訂的。
所以特別 支持  小小輸入法 同 Lime HD
作者: ahfranky    時間: 2014-5-11 04:08 PM

速成輸入法, 因為可以英文同速成一齊打, 唔駛轉 keyboard,  仲有簡單既英文字典, 正

作者: ahfranky    時間: 2014-5-11 04:08 PM

速成鍵盤 先啱

作者: montejo    時間: 2014-5-11 09:57 PM

我由 Android 2.2 到現在 4.4.2 都係用 Go Keyboard,最欣賞係有數字鍵盤,通知別人手機號或銀行帳號你就明有幾正
作者: thhui    時間: 2014-5-12 12:52 PM

好多輸入法都有數字鍵盤了。
例如:Touchpal, 小小輸入法。
作者: montejo    時間: 2014-5-12 08:41 PM

引用:
原帖由 thhui 於 2014-5-12 12:52 PM 發表

好多輸入法都有數字鍵盤了。
例如:Touchpal, 小小輸入法。
呢種?
1 2 3
4 5 6
7 8 9
* 0 #
作者: thhui    時間: 2014-5-13 01:32 AM

Touchpal Screenshot

Yong 小小輸入法 Screenshot

圖片附件: Screenshots_2014-05-12-22-53-56.png (2014-5-13 01:32 AM, 690.89 KB) / 該附件被下載次數 58

圖片附件: Screenshots_2014-05-12-22-54-43.png (2014-5-13 01:32 AM, 556.75 KB) / 該附件被下載次數 64

作者: kklkenny    時間: 2014-5-13 08:16 AM

引用:
原帖由 montejo 於 2014-5-12 08:41 PM 發表
呢種?1 2 34 5 67 8 9* 0 #
Google 粵語輸入法都有。看圖。

圖片附件: scaledBitmap13999401789240.jpg (2014-5-13 08:16 AM, 34.55 KB) / 該附件被下載次數 52

作者: 色丞狂介    時間: 2014-5-14 01:39 AM

Sony 輸入法 用慣了

作者: montejo    時間: 2014-5-14 08:50 AM

引用:
原帖由 kklkenny 於 2014-5-13 08:16 AM 發表

Google 粵語輸入法都有。看圖。

剛試過,好似用英文鍵盤時轉唔到數字鍵盤,只係上面打橫的 1234567890
對我來說,Go Keyboard仲有其他好處,係自己選擇輸入法,我只用英和繁筆劃,好似手寫、倉頡、速成、漢語拼音.....我係設定就唔勾選

感謝介紹!!!
作者: music888888    時間: 2014-5-17 10:25 PM

我用開六筆輸入法
作者: kklkenny    時間: 2014-5-24 08:54 AM

引用:
原帖由 montejo 於 2014-5-14 08:50 AM 發表
剛試過,好似用英文鍵盤時轉唔到數字鍵盤,只係上面打橫的 1234567890對我來說,Go Keyboard仲有其他好處,係自己選擇輸入法,我只用英和繁筆劃,好似手寫、倉頡、速成、漢語拼音.....我係設定就唔勾選感謝介 ...
師兄以上你説的功能,Google 輸入法是原全輕易地做到。
1. 英文鍵盤時是轉到數字鍵盤,是師兄你未知道怎樣轉的,圖1是英文鍵盤,圖2是從英文鍵盤轉往數字鍵盤。
2. 可以隨時轉換英繁、筆劃手寫、倉頡、速成、粵語拼音,只要長按個「中」鍵大約1至兩秒就可以選擇。看圖3。

Google 還有很多快速功能,只要師兄認真、細心地用就知道。

圖片附件: scaledBitmap14008928745410.jpg (2014-5-24 08:54 AM, 60.01 KB) / 該附件被下載次數 47

圖片附件: scaledBitmap14008928745411.jpg (2014-5-24 08:54 AM, 56.74 KB) / 該附件被下載次數 49

圖片附件: scaledBitmap14008928745412.jpg (2014-5-24 08:54 AM, 60.63 KB) / 該附件被下載次數 46

作者: dl316    時間: 2014-5-24 12:15 PM

cedime

作者: mok5845    時間: 2014-5-26 03:05 AM

Cedime 正

作者: ndslr    時間: 2014-5-27 05:07 PM

速成鍵盤