標題: 12.3 更新咗,繼續冇八達通 [打印本頁]

作者: 呢個綠色腰部    時間: 2019-5-14 08:56 AM     標題: 12.3 更新咗,繼續冇八達通

12.3剛更新,不過都預了今個版本都係冇八達通,下個月 WWDC 發佈會,應該就決定到iOS 13會唔會有smart octopus ...
作者: lzw371    時間: 2019-5-14 09:08 AM

八達通市場大細
作者: MUE-Train    時間: 2019-5-14 09:10 AM

引用:
原帖由 呢個綠色腰部 於 2019-5-14 08:56 AM 發表

12.3剛更新,不過都預了今個版本都係冇八達通,下個月 WWDC 發佈會,應該就決定到iOS 13會唔會有smart octopus ...
從來八達通(交通卡)功能/Apple Pay都唔一定係跟iOS推出。
就算deal好會推出,iOS 12.3已經造好哂code.
Apple都可以set某一個日期先開放,呢一刻無都唔代表iOS 12.3無八達通功能。

唔明點解會次次update都有人講呢個問題。
作者: 廚房肉肉妹妹    時間: 2019-5-14 09:26 AM

IOS順夠順就啦,要其他花巧野做乜
作者: onlee2004    時間: 2019-5-14 10:12 AM

引用:
原帖由 呢個綠色腰部 於 2019-5-14 08:56 AM 發表

要嚟仲乜?
八達通已同三叔合作,未來1-2年再同蘋果合作機會不大。
攞張八達通出嚟嘟,或用手機套套入張八達通使用,咪得囉。
作者: ringringcheung    時間: 2019-5-14 10:41 AM

排隊最x 怕前面個手機八達通,一定好慢
作者: yifeifei2    時間: 2019-5-14 10:51 AM

引用:
原帖由 ringringcheung 於 2019-5-14 10:41 AM 發表

你咁樣話3叔,你因住隻 入你慢基 嚟嘈你
作者: 廚房肉肉妹妹    時間: 2019-5-14 10:59 AM

引用:
原帖由 ringringcheung 於 2019-5-14 10:41 AM 發表

你用過smart octopus未架反應快,成功率100%,同普通八達通冇分別
作者: Appman    時間: 2019-5-14 11:38 AM

但而加Wallet入面多個特快交通卡選擇
作者: 河原町    時間: 2019-5-14 03:37 PM

Up ed
作者: ringringcheung    時間: 2019-5-14 04:38 PM

引用:
原帖由 廚房肉肉妹妹 於 2019-5-14 10:59 AM 發表

你用過smart octopus未架反應快,成功率100%,同普通八達通冇分別
個用家解鎖慢啊...你未遇過唔代表冇,輪樣
作者: 廚房肉肉妹妹    時間: 2019-5-14 04:54 PM

引用:
原帖由 ringringcheung 於 2019-5-14 04:38 PM 發表

咁唔掛之得IPHONE咁耐都冇啦,就係驚你地班果民唔識用
作者: Reporterdog    時間: 2019-5-14 05:56 PM

引用:
原帖由 廚房肉肉妹妹 於 2019-5-14 10:59 AM 發表

係啲人慢,成個kai子咁阻住條路
作者: ★★★_★★★    時間: 2019-5-14 06:22 PM

作者: yhakk    時間: 2019-5-14 06:45 PM

八咩達通,支付寶唔係取替左咩?
作者: szeto903    時間: 2019-5-14 07:25 PM

其實雙方從來無公佈過合作
咁Apple點會單方面喺系統更新加入?
作者: ringringcheung    時間: 2019-5-14 08:48 PM

引用:
原帖由 廚房肉肉妹妹 於 2019-5-14 04:54 PM 發表

咁唔掛之得IPHONE咁耐都冇啦,就係驚你地班果民唔識用
硬膠,依家係話慢啊,同識唔識用係兩件事。
作者: onlee2004    時間: 2019-5-14 10:10 PM

部電話冇電用唔用到先
作者: Aquaprotein    時間: 2019-5-14 10:15 PM

只覺得部機好熱
作者: powerboyhk    時間: 2019-5-15 12:59 AM

引用:
原帖由 ringringcheung 於 2019-5-14 04:38 PM 發表

醒目仔..
Smart octopus 唔駛解鎖都用得㗎
作者: 口腔花色核心    時間: 2019-5-15 01:09 AM

唯有等下次update 喇...
咁耐都未出下次應該好大機會有... 
作者: yestwp    時間: 2019-5-15 02:05 AM

引用:

No need unlocked the phone to use smart octopus. It can be scaned even the phone is out of battery.
作者: ringringcheung    時間: 2019-5-15 05:33 AM

引用:
原帖由 powerboyhk 於 2019-5-15 12:59 AM 發表

醒目仔..
Smart octopus 唔駛解鎖都用得㗎
個問題係前面個攞住個手機攪咗好耐丫,你地做咩不停答技術性答案丫,叻唔切
作者: 倒錢落海...    時間: 2019-5-15 08:44 AM

係唔係有嗰啲咩黑底白字
作者: 廚房肉肉妹妹    時間: 2019-5-15 09:39 AM

引用:
原帖由 ringringcheung 於 2019-5-14 08:48 PM 發表

硬膠,依家係話慢啊,同識唔識用係兩件事。
八達通你唔識用拎個手袋左磨右磨咪慢囉,唔係咁都發脾氣呀
作者: 廚房肉肉妹妹    時間: 2019-5-15 09:40 AM

引用:
原帖由 ringringcheung 於 2019-5-15 05:33 AM 發表

個問題係前面個攞住個手機攪咗好耐丫,你地做咩不停答技術性答案丫,叻唔切
你最醒啦IPHONE岩哂你用
作者: ringringcheung    時間: 2019-5-15 09:46 AM

引用:
原帖由 廚房肉肉妹妹 於 2019-5-15 09:39 AM 發表

八達通你唔識用拎個手袋左磨右磨咪慢囉,唔係咁都發脾氣呀
依家係話有啲人用個手機八達通搞嚟搞去,都未比到錢後面排晒隊。最撚憎懶西好似扶箕用過手袋磨,浪費晒啲時間
作者: wtfbro    時間: 2019-5-15 10:04 AM

乜唔係三鬆獨佔?
作者: 廚房肉肉妹妹    時間: 2019-5-15 10:24 AM

引用:
原帖由 wtfbro 於 2019-5-15 10:04 AM 發表

乜唔係三鬆獨佔?
教主俾咩你就用咩啦,唔好想唔好望唔好強求
作者: wtfbro    時間: 2019-5-15 10:26 AM

引用:
原帖由 廚房肉肉妹妹 於 2019-5-15 10:24 AM 發表

教主俾咩你就用咩啦,唔好想唔好望唔好強求
三鬆教主?之前坐監果個?

定係毒果入土為安果個?
作者: 廚房肉肉妹妹    時間: 2019-5-15 10:32 AM

引用:
原帖由 wtfbro 於 2019-5-15 10:26 AM 發表

三鬆教主?之前坐監果個?

定係毒果入土為安果個?
緊係新教主添曲啦
作者: wtfbro    時間: 2019-5-15 10:33 AM

引用:
原帖由 廚房肉肉妹妹 於 2019-5-15 10:32 AM 發表

緊係新教主添曲啦
添曲添售
作者: 馬路G友    時間: 2019-5-15 06:38 PM

放張八達通在iPhone機套內加張防磁卡就得。
作者: bobby020    時間: 2019-5-15 06:45 PM

引用:
原帖由 MUE-Train 於 2019-5-14 09:10 AM 發表

從來八達通(交通卡)功能/Apple Pay都唔一定係跟iOS推出。
就算deal好會推出,iOS 12.3已經造好哂code.
Apple都可以set某一個日期先開放,呢一刻無都唔代表iOS 12.3無八達通功能。

唔明點解會次次update都有人講呢個問題。 ...
細細聲話你聽,次次update後第一個衝出嚟開帖講同一個話題都係佢。
作者: manlauqq    時間: 2019-5-15 08:22 PM

5月14日,在拉斯维加斯举行的TRANSACT(移动支付技术展览)大会上,苹果Apple Pay业务副总裁詹尼弗·贝利(Jennifer Bailey)宣布iPhone将支持全新的NFC功能:无需下载App,只需要一个NFC标签贴纸即可触发Apple Pay支付。
苹果正在与Bird滑板车、Bonobos服装店和PayByPhone停车费移动支付服务合作首次推出该功能。目前,实体ApplePay交易需要POS这样的终端机才能实现,通过新的NFC功能,iPhone将可以自主识别特殊编码的NFC标签,并在用户将设备靠近标签时自动显示ApplePay购买界面,无需通过第三方应用或其他设置。

比如,用户租借电动滑板车时,可以通过iPhone或者Apple Watch靠近滑板车上的NFC标签来支付租金或者续费,就不需要为它专门下载一个应用。在Bonobos服装店,这个功能可以实现更简单的自助购物,商店将NFC标签直接放在衣架上,用户就可以便捷地用iPhone付款了。
此外,苹果还宣布用户很快就可以在钱包(Wallet)应用中一次性注册会员卡,当用户购买符合条件的商品或服务时,会员卡会作为建议呈现给用户。
据悉支持Apple Pay的NFC新功能将于今年晚些时候正式推出,这个新功能十分便捷和新颖,相信未来很多公司都会想要与苹果合作,这是苹果朝着取代钱包的目标迈出的又一步。
不过,我们能预见到这项功能进入中国时可能会有些许尴尬,与国外大部分支付依旧依赖银行卡(包括基于银行卡的手机钱包支付)情况不同,国内的手机用户和广大商户基本都已经习惯了二维码扫码支付形式,支付宝、微信等第三行支付平台大范围地占有市场让NFC变得十分小众,Apple Pay想撼动巨头地位并非易事。
作者: mrbjbbs    時間: 2019-5-15 09:09 PM

冇期望 就冇失望
作者: manhong1128    時間: 2019-5-17 02:41 AM

引用:
原帖由 onlee2004 於 14-5-2019 10:12 AM 發表

要嚟仲乜?
八達通已同三叔合作,未來1-2年再同蘋果合作機會不大。
攞張八達通出嚟嘟,或用手機套套入張八達通使用,咪得囉。
我覺得你無講錯,而家好多人阿茂整餅,就黎想將自己張銀紙可以 screen 落手機用,真係唔覺得出左呢個功能我會放棄張八達通
作者: ChatLaw    時間: 2019-5-18 07:32 PM

iPhone 用到8 達通最好既好處係隨時用apple pay 增值
作者: royalfx    時間: 2019-5-18 08:09 PM

同12.2ㄧ樣都是垃圾,ㄧ樣多bug。舊機i6 7不要上12.2以上,
作者: Janies    時間: 2019-5-18 08:58 PM

從來未有過, 除非插外置reader