標題: Mate 30安裝google最簡單方法, 不需要用電腦 [打印本頁]

作者: kennyhky2000    時間: 2019-11-9 12:23 PM     標題: Mate 30安裝google最簡單方法, 不需要用電腦

我覺得用呢個方法仲簡單,唔使用電腦,先用舊手機下載zip file,然後經 otg抄落手指度, 新機買返嚟第一件事先升級最新版firmware, 之後插個0tg手指跟住條片做就得, 真係十分鐘就搞掂!

https://youtu.be/a4r9Fzi1w9c
作者: kennyhky2000    時間: 2019-11-9 12:26 PM

除咗android pay之外,基本上所有google嘅應用程式都可以正確使用

圖片附件: Screenshot_20191109_122408_com.huawei.android.launcher.jpg (2019-11-9 12:26 PM, 113.66 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: kennyhky2000    時間: 2019-11-9 12:34 PM

我係 mate 30, 網上銀行理財apps,我試咗幾間都可以正常使用, 中銀及citibank支援指紋認證,暫時匯豐用唔到指紋, 但可以用密碼登入!
whatsapp都可以正常使用,收信信息絕對冇延遲,也可以備份上google雲端 !
八達通apps都可以使用!
其他例如google map及youtube全部都正常使用,Google map定位都冇問題!
作者: kennyhky2000    時間: 2019-11-9 12:49 PM

附圖証明不是打手!

缺點:
暫時發現 Android10用唔到電話錄音, 所有電話錄音apps都唔支援!

圖片附件: Screenshot_20191109-124623_Gallery.jpg (2019-11-9 12:49 PM, 96.32 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: edwardtong    時間: 2019-11-9 12:55 PM

引用:
原帖由 kennyhky2000 於 2019-11-9 12:34 PM 發表

我係 mate 30, 網上銀行理財apps,我試咗幾間都可以正常使用, 中銀及citibank支援指紋認證,暫時匯豐用唔到指紋, 但可以用密碼登入!
whatsapp都可以正常使用,收信信息絕對冇延遲,也可以備份上google雲端 !
八達通apps都可以使用!
其他例如google map及youtube全部都正常使用,Google map定位都冇問題! ...
我無用hksb但Payne 可以用指紋
作者: 前晚巨額香蕉    時間: 2019-11-9 01:03 PM

既然買呢部手機前都知道用唔到高高,更有網友話想用新系統唔用安卓,七千蚊買咗部機返嚟何以千方百計去安裝gms嚟用安卓apps??
ps:系統更新後應該又要再攪一次先可以正常使用
作者: kennyhky2000    時間: 2019-11-9 01:24 PM

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-11-9 01:03 PM 發表

既然買呢部手機前都知道用唔到高高,更有網友話想用新系統唔用安卓,七千蚊買咗部機返嚟何以千方百計去安裝gms嚟用安卓apps??
ps:系統更新後應該又要再攪一次先可以正常使用 ...
我開post嘅目的就係畀一啲好想買華為手機,但係又驚裝唔到google嘅人睇!
我自己就開始盡量少用google, 盡量減少對google嘅依賴 , 講真今日美國可可以封殺華為,明天也可以封殺小米甚至其他國內品牌!
至於三星我用過好多部,全部都越用越慢,舊電好快打柴, 係時候要使用其他牌子!
作者: kennyhky2000    時間: 2019-11-9 01:30 PM

引用:
原帖由 edwardtong 於 2019-11-9 12:55 PM 發表

我無用hksb但Payne 可以用指紋
係呀payme可以, 啱啱試咗東亞apps都可以用指紋
作者: !!!可樂!!!    時間: 2019-11-9 01:33 PM

引用:
原帖由 kennyhky2000 於 2019-11-9 12:49 PM 發表

附圖証明不是打手!

缺點:
暫時發現 Android10用唔到電話錄音, 所有電話錄音apps都唔支援!
Ching 邊度入手
作者: kennyhky2000    時間: 2019-11-9 01:37 PM

引用:
原帖由 !!!可樂!!! 於 2019-11-9 01:33 PM 發表

Ching 邊度入手
我喺蘇0電器買,用咩信用卡都可以即減250!
其實去百老豆用銀聯信用卡減300仲平,不過我嗰頭冇費事專登去!
作者: 前晚巨額香蕉    時間: 2019-11-9 01:43 PM

引用:
原帖由 kennyhky2000 於 2019-11-9 01:24 PM 發表

我開post嘅目的就係畀一啲好想買華為手機,但係又驚裝唔到google嘅人睇!
我自己就開始盡量少用google, 盡量減少對google嘅依賴 , 講真今日美國可可以封殺華為,明天也可以封殺小米甚至其他國內品牌!
至於三星我用過好多部,全部都越用越慢,舊電好快打柴, 係時候要使用其他牌子! ...
你明顯係盲撐啦,現時安卓機系統8.0以上+高配置已經唔會慢,如果你話慢所有安卓機都會慢,包括華為,仲有你要了解美國佬點解封殺華為先學人講啦
作者: ioriyagami0442    時間: 2019-11-9 01:44 PM

蘇0 居然平250
我仲係豐澤買
作者: kennyhky2000    時間: 2019-11-9 01:57 PM

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-11-9 01:43 PM 發表

你明顯係盲撐啦,現時安卓機系統8.0以上+高配置已經唔會慢,如果你話慢所有安卓機都會慢,包括華為,仲有你要了解美國佬點解封殺華為先學人講啦 ...
首先我話慢嘅意思係三星越用越慢, 請你睇清楚文章先!
另外我覺得你做人好矛盾, 你咁唔鍾意華為,但係又要走嚟華為版?
而家android機, 影相最靚嘅基本上得華為同三星,唔買三星就自然買華為啦,仲順便可以撐下佢!
作者: !!!可樂!!!    時間: 2019-11-9 02:00 PM

引用:
原帖由 kennyhky2000 於 2019-11-9 01:37 PM 發表

我喺蘇0電器買,用咩信用卡都可以即減250!
其實去百老豆用銀聯信用卡減300仲平,不過我嗰頭冇費事專登去!
之前用咩機,我都有少少想換
作者: kennyhky2000    時間: 2019-11-9 02:11 PM

引用:
原帖由 !!!可樂!!! 於 2019-11-9 01:33 PM 發表

Ching 邊度入手
之前用三星S8+,最主要係舊電打柴, 一日要叉兩次電, 本來諗住忍住先,等5G先換機, 但身邊太多朋友已經轉左華為,仲示範影相畀我睇,zoom得又遠,又影得清,尤其是背光相一樣影到個人面好清晰, 最後都抵受唔住誘惑出咗機!
作者: laisi2    時間: 2019-11-9 02:22 PM

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-11-9 01:03 PM 發表

你無用過咪鳩up啦,剛剛出左系統更新,唔洗再搞

作者: tommy414    時間: 2019-11-9 02:23 PM

引用:
原帖由 kennyhky2000 於 2019-11-9 01:57 PM 發表

另外我覺得你做人好矛盾, 你咁唔鍾意華為,但係又要走嚟華為版?
而家android機, 影相最靚嘅基本上得華為同三星,唔買三星就自然買華為啦,仲順便可以撐下佢! ...
總之任何理由都唔可以成為買華為嘅原因,hater 就係咁可悲同專制,一個牌子可以睇清一個人嘅質素抵到爛

作者: kennyhky2000    時間: 2019-11-9 02:31 PM

引用:
原帖由 tommy414 於 2019-11-9 02:23 PM 發表

總之任何理由都唔可以成為買華為嘅原因,hater 就係咁可悲同專制,一個牌子可以睇清一個人嘅質素抵到爛
師兄講得好!
作者: lam4451    時間: 2019-11-9 02:38 PM

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-11-9 01:43 PM 發表

你明顯係盲撐啦,現時安卓機系統8.0以上+高配置已經唔會慢,如果你話慢所有安卓機都會慢,包括華為,仲有你要了解美國佬點解封殺華為先學人講啦 ...
美國佬想封邊個就封邊個,想殺邊個就殺邊個,乜野理由根本唔重要亦冇意思。
伊拉克的大殺傷力武器,係邊度?
作者: 5dollars    時間: 2019-11-9 02:43 PM

引用:
原帖由 kennyhky2000 於 2019-11-9 12:49 PM 發表

附圖証明不是打手!

缺點:
師兄,你隻手錶係....
作者: 炎夏消失的回覆    時間: 2019-11-9 02:44 PM

引用:

附圖証明不是打手!

缺點:
講咗好耐喇...
Google — android 10 開始唔支援錄音
班柒頭依加先知
作者: 6道    時間: 2019-11-9 02:49 PM

雖然一定永不再用谷歌,但感謝樓主。
作者: xxhours    時間: 2019-11-9 02:53 PM

我最後 都係用以上方法安裝!如果要 syn gmail contact 就要加多個 gmail contact syn apk 就可以!
我本身都諗住 堅持唔裝 google 的, 但原來 phone clone 過 contact , whatsapp 係read 唔到的 , 所以最後都係裝咗!無可否認有 google 確係差好遠 放心d
作者: sing9304    時間: 2019-11-9 02:55 PM

早排買左華為M6 平板,試左幾日唔用google, 有啲個人體驗分享下:
Google apps: 其實真係用Brower已經可以解決,只係要少少時間適應,問題唔算太大。
反而最大問題係:
1) 之前已俾錢買嘅App, 你要去第二個store度再買,但有時係你唔介意俾錢買,但都搵唔到邊度有。
例: Aquamail呢個app我俾左錢喺Google play 買pro版。 但Aptode或 華為個應用市場都冇pro版,變相根本用唔返。

2) 有啲App, 你手機冇Google account根本做唔到通知,好似: 星島及頭條, 你係可以用,但佢會提醒你因冇google acc. 所以你收唔到新聞通知。正因為咁,我連app都冇裝,brower bookmark仲方便。

3) 連結問題: 最簡單例子係香討app, 如果要睇youtube片,之前一點就播;而家要複製條link, 之後再貼去brower開。

其實最大問題都喺個生態,唔用google堆apps唔難,真係唔難,實在好多替代品。
但最難係要改變個生態環境,最緊要係寫軟件時要配合返華為,呢樣真係要時間慢慢做。
最近TVB, 東網呢啲Apps, 官方已直接上架至華為個store, 希望後面會越嚟越多。
仲有係早兩日華為喺香港開左個開發者大會,睇到華為係有心搞,而我個人持樂觀態度。

作者: devil2006    時間: 2019-11-9 03:08 PM

謝謝樓主,打算星期一買mate30
作者: bapebapr    時間: 2019-11-9 03:10 PM

又黎文宣 中國人買iphone11 增長230%
你係香港攪攪震不如諗下係中國文宣啦
講來講佢都係打手feel 出一個post應該有成千元
要買華為就會買 唔買都唔會係你所講既問題
作者: 前晚巨額香蕉    時間: 2019-11-9 03:48 PM

引用:
原帖由 kennyhky2000 於 2019-11-9 01:57 PM 發表

而家android機, 影相最靚嘅基本上得華為同三星,唔買三星就自然買華為啦,仲順便可以撐下佢! ...
我咪質疑你講越用越慢咯,舊android系統會有呢d情況係因為本身問題,自從升級到7,8已經唔會,更加上加大ram嚟防止。
另方面手機影相基本差唔多,好多測評都有測試過,三叔,華為,sony,小米,oppo..都唔差呀,愛瘋影相都好正呀,何以得兩個品牌?只係你心目中睇其他唔上眼而已。記住現時感光元件只有索尼三叔獨霸,你就知邊間手機品牌影相係獨步
作者: 前晚巨額香蕉    時間: 2019-11-9 03:49 PM

引用:
原帖由 lam4451 於 2019-11-9 02:38 PM 發表

美國佬想封邊個就封邊個,想殺邊個就殺邊個,乜野理由根本唔重要亦冇意思。
共產黨背後嘅國企喎,係人都驚啦
作者: 呢個委屈的妹妹    時間: 2019-11-9 04:10 PM

作者: stanleyckc    時間: 2019-11-9 04:22 PM

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-11-9 03:48 PM 發表

我咪質疑你講越用越慢咯,舊android系統會有呢d情況係因為本身問題,自從升級到7,8已經唔會,更加上加大ram嚟防止。
另方面手機影相基本差唔多,好多測評都有測試過,三叔,華為,sony,小米,oppo..都唔差呀,愛瘋影相都好正呀,何以得兩個品牌?只係你心目中睇其他唔上眼而已。記住現時感光元件只有索尼三叔獨霸,你就知邊間手機品牌影相係獨步 ...
乖啦!咩都你岩晒OK未!
作者: laisi2    時間: 2019-11-9 04:33 PM

引用:
原帖由 炎夏消失的回覆 於 2019-11-9 02:44 PM 發表

講咗好耐喇...
班柒頭依加先知

你up乜春無錄音?
自己無用過就靠估,廢人

圖片附件: 1573288379140.jpg (2019-11-9 04:33 PM, 326.27 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: laisi2    時間: 2019-11-9 04:36 PM

引用:

附圖証明不是打手!

缺點:
系有窩
作者: ops1321    時間: 2019-11-9 04:37 PM

引用:
原帖由 kennyhky2000 於 2019-11-9 12:26 發表

除咗android pay之外,基本上所有google嘅應用程式都可以正確使用
咁即係仲可以在 play 商店買程式或電子書嗎?
作者: ops1321    時間: 2019-11-9 04:38 PM

可以用 pay me 嗎?
作者: kennyhky2000    時間: 2019-11-9 05:15 PM

引用:
原帖由 5dollars 於 2019-11-9 02:43 PM 發表

師兄,你隻手錶係....
我隻手錶係舊嘢, watch GT 姐,不過手痕擺埋一齊影相
作者: kennyhky2000    時間: 2019-11-9 05:21 PM

引用:
原帖由 炎夏消失的回覆 於 2019-11-9 02:44 PM 發表

講咗好耐喇...
班柒頭依加先知
我只係普通用家,冇你咁得閒去留意!
咁點解所國行版行 android 10有錄音呢呢?
作者: djimavic    時間: 2019-11-9 05:21 PM

引用:

盲反就是盲!
作者: kennyhky2000    時間: 2019-11-9 05:22 PM

引用:
原帖由 sing9304 於 2019-11-9 02:55 PM 發表

早排買左華為M6 平板,試左幾日唔用google, 有啲個人體驗分享下:
Google apps:  其實真係用Brower已經可以解決,只係要少少時間適應,問題唔算太大。
反而最大問題係:
1)  之前已俾錢買嘅App,  你要去第二個store度再買,但有時係你唔介意俾錢買,但都搵唔到邊度有。
例: Aquamail呢個app我俾左錢喺Google play 買pro版。 但Aptode或 華 ...
多謝師兄嘅分享
作者: kennyhky2000    時間: 2019-11-9 05:26 PM

引用:
原帖由 bapebapr 於 2019-11-9 03:10 PM 發表

要買華為就會買 唔買都唔會係你所講既問題 ...
呢啲教學post,啱睇你ma睇, 唔啱你咪行開囉!
作者: kennyhky2000    時間: 2019-11-9 05:37 PM

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-11-9 03:48 PM 發表

另方面手機影相基本差唔多,好多測評都有測試過,三叔,華為,sony,小米,oppo..都唔差呀,愛瘋影相都好正呀,何以得兩個品牌?只係你心目中睇其他唔上眼而已。記住現時感光元件只有索尼三叔獨霸,你就知邊間手機品牌影相係獨步 ...
我只係以用家身份講用三星機越用越慢嘅感覺出嚟,同埋都唔係淨係得我一個講, 當然有人用其他牌子用一兩年部機都依然好暢順,所以應該唔關原生系統問題,係三星個system做得唔好!
至於影相靚唔靚,唔係你同我講完就算, 人地 Dxomark 有專業測試! 你睇完個圖表基本上唔係華為就係三星同小米!(生果機我不嬲都唔用 ,因為太多限制用唔慣)

圖片附件: Screenshot_20191109_172837.jpg (2019-11-9 05:37 PM, 182.75 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: kennyhky2000    時間: 2019-11-9 05:40 PM

引用:
原帖由 laisi2 於 2019-11-9 04:36 PM 發表

系有窩
師兄你好! 你嗰部應該係國行版本! 其實安卓10係可以有原生錄音,只不過要根據每個國家嘅私隱條例!所以國行就有錄音,香港行就沒有錄音! 如果有錯歡迎師兄指出!
作者: 我愛四版    時間: 2019-11-9 05:42 PM

捉棋最讨厌就係塘边鹤,估唔到香讨咁多
作者: kennyhky2000    時間: 2019-11-9 05:43 PM

引用:
原帖由 ops1321 於 2019-11-9 04:37 PM 發表

咁即係仲可以在 play 商店買程式或電子書嗎?
細佬比較窮,不嬲用開免費程式,用咁多部android都未試過買嘢!你lee個問題可能要問下其他師兄啦!
作者: kennyhky2000    時間: 2019-11-9 05:51 PM

引用:

記住現時感光元件只有索尼三叔獨霸,你就知邊間手機品牌影相係獨步 ...
你只講啱一半,而家雖然硬件大家一樣,但都要睇軟件,各手機廠設計嘅軟件運算方法同AI 智能調節場景都唔同 ,影出嚟嘅效果都會好唔同, 例如顏色光暗同雜訊!

作者: 墮皮香蕉人    時間: 2019-11-9 06:00 PM

用華為,不用google
作者: stanleyckc    時間: 2019-11-9 06:02 PM

引用:
原帖由 kennyhky2000 於 2019-11-9 05:21 PM 發表

我只係普通用家,冇你咁得閒去留意!
咁點解所國行版行 android 10有錄音呢呢?
ANDROID 9 可以 , 唔知ANDROID 10得唔得 (我本身唔用電話錄音) , 有興趣既師兄自己睇睇 !
https://mobile.discuss.com.hk/vi ... p;extra=&page=1
作者: edenfovwin    時間: 2019-11-9 06:09 PM

引用:
原帖由 kennyhky2000 於 2019-11-9 05:37 PM 發表

我只係以用家身份講用三星機越用越慢嘅感覺出嚟,同埋都唔係淨係得我一個講, 當然有人用其他牌子用一兩年部機都依然好暢順,所以應該唔關原生系統問題,係三星個system做得唔好!
至於影相靚唔靚,唔係你同我講完就算, 人地 Dxomark 有專業測試! 你睇完個圖表基本上唔係華為就係三星同小米!(生果機我不嬲都唔用 ,因為太多限制用唔慣) ...
未轉p30前我用緊s10+
用咗兩個半用就開始小慢
跟住指紋又出事,這是事實
所以才轉p30(因為平)
用過p30就買埋mate30pro

作者: bapebapr    時間: 2019-11-9 06:13 PM

引用:
原帖由 kennyhky2000 於 2019-11-9 05:26 PM 發表

呢啲教學post,啱睇你ma睇, 唔啱你咪行開囉!
依家係助長打手 你真係唔識分教學同打手
作者: kennyhky2000    時間: 2019-11-9 06:14 PM

引用:
原帖由 stanleyckc 於 2019-11-9 06:02 PM 發表

ANDROID 9 可以 , 唔知ANDROID 10得唔得 (我本身唔用電話錄音) , 有興趣既師兄自己睇睇 !
https://mobile.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28196628&extra=&page=1
唔該曬師兄!你講呢個方法我之前已經試過,但係唔得,佢應該係支援到p30pro, mate 30系列就唔能夠使用
作者: kennyhky2000    時間: 2019-11-9 06:15 PM

引用:
原帖由 bapebapr 於 2019-11-9 06:13 PM 發表

我唔係打手,梗係唔識點樣分邊個係打手!唔通你係打手?
作者: kennyhky2000    時間: 2019-11-9 06:16 PM

引用:
原帖由 edenfovwin 於 2019-11-9 06:09 PM 發表

未轉p30前我用緊s10+
用咗兩個半用就開始小慢
跟住指紋又出事,這是事實
所以才轉p30(因為平)
用過p30就買埋mate30pro
恭喜曬師兄有新機玩
作者: bapebapr    時間: 2019-11-9 06:17 PM

引用:
原帖由 kennyhky2000 於 2019-11-9 05:43 PM 發表

細佬比較窮,不嬲用開免費程式,用咁多部android都未試過買嘢!你lee個問題可能要問下其他師兄啦!
教學post又唔幫人搵答案 掛羊頭賣狗肉 打手新極限
作者: kennyhky2000    時間: 2019-11-9 06:22 PM

引用:
原帖由 bapebapr 於 2019-11-9 06:17 PM 發表

教學post又唔幫人搵答案 掛羊頭賣狗肉 打手新極限
你都識講係教學post,唔係排解疑難post!
作者: 前晚巨額香蕉    時間: 2019-11-9 06:23 PM

引用:
原帖由 kennyhky2000 於 2019-11-9 05:51 PM 發表

你只講啱一半,而家雖然硬件大家一樣,但都要睇軟件,各手機廠設計嘅軟件運算方法同AI 智能調節場景都唔同 ,影出嚟嘅效果都會好唔同, 例如顏色光暗同雜訊! ...
軟件有幾難寫呀, 今次寫得唔好咪再寫到好咯, 但硬件就唔同啦, 自研發嘅唔係一朝一夕架, 好似990咁自己根本做唔到, 要靠台積電
作者: 『巴治奧』    時間: 2019-11-9 06:48 PM

上個月買左30pro綠色,尋日忍唔住出部5豬版,4豬版比老婆用
作者: 『巴治奧』    時間: 2019-11-9 06:49 PM

今朝10分鐘搞掂裝google,由於我長期身處國內,用唔到google pay 基本無影響
作者: edenfovwin    時間: 2019-11-9 06:57 PM

引用:
原帖由 kennyhky2000 於 2019-11-9 06:16 PM 發表

恭喜曬師兄有新機玩
我係一出即買,玩咗幾日
作者: laisi2    時間: 2019-11-9 06:58 PM

引用:
原帖由 kennyhky2000 於 2019-11-9 05:40 PM 發表

師兄你好! 你嗰部應該係國行版本! 其實安卓10係可以有原生錄音,只不過要根據每個國家嘅私隱條例!所以國行就有錄音,香港行就沒有錄音! 如果有錯歡迎師兄指出! ...
如果真系香港法例唔容許電話錄音,甘關華為乜野事?部部機都唔卑裝既功能算系乜缺點
作者: laisi2    時間: 2019-11-9 07:01 PM

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-11-9 06:23 PM 發表

軟件有幾難寫呀, 今次寫得唔好咪再寫到好咯, 但硬件就唔同啦, 自研發嘅唔係一朝一夕架, 好似990咁自己根本做唔到, 要靠台積電
照你甘講,iphone既A-CHIP都系台積電做架啦,你有無聽過乜野叫代工?
作者: kennyhky2000    時間: 2019-11-9 07:19 PM

引用:
原帖由 『巴治奧』 於 2019-11-9 06:48 PM 發表

上個月買左30pro綠色,尋日忍唔住出部5豬版,4豬版比老婆用
師兄搵開人仔真係疊水
我琴晚老婆見到,都問我呢部咩機黎, 搞咗幾下話影相都真係幾靚,我即刻話今個月冇錢等聖誕節先幫你換啦!
作者: kennyhky2000    時間: 2019-11-9 07:21 PM

引用:
原帖由 laisi2 於 2019-11-9 06:58 PM 發表

如果真系香港法例唔容許電話錄音,甘關華為乜野事?部部機都唔卑裝既功能算系乜缺點
師兄講得啱,呢個所謂嘅缺點其實真係唔關華為事!
作者: mcnatthew    時間: 2019-11-9 08:39 PM

引用:
原帖由 kennyhky2000 於 2019-11-9 05:40 PM 發表

師兄你好! 你嗰部應該係國行版本! 其實安卓10係可以有原生錄音,只不過要根據每個國家嘅私隱條例!所以國行就有錄音,香港行就沒有錄音! 如果有錯歡迎師兄指出! ...

作者: U+5G    時間: 2019-11-9 08:49 PM

引用:

白痴,Sony好就唔洗執
作者: U+5G    時間: 2019-11-9 08:50 PM

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-11-9 03:49 PM 發表

共產黨背後嘅國企喎,係人都驚啦
一睇就知你系的低級用戶
咁怕共產黨唔好做人喇
作者: cabos    時間: 2019-11-9 08:55 PM

引用:

系統更新咗兩次之後乜都冇攪過Google正常運作喎
作者: tommy414    時間: 2019-11-9 09:34 PM

引用:

之前有個原生 apk 裝到喺 p30/mate20 上面,但係 mate 30 裝唔到,睇嚟又要等 
作者: tommy414    時間: 2019-11-9 09:35 PM

引用:
原帖由 bapebapr 於 2019-11-9 06:13 PM 發表

世事都俾你看穿喇神人,真係叻叻豬
作者: tommy414    時間: 2019-11-9 09:39 PM

引用:
原帖由 cabos 於 2019-11-9 08:55 PM 發表

系統更新咗兩次之後乜都冇攪過Google正常運作喎
嗰啲狗up嘅人邊有用過,全部都係用佢哋偉大嘅腦袋想像出嚟。有個直頭話無 Google 一萬部都賣唔到添,睇嚟 IDC 遲早執架喇
作者: tommy414    時間: 2019-11-9 09:42 PM

引用:
原帖由 kennyhky2000 於 2019-11-9 07:19 PM 發表

師兄搵開人仔真係疊水
我琴晚老婆見到,都問我呢部咩機黎, 搞咗幾下話影相都真係幾靚,我即刻話今個月冇錢等聖誕節先幫你換啦! ...
醒目,Ching 眉精眼企 🤣🤣🤣
作者: tommy414    時間: 2019-11-9 09:45 PM

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-11-9 06:23 PM 發表

你夠做唔到部手機出嚟要工廠做啦,唔通咁就可以話你係廢柴?
作者: eminemwong69    時間: 2019-11-9 10:19 PM

引用:
原帖由 lam4451 於 2019-11-9 02:38 PM 發表

因為華為有5G,美國無,華為科技勁過美國,美國便驚,所以封殺

作者: kamtlai    時間: 2019-11-9 10:44 PM

引用:

樓主,有種人其實可以不理。你懂的。
作者: songsong17    時間: 2019-11-9 11:03 PM

引用:

人地盲撐, 咁你咪盲反...

Google 唔支援華為, 但未係block, 我地試裝, google都唔理,亦無出聲, 其實同你有咩關係? 又唔係用叫你用...

大把人唔係用原廠野, iphone 又 jb, 又未必用原廠差原廠線, 以前邊有人咁多事走去理人點用部機...
作者: 021102    時間: 2019-11-9 11:13 PM

引用:
原帖由 kennyhky2000 於 2019-11-9 12:23 PM 發表

我覺得用呢個方法仲簡單,唔使用電腦,先用舊手機下載zip file,然後經 otg抄落手指度, 新機買返嚟第一件事先升級最新版firmware, 之後插個0tg手指跟住條片做就得, 真係十分鐘就搞掂!

https://youtu.be/a4r9Fzi1w9c ...
冇otg 手指。呢個科法又得唔得?
作者: kennyhky2000    時間: 2019-11-9 11:33 PM

引用:
原帖由 021102 於 2019-11-9 11:13 PM 發表

冇otg 手指。呢個科法又得唔得?
如果你有買NM卡, 都可以抄定zip file入張NM卡先裝機, 就可以代替OTG! 如果兩樣都無就可能要用返接驳電腦個方法!
作者: peterpeterbbc12    時間: 2019-11-10 01:32 AM

引用:
原帖由 kennyhky2000 於 2019-11-9 02:11 PM 發表

之前用三星S8+,最主要係舊電打柴, 一日要叉兩次電, 本來諗住忍住先,等5G先換機, 但身邊太多朋友已經轉左華為,仲示範影相畀我睇,zoom得又遠,又影得清,尤其是背光相一樣影到個人面好清晰, 最後都抵受唔住誘惑出咗機! ...
呢句真, 華為舊電真的勁, 我同我老婆一齊出, 我mate 20 佢出note 9, 第3 個月佢舊電就已經弱左好多, 而且我系統仲係好快, 佢note 9 已經開始慢了,而家差唔多都快一年了, 我舊電都弱左, 但沒佢部note 老化得咁誇張,  真係沒得比, 唔知小米和其他國產機如何呢, 下次試吓小米

作者: 午夜灰熊    時間: 2019-11-10 03:35 AM

引用:
原帖由 sing9304 於 2019-11-9 02:55 PM 發表

Google apps: 其實真係用Brower已經可以解決,只係要少少時間適應,問題唔算太大。
反而最大問題係:
1) 之前已俾錢買嘅App, 你要去第二個store度再買,但有時係你唔介意俾錢買,但都搵唔到邊度有。
例: Aquamail呢個app我俾左錢喺Google play 買pro版。 但Aptode或 華為個應 ...
唔用Google先知道高德比Googlemap更好用。之前一直冇發覺。
作者: 午夜灰熊    時間: 2019-11-10 03:40 AM

引用:

其實要錄音好閒者,國際版冇,國內有APP可以裝落去,卑權限就得咯
作者: uturn2    時間: 2019-11-10 04:45 AM

引用:
原帖由 bapebapr 於 2019-11-9 03:10 PM 發表

要買華為就會買 唔買都唔會係你所講既問題 ...
聽聽吓,我都想買
作者: 機會嚟喇飛雲    時間: 2019-11-10 06:12 AM

引用:

惡意中傷其他牌子,有用咩?
咪一街都係三星
作者: 用三星真系好L廢    時間: 2019-11-10 06:20 AM

引用:
原帖由 機會嚟喇飛雲 於 2019-11-10 06:12 AM 發表

咪一街都係三星
你話用三星系窮L呀
一街都系!
作者: 用三星真系好L廢    時間: 2019-11-10 06:20 AM

引用:
原帖由 機會嚟喇飛雲 於 2019-11-10 06:12 AM 發表

咪一街都係三星
夜更保安你收工喇
作者: 用三星真系好L廢    時間: 2019-11-10 06:22 AM

三星最貴又最廢。
自己出Software 自己裝唔到!

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-11-10 06:22 AM, 151.66 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 前晚巨額香蕉    時間: 2019-11-10 06:36 AM

引用:
原帖由 songsong17 於 2019-11-9 11:03 PM 發表

人地盲撐, 咁你咪盲反...

Google 唔支援華為, 但未係block, 我地試裝, google都唔理,亦無出聲, 其實同你有咩關係? 又唔係用叫你用...

大把人唔係用原廠野, iphone 又 jb, 又未必用原廠差原廠線, 以前邊有人咁多事走去理人點用部機... ...
你係度講咩呀, 冇授權理論上就侵犯版權, 你教人犯法??
作者: 前晚巨額香蕉    時間: 2019-11-10 06:40 AM

引用:
原帖由 eminemwong69 於 2019-11-9 10:19 PM 發表

因為華為有5G,美國無,華為科技勁過美國,美國便驚,所以封殺
嘩哈哈哈哈, 美,韓5G已經商業上線,大陸仲係測試緊咋, 美國封殺華記主要係呢間企業由共產黨擁有及控制, 將整過網絡由佢去做會對國家安全受威脅
作者: 用三星真系好L廢    時間: 2019-11-10 06:42 AM

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-11-10 06:36 AM 發表

宇宙廢人你又分身
作者: 前晚巨額香蕉    時間: 2019-11-10 06:42 AM

引用:
原帖由 U+5G 於 2019-11-9 08:50 PM 發表

一睇就知你系的低級用戶
咁怕共產黨唔好做人喇
係美國佬覺得國家安全受威脅咋, 相反大陸會唔會用美國公司網絡呀??
作者: 用三星真系好L廢    時間: 2019-11-10 06:43 AM

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-11-10 06:40 AM 發表

嘩哈哈哈哈, 美,韓5G已經商業上線,大陸仲係測試緊咋, 美國封殺華記主要係呢間企業由共產黨擁有及控制, 將整過網絡由佢去做會對國家安全受威脅
美國5G?
咪L笑死人
4g+4g  八支呀
作者: 用三星真系好L廢    時間: 2019-11-10 06:45 AM

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-11-10 06:36 AM 發表

授權?
Google 冇授權華為
但冇話用家唔可以用
你系Google Download 其他App有冇授權?
作者: 前晚巨額香蕉    時間: 2019-11-10 07:12 AM

引用:
原帖由 用三星真系好L廢 於 2019-11-10 06:45 AM 發表

授權?
Google 冇授權華為
但冇話用家唔可以用
你系Google Download 其他App有冇授權?
你講咩嘢呀? 何謂授權你知嗎?
作者: 前晚巨額香蕉    時間: 2019-11-10 07:13 AM

引用:
原帖由 用三星真系好L廢 於 2019-11-10 06:43 AM 發表

美國5G?
咪L笑死人
4g+4g  八支呀
我費事駁你呀, 你自己去查下美國, 韓國5G啦`
作者: 用三星真系好L廢    時間: 2019-11-10 07:15 AM

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-11-10 07:13 AM 發表

我費事駁你呀, 你自己去查下美國, 韓國5G啦`
當然你費事駁
因為系廢話
全世界知美國5G系假5G
系你啲看更冇知識!
作者: 用三星真系好L廢    時間: 2019-11-10 07:16 AM

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-11-10 07:12 AM 發表

白痴仔
上網睇下版權法你先上呢吹!
作者: 用三星真系好L廢    時間: 2019-11-10 07:16 AM

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-11-10 07:12 AM 發表

收工喇
宇宙廢人
你人又窮L
揸部垃圾電話打專家!
作者: ScottXe    時間: 2019-11-10 11:47 AM

引用:
原帖由 xxhours 於 2019-11-9 02:53 PM 發表

我最後 都係用以上方法安裝!如果要 syn gmail contact 就要加多個 gmail contact syn apk 就可以!
我本身都諗住 堅持唔裝 google 的, 但原來 phone clone 過 contact , whatsapp 係read 唔到的 , 所以最後都係裝咗!無可否認有 google 確係差好遠 放心d ...
請問syn gmail contact apk 在那裡找呢?它可以用跟機的Contacts 同步Gmail 的contacts 嗎? 我也有你的問題,WhatsApp 不能自動識別電話號碼為名字,這是WhatsApp 定跟機Contacts 問題?
作者: laisi2    時間: 2019-11-10 11:49 AM

引用:
原帖由 午夜灰熊 於 2019-11-10 03:40 AM 發表

其實要錄音好閒者,國際版冇,國內有APP可以裝落去,卑權限就得咯
本身已經裝左,唔洗另外裝app
作者: ngmanwai    時間: 2019-11-10 12:28 PM

引用:

佢不嬲都係盲反,自己又冇錢買部黎試,只係不停講癈話。
作者: ngmanwai    時間: 2019-11-10 12:29 PM

引用:

講咗好耐喇...
班柒頭依加先知
國行原生都仲支持。
作者: xxhours    時間: 2019-11-10 12:33 PM

引用:
原帖由 ScottXe 於 2019-11-10 11:47 AM 發表

請問syn gmail contact apk 在那裡找呢?它可以用跟機的Contacts 同步Gmail 的contacts 嗎? 我也有你的問題,WhatsApp 不能自動識別電話號碼為名字,這是WhatsApp 定跟機Contacts 問題? ...
華為Mate 30 pro 揮手交流群https://t.me/HuaweiMate30Pr0

師兄 你入去 我send 比你, 我唔識響哩到 send
作者: 炎夏消失的回覆    時間: 2019-11-10 12:33 PM

引用:
原帖由 ngmanwai 於 2019-11-10 12:29 PM 發表

國行原生都仲支持。
未用過國行機... 只知所有apps 都唔support !