標題: 香港電話咭實名制討論專帖 [打印本頁]

作者: 呆頭鳥     時間: 2021-1-30 03:37 PM

因為香港政府由今天(2021年1月30日)開始諮詢實名,所以版主開此專帖,希望會員集中在此帖討論電話實名,但討論前希望會員會注意總版規網絡供應商版規,謝謝。

作者: JamesPong_007     時間: 2021-1-30 03:37 PM

鴨记卖卡档口唔需要登记个客d个人資料, 只係个客啟动张卡上网直接比料比电信商
作者: JamesPong_007     時間: 2021-1-30 03:38 PM

香港有30+電信營辦商, 即係一個身份證可以有90+張儲值咭
作者: 2021bidenewhope     時間: 2021-1-30 05:58 PM

咁樣,可能令更多人因此轉用月費計劃!

而家2021,至少95%人口有用一個月費計劃
作者: 跳窗     時間: 2021-1-30 06:20 PM

羊毛出在毛身上,營運成本因此會增加咗,必定會係消費者埋單。
作者: 聰明人一個     時間: 2021-1-30 06:20 PM

無話特別贊成/反對...不過真係執行的話細節要講清楚啲...

1. 街邊細鋪(e.g 鴨寮街)買卡的話去邊度登記?直接比資料街檔更加唔安全...
2. 副牌卡既登記方法? e.g 鴨聊佳年卡...係咪買完要走番去中移動門市登記?
3. 已經登記滿3張卡...但當中有卡已經到期+失效...係咪即時可以再登記一張新卡?
4. 純數據卡洗唔洗登記?要的話上限3張有啲少...主卡、副卡、兩地卡、數據卡都已經4張...

作者: JamesPong_007     時間: 2021-1-30 06:44 PM

啱啱去完百佳, SoSim 已经 全部卖清!
作者: ronc2000     時間: 2021-1-30 07:20 PM

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-1-30 03:38 PM 發表

香港有30+電信營辦商, 即係一個身份證可以有90+張儲值咭
唔係間間都有你要嘅plan/價錢。
作者: 潛入者     時間: 2021-1-30 07:33 PM

參考了澳門電信商網上登記程序,不算複雜,但需填寫卡背條碼,香港做法應差不多。如遺失條碼,可否携sim卡到門巿登記?另,登記號碼是否可隨時申請變更?因不少人買年卡做上網輔助卡,到期後一般都不會增值keep號碼。
作者: ken2999     時間: 2021-1-30 07:37 PM

根本政府已經一直咁鋪路,乜嘢1國兩制,已經多九魚!我贊成全部都實名制!但係不可以限制別人擁有的數量,外傭卡及旅遊卡都要實名制,當沒有在使用後的三個月,資料應該銷毀,不應保存。否則有機會資料外洩漏。
作者: cardreadermp3     時間: 2021-1-30 08:18 PM

如果年卡增值仲貴過買過新卡

我主要係依個問題
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2021-1-30 08:39 PM

西方各民主大國一如澳洲等早巳行太空咭實名制啦,係香港太落後,制造空間比不法分子有機可乘。
作者: hingppt

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: hingppt     時間: 2021-1-30 08:59 PM

引用:
原帖由 ken2999 於 2021-1-30 07:37 PM 發表

根本政府已經一直咁鋪路,乜嘢1國兩制,已經多九魚!我贊成全部都實名制!但係不可以限制別人擁有的數量,外傭卡及旅遊卡都要實名制,當沒有在使用後的三個月,資料應該銷毀,不應保存。否則有機會資料外洩漏。
唔鍾意你咪唔好喺香港
作者: betterbetter     時間: 2021-1-30 09:04 PM

實名制不是問題,最怕是實名制之後數據費和通話費會大幅增加。今時今日用儲值卡通話和上網的人大部分不是為了做騙徒而是想節省金錢和避免給電信運營商收取高額電話費呀!
作者: 2021bidenewhope     時間: 2021-1-30 09:28 PM

引用:
原帖由 cardreadermp3 於 2021-1-30 20:18 發表

如果年卡增值仲貴過買過新卡

我主要係依個問題
冇乜可能

增值應該平得多

新卡要咁多setup fee
作者: ken2999     時間: 2021-1-30 09:34 PM

引用:
原帖由 hingppt 於 2021-1-30 08:59 PM 發表

唔鍾意你咪唔好喺香港
唔鍾意就唔好係香港?咁如果啲人唔鍾意返工係咪唔使返工?我有乜嘢意思令到你覺得我唔鍾意香港?你噉都要喺我嗰度抽下水你先滿意
作者: 2021bidenewhope     時間: 2021-1-30 09:38 PM

引用:
原帖由 betterbetter 於 2021-1-30 21:04 發表

實名制不是問題,最怕是實名制之後數據費和通話費會大幅增加。今時今日用儲值卡通話和上網的人大部分不是為了做騙徒而是想節省金錢和避免給電信運營商收取高額電話費呀!
我老媽就係

每年通話分鐘不足200分鐘,每年用數據不足1GB!

但而家 D月費plan唔貴

雀仔台,真正每月$50有600MB @42Mbps

(可惜老媽都嫌貴)
作者: betterbetter     時間: 2021-1-30 09:41 PM

引用:
原帖由 2021bidenewhope 於 2021-1-30 09:38 PM 發表

我老媽就係

每年通話分鐘不足200分鐘,每年用數據不足1GB!

但而家 D月費plan唔貴

雀仔台,真正每月$50有600MB @42Mbps

(可惜老媽都嫌貴)
我一個月上網費$45左右,用sosim代替了家居寬頻,我不信實名制之後有任何一間電信商做到$33有50GB
作者: 2021bidenewhope     時間: 2021-1-30 09:43 PM

引用:
原帖由 betterbetter 於 2021-1-30 21:41 發表

我一個月上網費$45左右,用sosim代替了家居寬頻,我不信實名制之後有任何一間電信商做到$33有50GB
點解唔信?

SoSim係百佳,同3HK都係長和
https://web.three.com.hk/prepaid/sosim/index.html

所以唔會好似d艇仔公司咁大幅加價
作者: wahcli     時間: 2021-1-30 09:50 PM

引用:
原帖由 聰明人一個 於 2021-1-30 06:20 PM 發表

無話特別贊成/反對...不過真係執行的話細節要講清楚啲...

1. 街邊細鋪(e.g 鴨寮街)買卡的話去邊度登記?直接比資料街檔更加唔安全...
2. 副牌卡既登記方法? e.g 鴨聊佳年卡...係咪買完要走番去中移動門市登記?
3. 已經登記滿3張卡...但當中有卡已經到期+失效...係咪即時可以再登記一張新卡?
4. 純數據卡洗唔洗登記?要的話上限3張有啲少...主卡、副卡、兩地卡 ...
我已看過有關文件,可以答你:
1. 是使用者直接上網用電訊商提供的網站或app進行登記,成功登記才可以啟動新卡,所以實際運作與任何店舖無關,當然售貨人可以協助客人登記。
2. 一間電訊公司可以有幾個電訊牌,政府話有30幾個電訊商實際是以牌照總數計,例如中移動至少有三個牌,所以同一公司不同品牌登記網站都可以不同,到時卡的封套會刊出有關網站,照做就得。
3. 未必,電訊商需要時間確認及存檔(至少一年),所以相信要隔一段時間才可以加新卡。除非將來法例規定電訊商要幾小時內完成,否則比較實際的想法是預至少1~2星期去處理。
4. 任何香港電訊商出的有香港電話或上網服務的卡都要登記,包括一些有本地數據的漫遊卡。反而到時可能四大電訊商會有不同品牌的登記網站,單是同一電訊商可能登記到超過10張卡,所以不需要太擔心3張太少。
作者: betterbetter     時間: 2021-1-30 09:50 PM

引用:
原帖由 2021bidenewhope 於 2021-1-30 09:43 PM 發表

點解唔信?

SoSim係百佳,同3HK都係長和
https://web.three.com.hk/prepaid/sosim/index.html

所以唔會好似d艇仔公司咁大幅加價
如果sosim的plan未來可以移植到實名制,我相信基本上現時用緊儲值卡的人都會轉會3HK
作者: HSBCTKO     時間: 2021-1-30 09:55 PM

其實應該講清楚 ,如果淨data卡需唔需要實名呢 ,外國好似data sim不需要實名, 有電話号碼先要
作者: 阿柒回歸     時間: 2021-1-30 11:07 PM

引用:
原帖由 HSBCTKO 於 2021-1-30 09:55 PM 發表

其實應該講清楚 ,如果淨data卡需唔需要實名呢 ,外國好似data sim不需要實名, 有電話号碼先要
香港之數據卡都有冧巴跟架~
作者: 潛入者     時間: 2021-1-30 11:09 PM

引用:
原帖由 2021bidenewhope 於 2021-1-30 09:28 PM 發表

冇乜可能

增值應該平得多

新卡要咁多setup fee
要看每張卡的服務條款,比如某年卡延續30GB/365日數據組合服務需$148,價錢看似比買張新卡平(大概$15x~16x張),但有這項條款:「若組合有效期比儲值卡有效期長,當儲值卡有效期到期時,此卡所有服務將會自動暫停而不作另行通知。客戶需增值延長儲值卡有效期方可繼續使用服務。」即儲值卡有效期如只剩60日,申請30GB/365日數據組合都只能用60日,而這張年卡需增值$200才能把有效期延長到365日。
作者: egg123hk123     時間: 2021-1-30 11:25 PM

怕月費個d會加價
作者: disCNman2     時間: 2021-1-31 01:26 AM

哈,呢度藍即是藍,只諗計回避,冇一個反枱或討論私隱,防罪惡論.........
作者: kuen0315     時間: 2021-1-31 02:46 AM

引用:
原帖由 呆頭鳥 於 2021-1-30 03:37 PM 發表

因為香港政府由今天(2021年1月30日)開始諮詢實名,所以版主開此專帖,希望會員集中在此帖討論電話實名,但討論前希望會員會注意版規,謝謝。
政府今次政策根本傻傻地,而家大陸詐騙電話根本上全部用網絡虛擬號(香港第時詐騙電話同犯罪人士嘅趨勢)除非你仲用緊nokie3310唔係既D人用網絡電話係一樣。既然儲值卡實名制同唔實名制都無分別就唔攪甘多野甘會增加成本係消費者身上
作者: eldexlee     時間: 2021-1-31 03:49 AM

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-1-30 11:07 PM 發表

香港之數據卡都有冧巴跟架~
係有淨數據咭

https://www.cuniq.com/global/data-card/hk/hongkong-30days.html
作者: 飛天盒仔     時間: 2021-1-31 06:32 AM

引用:
原帖由 呆頭鳥 於 2021-1-30 03:37 PM 發表

因為香港政府由今天(2021年1月30日)開始諮詢實名,所以版主開此專帖,希望會員集中在此帖討論電話實名,但討論前希望會員會注意版規,謝謝。
網上有啲留言,睇到嘅係無必要乜嘢德政都政治化嘅。
我覺得係好事,實名化之後,唔可以用太空咭做衰嘢。
有好多人話香港呢次又係大陸化,不過佢哋嘅眼界都放大啲啦。好似佢哋成日話民主自由嘅台灣,一樣係實名化,基本上一個人係只可以係同一間電訊商度開三個戶口。
作者: tkmeb     時間: 2021-1-31 06:53 AM

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2021-1-30 08:39 PM 發表

西方各民主大國一如澳洲等早巳行太空咭實名制啦,係香港太落後,制造空間比不法分子有機可乘。
X2
作者: topwai~威威     時間: 2021-1-31 08:23 AM

其實有方法好簡單, 由電訊局開個acc,比香港人實名注冊,之后每次買咭開電訊局個app掃儲值卡個code就可以開通左,又簡單又方便。
作者: betterbetter     時間: 2021-1-31 09:56 AM

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2021-1-31 08:23 AM 發表

其實有方法好簡單, 由電訊局開個acc,比香港人實名注冊,之后每次買咭開電訊局個app掃儲值卡個code就可以開通左,又簡單又方便。
政府部門不想做多啲嘢,所以你的想法不會實行
作者: 2021bidenewhope     時間: 2021-1-31 09:57 AM

引用:
原帖由 wahcli 於 2021-1-30 21:50 發表

1. 是使用者直接上網用電訊商提供的網站或app進行登記,成功登記才可以啟動新卡,所以實際運作與任何店舖無關,當然售貨人可以協助客人登記。
2. 一間電訊公司可以有幾個電訊牌,政府話有30幾個電訊商實際是以牌照總數計,例如中移動至少有三個牌,所以同一公司不同品牌登記網站都可以不同,到時卡的封套會刊出有關網站,照做就得。
3. 未必,電訊商需要時間確認及存檔( ...
4.

即係可以走法律漏洞
3HK - 百佳 / 屈臣氏 / 豐澤牌,甚至
momoko
金御膳

咁失去原意?
作者: tkm2     時間: 2021-1-31 10:17 AM

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2021-1-30 08:39 PM 發表

歐洲都好多國家實名制啦,香港太落後了
作者: wahcli     時間: 2021-1-31 10:43 AM

引用:
原帖由 2021bidenewhope 於 2021-1-31 09:57 AM 發表

4.

即係可以走法律漏洞
3HK - 百佳 / 屈臣氏 / 豐澤牌,甚至
momoko
金御膳

咁失去原意?
我不知是不是漏洞,但香港的政府官員強調現在有“超過30個電訊商”,條數就是這樣計,只要每個“品牌”,有獨立的資料庫去處理客人的個人資料,就應符合規定。
所以3HK及其有關聯公司擁有五個牌,包括
百佳 / 屈臣氏 / 豐澤/萬能卡/全功能儲值卡 就絕對可以。
另外,hkepc討論區上已貼出一張包含大部份持牌電訊商的名單,“豐澤”(fortress)已經榜上有名,擁有clots牌。
其實這個制度原意只是實名登記,三張的限制意義何在?

圖片附件: MobilePoviders.png (2021-1-31 10:43 AM, 54.04 KB) / 該附件被下載次數 8

作者: 柏傑     時間: 2021-1-31 01:56 PM

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2021-1-31 08:23 AM 發表

之前派錢明明應該政府整個系統比人登記,結果係點,少做少錯囉
作者: hingppt     時間: 2021-1-31 02:33 PM

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-1-30 03:37 PM 發表

鴨记卖卡档口唔需要登记个客d个人資料, 只係个客啟动张卡上网直接比料比电信商
如果咁樣點知相中嘅人就係你
作者: KWMok516     時間: 2021-1-31 03:22 PM

我最擔心實行咗實名制後,會被不法之徒賄賂電訊公司職員,索取客人資料。
作者: 炎圖利     時間: 2021-1-31 03:26 PM

登記左個人資料係咪照樣係儲值卡咁用先?
咁搞法同上台程序無分別
最怕到時儲值卡變左月費卡, 個個月寄電話費單黎
作者: 天地同心     時間: 2021-1-31 04:07 PM

因為實名登記,有咩事入晒我數!
作者: wahcli     時間: 2021-1-31 09:42 PM

引用:
原帖由 炎圖利 於 2021-1-31 03:26 PM 發表

咁搞法同上台程序無分別
不會。
其實有關系統將來就算要收費,估計都只是每月$0.5/每年$6,電訊商不會用龐大人手去寄單收費。
實際只會用現行方法,每月在餘額中扣除有關費用,已扣月費的卡(例如abcmobile、hello、smt儲值卡等)加扣$0.5,未扣的就啟動卡後開始扣(每月$0.5),直到到期或餘額不足就廢卡。而使用者就在買卡時被加收一年$6(可按比例收),例如SoSim-4個月有效要$33+2=$35,開卡後餘額有$2,足夠4個月的月費。
作者: alwaysonline     時間: 2021-1-31 10:12 PM

大陸早幾年行實名制,結果燒埋香港,移動,聯通寧願接埋"一卡兩號"都不想用人力去為"冇肉食"既儲值卡來實名登記,而加之所以有年卡/儲值卡,其實電訊商只是散比小店/攤檔用咁D剩餘頻寬,用卡者買卡後自己增值,自己打code開plan,基本上唔會提供客戶服務,而加要儲值卡/年卡辦實名,可能會大減卡既種類,加上用家既顧慮(煩),相信該市場會淡靜。
作者: 讓球達人     時間: 2021-2-1 09:28 AM

引用:
原帖由 betterbetter 於 2021-1-30 09:04 PM 發表

x2

公司攪科技app等等,有十幾部手機或pad,又要有多個email account, 開電郵又要用手機號……都好煩喎🥺
作者: powerantivirus     時間: 2021-2-1 06:47 PM

引用:
原帖由 alwaysonline 於 2021-1-31 09:12 PM 發表

大陸早幾年行實名制,結果燒埋香港,移動,聯通寧願接埋"一卡兩號"都不想用人力去為"冇肉食"既儲值卡來實名登記,而加之所以有年卡/儲值卡,其實電訊商只是散比小店/攤檔用咁D剩餘頻寬,用卡者買卡後自己增值,自己打code開plan,基本上唔會提供客戶服務,而加要儲值卡/年卡辦實名,可能會大減卡既種類,加上用家既顧慮(煩),相信該市場會淡靜。
移動一早有一卡兩號
點會無肉食
有師兄講左出國旅行儲值卡許多己經實名制
有影响只是本地儲值卡使用者
有些就是不比人知道
作者: JamesPong_007     時間: 2021-2-2 12:11 AM

引用:
原帖由 hingppt 於 2021-1-31 14:33 發表

如果咁樣點知相中嘅人就係你
要比HKlD, e+ 上台都係咁做啦
作者: JamesPong_007     時間: 2021-2-2 12:14 AM

引用:
原帖由 炎圖利 於 2021-1-31 15:26 發表

咁搞法同上台程序無分別
电信商嘅网上登记系統不lau都喺到, 成本贵得几多吖?! 至於佢成机揾藉口大幅加价又另1件事
作者: Gakk1iscute

作者: lokzimmy     時間: 2021-2-2 12:26 AM

引用:
原帖由 Gakk1iscute 於 2021-2-2 12:23 AM 發表

辛苦咗班用年卡嘅人, 我寧願直接上台算
咪用無合約果D平價月費台囉
作者: kkw64     時間: 2021-2-2 12:34 AM

早兩日已經去百佳掃定幾張SO SIM,後備用,先33蚊
作者: powerantivirus     時間: 2021-2-2 03:54 AM

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-2-1 11:11 PM 發表

要比HKlD, e+ 上台都係咁做啦
無錯
簽约上台,己影印身份證
有相睇

不知要點實名
有些旅行儲值卡
網上註册才用到
填了真名和身份證號碼
夠不夠實名?
作者: Reporterdog     時間: 2021-2-2 06:39 AM

引用:
原帖由 KWMok516 於 2021-1-31 03:22 PM 發表

我最擔心實行咗實名制後,會被不法之徒賄賂電訊公司職員,索取客人資料。
咁又係,香港人個個作姦犯科,真係無個好人
作者: 認真辯輸了     時間: 2021-2-2 10:56 AM

想問下而加建議實名電話號碼還是sim卡?
作者: japan2064     時間: 2021-2-2 02:48 PM

係犯罪仕事先會反對。外國好多都實名制很久
作者: wahcli     時間: 2021-2-2 03:04 PM

我必須澄清幾個錯誤的說法:
1. 儲值卡實名制不算是上台,而且與上台亦有很大分別,買儲值卡時並不需要出示及登記身分證,之後要到用卡時,自行上網登記個人資料(包括上載身分證影像)及卡的iccid就得,電訊商確認資料後就完成啟動程序,可以上網
2. 根據將來法例,除了自己和警方可以查閱有關個人資料外,所有人,包括電訊公司的人,都不能查閱或利用有關資料。所以亦不可能在店舖或街檔買卡要登記身分證之事。
3. 每間電訊商限實名3張儲值卡,“每間”的意思是每個電訊牌照,查實一間電訊公司,可以擁有很多牌照,更可以為每個品牌申請一個牌照,據了解,四大電訊商都各自擁有至少三個牌照,所以其實是每個牌照限實名3張儲值卡。例如SoSim可以獨立擁有一個牌照,所限的是每人同一時間最多可用3張SoSim,可見對實際影響不大。
作者: wahcli     時間: 2021-2-2 03:25 PM

引用:
原帖由 認真辯輸了 於 2021-2-2 10:56 AM 發表

想問下而加建議實名電話號碼還是sim卡?
較全面的解說:
用戶實名制-登記姓名、身分證號碼、出生日期;上載身分證影像確認資料。
電話號碼/sim卡的iccid登記-不論是買新卡還是mnp,用戶先輸入sim卡的iccid,電訊公司就會隨機配上電話號碼(新卡)或配上mnp的號碼,當然如果用戶已知電話號碼也可以輸入作核對之用。
取消登記-用戶如要取消某張卡,可以上網向電訊商提出申請或直接等卡到期(無增值)自動失效。
mnp走-舊電訊商(DNO)收到申請就會取消原先登記,用戶在成功mnp當日自行向新電訊商(RNO)重新登記確認、啟動新卡。

作者: 認真辯輸了     時間: 2021-2-2 05:56 PM

引用:
原帖由 wahcli 於 2021-2-2 03:25 PM 發表

較全面的解說:
用戶實名制-登記姓名、身分證號碼、出生日期;上載身分證影像確認資料。
電話號碼/sim卡的iccid登記-不論是買新卡還是mnp,用戶先輸入sim卡的iccid,電訊公司就會隨機配上電話號碼(新卡)或配上mnp的號碼,當然如果用戶已知電話號碼也可以輸入作核對之用。
取消登記-用戶如要取消某張卡,可以上網向電訊商提出申請或直接等卡到期(無增值)自動失效。
mnp走-舊電訊 ...
如果只是實名電話號碼,有c-hing建議年卡以後可以冇電話號碼成為純數据卡,這樣可以減少需要實名case,這樣可行嗎?
作者: wahcli     時間: 2021-2-2 09:17 PM

引用:
原帖由 認真辯輸了 於 2021-2-2 05:56 PM 發表

如果只是實名電話號碼,有c-hing建議年卡以後可以冇電話號碼成為純數据卡,這樣可以減少需要實名case,這樣可行嗎?
這個就不清楚了,畢竟香港電訊商從來都沒有出過無電話純上網卡,而且今次諮詢亦沒有說明可以豁免此類卡的登記。
另外,2018年鴨記市面曾經出現過一張台灣Joytel公司的香港上網卡,沒有香港電話,$60一個月無限上網,用SMT網絡,但不到3個月就消失了,之後再沒有出現過。似乎電訊商興趣不大。
作者: 認真辯輸了     時間: 2021-2-2 09:34 PM

引用:
原帖由 wahcli 於 2021-2-2 09:17 PM 發表

這個就不清楚了,畢竟香港電訊商從來都沒有出過無電話純上網卡,而且今次諮詢亦沒有說明可以豁免此類卡的登記。
另外,2018年鴨記市面曾經出現過一張台灣Joytel公司的香港上網卡,沒有香港電話,$60一個月無限上網,用SMT網絡,但不到3個月就消失了,之後再沒有出現過。似乎電訊商興趣不大。
大陸須實名後,冇記錯聯通有出純流量卡
Joytel用台灣IP睇唔倒香港一些節目,如︰Viu TV,MyTV Super
以前無需要咁做,但實名後應該有市場
作者: powerantivirus     時間: 2021-2-3 03:40 AM

引用:
原帖由 wahcli 於 2021-2-2 08:17 PM 發表

初初有分數據卡
原本NotebooK用wiFi蛋用
電訊商無關左語音通话功能
當時用數據卡放在入電話打電話好貴

依家語音通話用了網上技術
所以好平價
所以太空卡無分
上網和打電話
作者: topwai~威威     時間: 2021-2-3 02:52 PM

其實實名系有必要,真係可以加大罪犯,犯罪難道!

同埋今次大陸抗疫出色,都係因爲有實名制發揮作用,可以查出患者用支付寶同微信支付過去14日係邊度比過錢,就追查個度,但香港呢有邊個老實講真話交代過去14日邊度。
作者: 小黑     時間: 2021-2-3 05:32 PM

政府以打擊犯罪為理由強推電話卡實名制,有沒有機制防止身份被盗用作開卡用?
我會被通知有用我身份證登記電話卡的申請?
我有法律責任記錄所有自己名下的電話卡?
有没有途徑讓市民查詢用自己身份登記的所有電話卡?市民有否責任定期查詢?
遺失電話卡在搖控炸彈中被發現,我要負責?
犯罪分子會否向路宿者購買電話卡?
作者: wahcli     時間: 2021-2-3 10:41 PM

引用:
原帖由 小黑 於 2021-2-3 05:32 PM 發表

政府以打擊犯罪為理由強推電話卡實名制,有沒有機制防止身份被盗用作開卡用?
我會被通知有用我身份證登記電話卡的申請?
我有法律責任記錄所有自己名下的電話卡?
有没有途徑讓市民查詢用自己身份登記的所有電話卡?市民有否責任定期查詢?
遺失電話卡在搖控炸彈中被發現,我要負責?
犯罪分子會否向路宿者購買電話卡?
1. 要防止身份被盜用作開卡是困難的,除非一如開虛擬銀行戶口般嚴格,要即時做面容比對等生物特徵才可以防止,否則就只能如下4的方法測試是否已經被人開戶及登記。所以這其實是一個難題,不同上台登記有電訊商包底。
2. 要自己上網先開戶口,開戶口時要輸入個人資料及上載身分證,還要登記一個電話作第二認證,之後登入時要密碼及sms相重認證,輸入正確後才可登入,登入後可以查閱已登記的電話號碼、加新卡或mnp(未夠三張)、取消其中一張卡的登記。
3. 理論上是有,因為除了你自己可以查到登記資料外,只有警方可以,就連電訊商都不能看,否則是違法。如果發現有不是自己開的戶口或登記卡應該即時報警。
4. 自己在某電訊商開有戶口就可以隨時上網登入戶口查到,亦可以逐個電訊商網站用身分證號碼查詢,會有簡單回覆是否有開戶口,有開的可按正常方式登入,雖然市民應該經常查詢,但市民沒有責任定期查詢。
5. 要等警方查明是否有直接證據證明有關才需要負責。
6. 黑市買賣已登記的電話號碼是犯法。
作者: vr-hos     時間: 2021-2-8 09:43 AM

其實話防止罪案呢個point有少少弱,因為你都知唔一定用電話做,好多時收倒假外國電話已經係。
作者: vr-hos     時間: 2021-2-8 09:45 AM

反而有班用prepaid上網代替寬頻既用家,耐不耐就換一張既會最受影響
作者: vr-hos     時間: 2021-2-8 09:48 AM

引用:
原帖由 wahcli 於 2021-2-3 10:41 PM 發表

1. 要防止身份被盜用作開卡是困難的,除非一如開虛擬銀行戶口般嚴格,要即時做面容比對等生物特徵才可以防止,否則就只能如下4的方法測試是否已經被人開戶及登記。所以這其實是一個難題,不同上台登記有電訊商包底。
2. 要自己上網先開戶口,開戶口時要輸入個人資料及上載身分證,還要登記一個電話作第二認證,之後登入時要密碼及sms相重認證,輸入正確後才可登入,登入後可以查閱已登記的電話號碼、加新卡或mn ...
成本將會增加好多,成本就會轉到用家身上。到時月費plan亦會加價
作者: Reporterdog     時間: 2021-2-8 01:06 PM

引用:
原帖由 vr-hos 於 2021-2-8 09:45 AM 發表

反而有班用prepaid上網代替寬頻既用家,耐不耐就換一張既會最受影響
其實只要用番app自己賬號開通,又有乜問題,不過香港人多數作姦犯科,又點敢實名
作者: vr-hos     時間: 2021-2-8 03:04 PM

是但啦

作者: 為香港人鼓掌     時間: 2021-2-9 03:42 AM

對你有咩影響?
作者: betterbetter     時間: 2021-2-11 12:28 PM

引用:
原帖由 vr-hos 於 2021-2-8 09:45 AM 發表

我就是這類用家,實名制後就麻煩了
作者: vr-hos     時間: 2021-2-12 08:35 AM

引用:
原帖由 betterbetter 於 2021-2-11 12:28 PM 發表

無錯,買定都無用
作者: 柏傑

作者: Reporterdog

作者: Kai_Fong

作者: Kai_Fong

作者: 小亨哥     時間: 2021-2-12 03:53 PM

引用:

其實實名制只針對有電話號碼的,純數據卡根本無需記名,所以唔會有影響
作者: vr-hos     時間: 2021-2-15 08:39 AM

引用:
原帖由 小亨哥 於 2021-2-12 03:53 PM 發表

其實實名制只針對有電話號碼的,純數據卡根本無需記名,所以唔會有影響
如果佢有"送"通話分鐘呢
作者: 小亨哥     時間: 2021-2-15 09:45 AM

引用:
原帖由 vr-hos 於 2021-2-15 08:39 AM 發表

如果佢有"送"通話分鐘呢
有送分鐘即係有電話號碼,所以都要實名制。

其實好多國家都要實名制,所以去旅遊能買到的大多是數據卡,沒有電話號碼的。
作者: vr-hos     時間: 2021-2-15 05:17 PM

引用:
原帖由 小亨哥 於 2021-2-15 09:45 AM 發表

有送分鐘即係有電話號碼,所以都要實名制。

其實好多國家都要實名制,所以去旅遊能買到的大多是數據卡,沒有電話號碼的。
照估計,話限3張,到實行應該會多啲。叫做聽左你地講
作者: vr-hos     時間: 2021-2-15 05:21 PM

引用:
原帖由 betterbetter 於 2021-2-11 12:28 PM 發表

我明呀,好似我張年卡60蚊,如果用完續plan就138蚊。如果唔洗要個number,買過張仲著數
作者: JamesPong_007     時間: 2021-3-21 06:28 PM

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210321/00176_033.html

電話卡實名制擬放寬公司登記上限

【本報訊】港府今年1月宣布就電話智能卡實名登記制度進行公眾諮詢,諮詢期昨日結束,商務及經濟發展局局長邱騰華接受訪問時表示,諮詢期內收到逾萬份意見,了解到有特定行業對電話卡有較大需求,因此正考慮放寬公司登記限制,由原定於每個通訊商登記最多3張電話卡,提升至雙位數,而個人方面則未有定案...
作者: 奇人奇神     時間: 2021-3-21 06:38 PM

正確做法
作者: 日本北陸     時間: 2021-3-31 08:11 PM

幾時會開始實名制
作者: 小黑     時間: 2021-5-12 07:23 PM

引用:
原帖由 小亨哥 於 2021-2-12 03:53 PM 發表

其實實名制的根本目的是方便追踪和監控,純數據卡可上網,除了語音通訊,也可搖控炸彈,所以政府一定不會排除監管。
作者: 草線灰蛇.

作者: ringo1102     時間: 2021-6-1 02:46 PM

剛公報sim卡實名每人最多10張,那到時用年卡的用完換卡睇有無得取消舊的登記再登記新卡
作者: 満大人     時間: 2021-6-1 02:48 PM

通過了
作者: 小黑     時間: 2021-6-1 03:37 PM

局長剛剛完成記者會,電話卡實名制九月上馬,事在必行。
每人每間電訊商可登記十張電話卡。
對於記者提問,罪犯用網絡電話或外地電話卡,非本地電話卡,局長支吾以對,答非所問,堅持實名制可有效打擊罪案。

外面下雨,氣溫有點冷,一個熱飯盒換路宿者一張電話卡,又或者一個月劏房租金換一堆電話卡,誰會天真地說不可能?
作者: 奇人奇神     時間: 2021-6-1 04:07 PM

家長的話大家都要聽
作者: 奇人奇神     時間: 2021-6-1 04:10 PM

引用:
原帖由 ringo1102 於 2021-6-1 02:46 PM 發表

剛公報sim卡實名每人最多10張,那到時用年卡的用完換卡睇有無得取消舊的登記再登記新卡
10張大部份人都夠用
作者: jamesksfc     時間: 2021-6-1 04:12 PM

其實班電訊商要用戶點登記?定要在檔口登記?
作者: 奇人奇神     時間: 2021-6-1 04:12 PM

唔知已登記嘅儲值卡可否轉名?
作者: ft907     時間: 2021-6-1 04:16 PM

引用:
原帖由 小黑 於 1/6/2021 15:37 發表

局長剛剛完成記者會,電話卡實名制九月上馬,事在必行。
每人每間電訊商可登記十張電話卡。
對於記者提問,罪犯用網絡電話或外地電話卡,非本地電話卡,局長支吾以對,答非所問,堅持實名制可有效打擊罪案。

外面下雨,氣溫有點冷,一個熱飯盒換路宿者一張電話卡,又或者一個月劏房租金換一堆電話卡,誰會天真地說不可能?
肯定之後就會有一門生意出現.....d道友攞身份證出嚟同人登記電話卡畀人用.
我唔想畀人知我咩身份,  都要買定幾張呢d道友卡, 個道友分分鐘已經香咗,   呢啲卡就變成殭屍卡
作者: 小黑     時間: 2021-6-1 04:27 PM

引用:
原帖由 ft907 於 2021-6-1 04:16 PM 發表

肯定之後就會有一門生意出現.....d道友攞身份證出嚟同人登記電話卡畀人用.
我唔想畀人知我咩身份,  都要買定幾張呢d道友卡, 個道友分分鐘已經香咗,   呢啲卡就變成殭屍卡
放心,好快會修訂法例,任何人身上存有其他人登記電話卡而沒有合理解釋將會被起訴。
作者: ringo1102     時間: 2021-6-1 04:27 PM

引用:
原帖由 奇人奇神 於 2021-6-1 04:10 PM 發表

10張大部份人都夠用
主要係年卡用完數據就掉,如果全要登記一段時間10張就滿,到時如果要取消舊卡登記唔知會唔會好麻煩
作者: ft907     時間: 2021-6-1 04:28 PM

引用:
原帖由 小黑 於 1/6/2021 16:27 發表

放心,好快會修訂法例,任何人身上存有其他人登記電話卡而沒有合理解釋將會被起訴。
即係我袋咗個朋友個電話出街用, 都隨時畀人拉!
作者: 小黑     時間: 2021-6-1 04:35 PM

引用:
原帖由 ft907 於 2021-6-1 04:28 PM 發表

即係我袋咗個朋友個電話出街用, 都隨時畀人拉!
你可作合理解釋。如果你行駛緘默權,警察堅持拘捕,律政司堅持起訴,律政司司長堅持唔放生,陪審團又無我份,祝你好運。

作者: 満大人     時間: 2021-6-1 05:43 PM

買左so sim 咁,每個月換一張新算幾多張?
作者: garnett     時間: 2021-6-1 05:56 PM

已攜號轉台到3hk 儲值卡,在直銷中心已提供身份證副本,那還需不需要再登記實名?
作者: beckham17     時間: 2021-6-1 08:36 PM

引用:
原帖由 wahcli 於 2021-1-30 09:50 PM 發表

3. 未必,電訊商需要時間確認及存檔( ...
請問年卡我登記左 1年後唔續棄number  個電話號碼又會取消我係主人既身份 再由下手重新登記?