標題: Iphone 15 pro max 的速度令人失望 [打印本頁]

作者: @@@139     時間: 2023-10-3 19:41

剛剛睇完呢條短片,測試比較iphone 14 pro max and iphone 15 pro max, 如果唔打機的話,iphone 14 pro max and iphone 15 pro max 在日常之用之上,兩者的速度幾乎一樣,用緊 iphone 14 pro max 的用家,完全冇必要花錢去買新機

https://youtu.be/biQUXPAG_1Y?si=VSbn2OlO3uV_HWVH
作者: yuen88     時間: 2023-10-3 21:50

係13pro max升上15pro max,日常用分別都不大,係上手明顯輕咗
作者: 太監豬王係騙徒     時間: 2023-10-3 22:15

呃錢之作。
作者: 月之民     時間: 2023-10-3 23:18

我公司有同事真係代代iphone都換
睇住佢由iphone 11 pro max一直換到iphone 15 pro max
唔知為乜
作者: 袋中奇怪的傻瓜     時間: 2023-10-4 06:36

為換而換囉,最緊要外觀有分別(鈦原色),show比人睇
作者: FUK     時間: 2023-10-4 08:36

引用:
原帖由 @@@139 於 2023-10-3 19:41 發表

剛剛睇完呢條短片,測試比較iphone 14 pro max and iphone 15 pro max, 如果唔打機的話,iphone 14 pro max and iphone 15 pro max 在日常之用之上,兩者的速度幾乎一樣,用緊 iphone 14 pro max 的用家,完全冇必要花錢去買新機

https://youtu.be/biQUXPAG_1Y?si=VSbn2OlO3uV_HWVH
據説有過熱問題,可能更新後降你速,咁速度仲衰過14呀!

咁買你來把撚咩?!
作者: edwinako     時間: 2023-10-4 09:47

引用:
原帖由 @@@139 於 2023-10-3 19:41 發表

其實最慢係人嘅反應,
老老實實,
有乜嘢人要開機快0.1 秒?
要開app 快0.1秒?
去廁所小便都用你幾十秒啦!
有無人要鬥疴快0.1秒?
作者: pqrdownloader     時間: 2023-10-4 09:54

淨係用USB-C已經係一大進步,值得買
作者: juniorcow     時間: 2023-10-4 10:33

引用:
原帖由 FUK 於 2023-10-4 08:36 發表

咁買你來把撚咩?!
華為手機通過更新軟件來釋放性能,iPhone通過更新軟件來將性能降級
作者: 楚門的夏天     時間: 2023-10-4 10:47

有錢你就買囖
作者: 木伽四點     時間: 2023-10-4 10:55

科技唧牙膏
作者: hahawin@     時間: 2023-10-4 11:10

iphone主要系年年出不同顏色, 今年話白色特別明年話金色特別跟住過兩年又白色, 所以有冇其他新嘢, 速度都唔重要
作者: 東風二十一     時間: 2023-10-4 12:42

引用:

咁買你來把撚咩?!
15pro min
作者: 太郎愛插西     時間: 2023-10-4 12:50

引用:
原帖由 juniorcow 於 2023-10-4 10:33 發表

華為手機通過更新軟件來釋放性能,iPhone通過更新軟件來將性能降級
唔降你級你班人點會換新機呢🤭🤭🤭
作者: ryokun99     時間: 2023-10-4 13:23

iphone已淪落到唔令人失望已經好好喇
作者: edbe     時間: 2023-10-4 13:31

已輪落到垃圾級別
作者: peter925     時間: 2023-10-4 13:54

夠用就得啦,奇怪在點解無衛星電話功能囉。
作者: chimaylam-03     時間: 2023-10-4 15:48

引用:

咁買你來把撚咩?!
去北極好有有用
作者: 23022302     時間: 2023-10-4 16:22

用緊 好快
作者: 小朋友JJ     時間: 2023-10-4 19:44

好快蘋果就會出個更新版本令舊版本艾瘋越行越慢, 呢D招數蘋果做慣做熟
作者: 蔣生     時間: 2023-10-4 21:36

引用:
原帖由 小朋友JJ 於 2023-10-4 19:44 發表

好快蘋果就會出個更新版本令舊版本艾瘋越行越慢, 呢D招數蘋果做慣做熟
艾瘋就係咁衰
作者: 六月飛釘     時間: 2023-10-5 02:19

我自己有打機,講真除非你會打一啲需求最多的game,否則一般上網聽歌whatapps, 你用SE同14分別真係唔多大,玩game你先會明顯睇到分別,15pro max我未到手,要玩過先知
作者: bbq323     時間: 2023-10-5 04:44

而家呢代好慢!下一代有比較時就可以變得好快啦!
下一代又有得炒🤣
作者: hhhhkkkk1     時間: 2023-10-5 08:44

引用:
原帖由 edbe 於 2023-10-4 13:31 發表

已輪落到垃圾級別
你唔好理,一樣大把粉絲買
作者: hhhhkkkk1     時間: 2023-10-5 09:23

引用:
原帖由 chimaylam-03 於 2023-10-4 15:48 發表

去北極好有有用
南極都得
作者: 蔣生     時間: 2023-10-5 13:06

簡直超越新世代,令人咋舌
作者: mwebex     時間: 2023-10-5 15:04

引用:
原帖由 hhhhkkkk1 於 2023-10-5 08:44 發表

你唔好理,一樣大把粉絲買
真呀,見apple買15 pro max要11月尾先送貨 
都即時轉去數記買,有88折仲包埋爆芒換新
唔使另外再買apple care,仲抵玩D
作者: 完美涼爽的海洋

作者: 9N餅主又亂咁封

作者: 光明與黑暗     時間: 2023-10-5 20:44

蘋果ceo出售蘋果股4,一邊叫人買,自己就走先。
作者: 冰涼的月光光     時間: 2023-10-5 23:26

我都唔打機,iphone同一部兩千蚊嘅阿婆電話係冇分別,不過阿婆嗰部兩千蚊電話有快叉,40分鐘0至100叉滿,可以用多過一日囉。呢樣嘢iphone都要過多兩代先可以追到
作者: 車站紅色的水樽     時間: 2023-10-6 05:25

引用:
原帖由 月之民 於 2023-10-3 23:18 發表

睇住佢由iphone 11 pro max一直換到iphone 15 pro max
唔知為乜
虛榮感
作者: 車站紅色的水樽     時間: 2023-10-6 05:28

引用:
原帖由 木伽四點 於 2023-10-4 10:55 發表

科技唧牙膏
對,其實一早計劃曬之後幾代點做,每代加小小嘢 就話新一代呃時代感 虛榮心態嘅人買,好賤格
作者: chimaylam-03     時間: 2023-10-6 07:12

家下有用家又話開大音樂(80-90%) 會拆聲 
作者: VegetaSuper     時間: 2023-10-6 09:24

蘋果大把粉代代去追。

其實我日日都經過蘋果店玩下手機,有日見有三四個不足二十的女仔,一拿起手機嘅評語係 "都唔靚嘅",所以科技先進都未必係最重要,各有所好。
作者: kingkong_hk     時間: 2023-10-6 09:38

睇網通話睇片果D架架機差唔多,有幾快

作者: chimaylam-03     時間: 2023-10-6 13:36

引用:
原帖由 9N餅主又亂咁封 於 2023-10-6 11:04 發表

理論上。喺同一外在配合之下,
3nm應該係會比7nm快同慳電嘅!
但依家好明顯係iphone嘅「殼」食唔起3nm
情況就如超級引擎放落架連散熱都冇做好嘅錢七,有咩用?
為咗冇咁熱,斬呢樣斬嗰樣,自欺欺人!
3nm應該係會比7nm快<==用家唔會覺啦......跑100米咁要讀秒咩.......  
3nm應該係會比7nm慳電嘅<===本身都唔食電慳得幾多??? 比你用多2粒鐘好未??? 好少人0%先去差
作者: 急焦長長壽包     時間: 2023-10-6 14:56

引用:

唔知為乜
比人水左16年係咩感覺? 
作者: swiftdragon     時間: 2023-10-6 16:54

i15加入三哥真係大味到頂唔順,仲買?
作者: cchhii328     時間: 2023-10-6 16:58

15問題多令人失望 
作者: ironway     時間: 2023-10-6 17:14

電池咁少事都要慳
作者: harran     時間: 2023-10-6 19:08

引用:
原帖由 冰涼的月光光 於 2023-10-5 23:26 發表

我都唔打機,iphone同一部兩千蚊嘅阿婆電話係冇分別,不過阿婆嗰部兩千蚊電話有快叉,40分鐘0至100叉滿,可以用多過一日囉。呢樣嘢iphone都要過多兩代先可以追到
40分鐘0至100叉滿叫快叉?你係唔係未用過快叉?宜加快叉都係15分鐘就已經叉滿5000電.

作者: Peterboy32     時間: 2023-10-7 20:05

其實買純粹鐘意 想買就買 唔會話去又做哂分析員咁

因為都只係WhatsApp 同睇片
如果唔啱咪再買過一部囉-_-

速度上屌,我會屌左啲電訊商先
作者: darkhime

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: cchhii328     時間: 2023-10-8 09:06

今代iPhone 15真係問題多多
用開iPhone本來隔代換機
都係等下一代睇吓咩環境先算 
作者: skyjoe     時間: 2023-10-8 09:19

我都係為咗部機輕咗同可以用USB C先至upgrade..其實都係補多五千幾蚊(14 pro max 用6100賣咗....
用咗一個禮拜多啲除咗覺得自己部機輕咗根本同14 Pro Max冇分別....
作者: manlili     時間: 2023-10-8 11:00

引用:
原帖由 mwebex 於 2023-10-5 15:04 發表

真呀,見apple買15 pro max要11月尾先送貨 
都即時轉去數記買,有88折仲包埋爆芒換新
唔使另外再買apple care,仲抵玩D
88折左, 買部IPHONE都係平得幾百蚊,但數記月費要3百幾超貴
3台月費只係$228, 2年月費都慳返2千4, 仲未計3台其他優惠
作者: 基路會難行嗎     時間: 2023-10-8 11:02

引用:

唔知為乜
果粉 日常
作者: testoklee     時間: 2023-10-8 12:04

我都上週七折放左了!
作者: ep905     時間: 2023-10-8 12:22

引用:

咁買你來把撚咩?!
根本上系果粒號稱全世界最先進的3納米A17cpu吾掂
作者: recolte     時間: 2023-10-8 12:25

引用:
原帖由 manlili 於 2023-10-8 11:00 發表

88折左, 買部IPHONE都係平得幾百蚊,但數記月費要3百幾超貴
3台月費只係$228, 2年月費都慳返2千4, 仲未計3台其他優惠
想格價, 一定要睇埋月費先知邊間抵
作者: ep905     時間: 2023-10-8 12:26

引用:
原帖由 pqrdownloader 於 2023-10-4 09:54 發表

淨係用USB-C已經係一大進步,值得買
幫尿袋叉電更加系大大進步,全球獨家專利技術
作者: ep905     時間: 2023-10-8 12:28

引用:
原帖由 23022302 於 2023-10-4 16:22 發表

用緊 好快
好快發熱
作者: 摯誠行走的韭菜     時間: 2023-10-8 13:55

引用:
原帖由 yuen88 於 2023-10-3 21:50 發表

係13pro max升上15pro max,日常用分別都不大,係上手明顯輕咗
我都咁覺得,希望16有新意思.........
作者: sunnydoll     時間: 2023-10-9 00:38

引用:

根本手機玩遊戲呢個定位 就係錯啦
Iphone 散熱咁鬼屎
作者: vky11008     時間: 2023-10-9 01:29

引用:

唔知為乜
為APPLE營收出一分力

作者: 2046jj     時間: 2023-10-9 10:35

重點有人買先幫到手
作者: 士祿架     時間: 2023-10-9 10:57

D女買黎曬之嘛,好唔好用唔重要

作者: 後天紅色的羊     時間: 2023-10-9 13:31

引用:
原帖由 juniorcow 於 2023-10-4 10:33 發表

你咁講就唔岩啦, iphone 軟件降低性能都係新功能, 全球首創, 記得上一次有呢個世界紀錄既都係 iphone, 軟件降低電池續航力
作者: ironway     時間: 2023-10-9 14:18

引用:
原帖由 9N餅主又亂咁封 於 2023-10-9 11:18 發表

應該有嘅,華為/Android有咁多舊嘢可以抄!
華為上代有衛星SMS,啱啱iphone就有喇!
華為今代有衛星電話,下代iphone應該就有㗎喇!
等睇果粉笑話:
華為有衛星電話:有鬼用咩,
iphone抄華為有衛星電話後:正呀,好實用!
下一代艾瘋都唔會有

因為艾瘋都冇自己5G通訊基帶,可能要2026年
作者: 有效橢圓的秋葵     時間: 2023-10-9 16:32

原來3NM係癈嘅
作者: xtim2816     時間: 2023-10-9 17:22

仲未買到
作者: kxkx     時間: 2023-10-10 12:01

引用:

唔知為乜
趁好價放左上一部, 舊換新
作者: derrickt     時間: 2023-10-10 13:58

iPhone 15 爆 Wi-Fi 連接問題!即睇臨時解決方法!

問題一浪接一浪……

https://ezone.ulifestyle.com.hk/ ... aDI4cAgvsZQZH8ER_pU
作者: 白鴿眼黨2     時間: 2023-10-10 18:36

引用:

冬天就到, 暖手神器15 系列款款都咁窩身

作者: 月之民     時間: 2023-10-10 19:19

引用:
原帖由 kxkx 於 2023-10-10 12:01 發表

趁好價放左上一部, 舊換新
每一代iphone都咁吸引嗎?
我又唔覺
作者: Camel008     時間: 2023-10-10 23:35

引用:
原帖由 摯誠行走的韭菜 於 2023-10-8 13:55 發表

我都咁覺得,希望16有新意思.........
冇咗喬布斯嘅Apple =冇費格遜嘅曼聯
生意人做CEO '點會有新意!
而家Apple係前人種瓜'食緊前人福'睇吓食得幾耐!

作者: hhhhkkkk1     時間: 2023-10-11 17:28

引用:
原帖由 ironway 於 2023-10-9 14:18 發表

下一代艾瘋都唔會有

因為艾瘋都冇自己5G通訊基帶,可能要2026年
正常人用乜鬼衛星通訊呀 ?

作者: hhhhkkkk1     時間: 2023-10-11 18:31

引用:
原帖由 9N餅主又亂咁封 於 2023-10-11 18:29 發表

正常人使乜鬼用成皮嘢買部垃圾iphone呀?
咁又唔係喎,我用緊,Samsung S23 ultra 512 GB, 都$9XXX 喎

作者: 摯誠行走的韭菜     時間: 2023-10-11 20:46

引用:
原帖由 Camel008 於 2023-10-10 23:35 發表

冇咗喬布斯嘅Apple =冇費格遜嘅曼聯
生意人做CEO '點會有新意!
而家Apple係前人種瓜'食緊前人福'睇吓食得幾耐!
咁我都明
作者: XRES0     時間: 2023-10-12 02:15

引用:

咁渣咋
作者: XRES0     時間: 2023-10-12 02:16

引用:
原帖由 yuen88 於 2023-10-3 21:50 發表

貴咗幾多錢呀?
作者: 卜卜星     時間: 2023-10-12 16:45

需要咩速度啊??? 已经硬件都系过剩了。。。
好似买车甘,你开紧2.0T,,,你再换都好可能都系换翻2.0T,甘系米一个道理?
作者: 基路會難行嗎     時間: 2023-10-12 20:18

引用:
原帖由 士祿架 於 2023-10-9 10:57 發表

D女買黎曬之嘛,好唔好用唔重要
咁內地女呢?
作者: 士祿架     時間: 2023-10-12 22:01

引用:
原帖由 基路會難行嗎 於 2023-10-12 20:18 發表

咁內地女呢?
一樣囉!咁都要問?
作者: 殘廁邊緣的甩頭     時間: 2023-10-12 23:10

改用 USB Type-C!就是最大升级。
作者: mui9992002     時間: 2023-10-12 23:43

引用:

唔知為乜
換機=一年用二、三仟,但年年有新機!
作者: mui9992002     時間: 2023-10-12 23:47

引用:
原帖由 9N餅主又亂咁封 於 2023-10-11 18:41 發表

用成皮嘢買電話冇問題!
問題係用成皮嘢買舊垃圾!
都唔算垃圾,同三星…二、三仟蚊機級數架 👍

作者: mui9992002     時間: 2023-10-13 21:31

引用:
原帖由 9N餅主又亂咁封 於 2023-10-13 09:56 發表

年年有新機............年年畀毒果玩?
iphone15出咗咁耐以嚟,問題冇停過!
自我感覺(涼)好,窮人感覺身份自我提升!
作者: sadqw     時間: 2023-10-15 12:24

引用:
原帖由 manlili 於 2023-10-8 11:00 發表

一般5G PLAN 2百幾蚊既數據都已經夠用, 駛乜比到3百幾蚊月費咁貴

作者: stanw88     時間: 2023-10-16 12:23

有少少失望
作者: mwebex     時間: 2023-10-18 10:46

引用:

我本身都係數記客升級個plan一個月都係加30蚊就有88折
以Pro Max 512GB價計88折後平左$1128仲要未計其他優惠同雙mon保,圍返係抵玩喎
作者: 斐迪南     時間: 2023-10-18 11:50

引用:

3台幾平都唔建議用,之前貪平轉3出iphone,而家搭鐵日日都load空氣上唔到網,室內外又差,搞唔掂
作者: losecontrol007     時間: 2023-10-19 23:06

引用:
原帖由 斐迪南 於 2023-10-18 11:50 發表

3台幾平都唔建議用,之前貪平轉3出iphone,而家搭鐵日日都load空氣上唔到網,室內外又差,搞唔掂
用緊3台, 上網好順, 搭地鐵上到網, 室內室外都用到
人地用到貴一貴SMARTONE, 結果上網慢, 搭地鐵人多又LOAD 空氣, 室內外都好多死位收唔到
作者: losecontrol007     時間: 2023-10-19 23:07

引用:
原帖由 mwebex 於 2023-10-18 10:46 發表

我本身都係數記客升級個plan一個月都係加30蚊就有88折
以Pro Max 512GB價計88折後平左$1128仲要未計其他優惠同雙mon保,圍返係抵玩喎
3百幾蚊月費, 2年比多2千幾蚊出黎, 平得個一千, 圍返好貴喎
作者: briancccc     時間: 2023-10-20 21:49

引用:

其實粒U係咪3nm架。從電子角度上3nm要快好多同溫度低好多。點解iphone15做出嚟係相反.....
作者: yiu@ape     時間: 2023-10-22 10:15

引用:

唔知為乜
型。。追上潮流。。