• 瀏覽: 13,702
  • 回覆: 22
  • 追帖: 1
我用部無BAND 7既手機
CMHK 4G咪又係咁用
其實香港用有乜問題?
-
4大台LTE頻率
csl 1(5*2), 3(20*2+10*2), 7(2條20*2, 其中1條同3共用), 8(3*2+5*2, 5*2只限地底)
3 3(10*2), 7(20*2, 同CSL共用), 8(5*2), 40(20?)
SMT 1, 3, 7, 8 (前3段10*2, 後者5*2)
CMHK 1(5*2), 3(10*2), 7(20*2), 40(20?)

本地常見FDD 2CA
3+7 (4間都有)
3+8
1+3
1+7/8唔清楚有冇
TDD+FDD 依觀察都係3/7+40

FDD 3CA
1+3+7/8
FDD+TDD 唔清楚

基本上只要你部機食到1, 3, 7, 8, 40就本地所有台所有LTE頻都用得
買2CA手機重點睇有冇3+7即可
歡迎補充/指正

引用:
原帖由 ryan111111 於 2018-11-14 12:57 AM 發表

其實香港用有乜問題?
-
4大台LTE頻率
csl 1(5*2), 3(20*2+10*2), 7(2條20*2, 其中1條同3共用), 8(3*2+5*2, 5*2只限地底)
3 3(10*2), 7(20*2, 同CSL共用), 8(5*2), 40(20?)
SMT 1, 3, 7, 8 (前3段10*2, 後者5*2)
...
C 兄好pro 呀,我就唔識咁多,只係一路用緊大6 水 冇band7 都一樣收緊4g,  我都唔太明d 人成日講到好大問題咁係講乜

回覆 引用 TOP

班壽頭講黎講去兩樣野…
band7同nfc!!
悶足幾年…唔係買就過主la問問問

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ryan111111 於 2018-11-14 12:57 AM 發表

其實香港用有乜問題?
-
4大台LTE頻率
...
更正3系有band 1架!

回覆 引用 TOP

冇話用唔到既,當然有好過冇

回覆 引用 TOP

我諗如果用21M呢d限速plan, 分別應該不大。但如用全速plan ,理論上應有明顯分別。

回覆 引用 TOP

thx

回覆 引用 TOP

THX U

回覆 引用 TOP

引用:

其實香港用有乜問題?
-
4大台LTE頻率
...
以前就大問題,尤其是數碼通,因為以前只有b7
而家問題應該係地鐵,因為早期大家都主打b7(因為可以直接由2g升級),所以無b7就可能有影響

至於中移,當年唔記得係咪無b7

引用:
原帖由 mingjack 於 2018-12-8 01:18 發表

以前就大問題,尤其是數碼通,因為以前只有b7
而家問題應該係地鐵,因為早期大家都主打b7(因為可以直接由2g升級),所以無b7就可能有影響

至於中移,當年唔記得係咪無b7 ...
OK GOOD

回覆 引用 TOP

THX U

回覆 引用 TOP

用csl去吾盡150m

回覆 引用 TOP

thx u

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]