• 瀏覽: 84,702
  • 回覆: 696
  • 追帖: 21
引用:
原帖由 kpleungs 於 2010-2-23 10:14 PM 發表

係bor,睇唔到tim=.=
仲有呢,我想問下,點樣先可以將部nexus one中文化?
而且,我用個叫手機電視既app既時候,一開始就會話開唔到,要熄
首先難到你宜家係用英文版本??N1係多國語言系統好似iphone咁,可以隨時轉語言,係設置(setting)->語言及鍵盤(language and keyboard)->第一個選項,拉到最後就係中國繁體選
睇電視..有好多個wor..不過都係國內或國外,其中好似有個大陸手機tv軟件叫"W.TV"測試都即順唔lag用3g...你可以係market search "TV"可以搵到

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 MayJay 於 2010-2-23 11:40 PM 發表

我想問我係設定入面見到部機得返70mb 但睇app 我只係用左一半仲有200 幾mb, 係咪俾n1 lock 左?
你講得mo錯,N1原版或update1版都係mo unlock返個ram,只可以用256mb 原因不明
如果用全部要root機..好多rom都自帶unlock返個ram可以用512MB ,kill jor之後有320MB可以用.另外百幾m係比jor系統raido等等之類

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kenlamhk 於 2010-2-23 11:59 PM 發表

以我所知,N1有512RAM
但係我部N1,開左機,睇TASK KILLER話仲有50MB左右
我KILL 左D TASK後,最多都係100MB左右
我見好多C-HING話有100-250MB未用...
係咩問題令我部N1得O甘少RAM未用呢?(P.S. 我既N1未ROOT)
仲有t ...
Launcher呢個最後係killer裡面添加到ignore裡面...Launcher進程係多進程的會聚,例如包括設定,UI,系統桌面bar等等之類..當然就killer jor它都會執行過,因為系統需要it...不過又關又開有機會會有沖突或有錯誤之類,不過應該比較少出現,不過都係建議set係ignore行列

回覆 引用 TOP

C-hing,
部N1機用左2-3星期,今天突然間用唔到左邊個掣較大細聲...
我意思是,之前可以响home狀態下,直接按左邊掣,"鈴聲音量"即顯示和可調較大細聲。
宜家要將home的"通知"頁拉下,跟著按左邊掣,才顯示到,"鈴聲音量"和較大細聲。

另外在聽歌時,"音樂"選歌後,按左邊掣,以前也會顯示,"鈴聲音量"直接較大細聲。宜家要按頂掣一下,熄畫面後,才可較大細聲。
和看MP4更加𣎴能調大細聲!

之前我試過->設定->隱私設定->重設為原廠設定, 沒問題了,但用用下,裝多了apps又變返以上情況!!!

Please help!!!
ThxX10000000

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edward0504 於 2010-2-24 12:08 AM 發表

ching,我就係想root呢個rom,測試完後可否告知個結果?
另外,如果root完後部機有乜問題,是否可裝回跟機嘅rom,如不可是否已沒保養?
*因用慣wm,如up左第三方d rom,有事時可裝回跟機rom攞番去代理整,andr ...
root jor之後裝上cm個5.031個rom...可以用"快""順"形容.....用原裝rom還會感覺有D lag,例如左右拉動桌面同進入所有程序上下拉動..都會有lag的感覺...但係我講果個mo呢D情況..淡出menu等等都非常快同順.....
root jor之後係會失去保養,當然有方法可以lock返,用返原裝rom就要之前flash別人rom時要記得backup返個rom就可以,不過如果通常有問題都唔輪到你lock返,通常已經死機入唔返recovery畫面,所以要考慮清楚,如果動手能力比較弱的話就唔建議使用,如果想的話你可以去http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=559溫下書先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cwl745 於 2010-2-24 01:07 AM 發表

你講得mo錯,N1原版或update1版都係mo unlock返個ram,只可以用256mb 原因不明
如果用全部要root機..好多rom都自帶unlock返個ram可以用512MB ,kill jor之後有320MB可以用.另外百幾m係比jor系統raido等等之類
我知ram 鎖左我指部di

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cwl745 於 2010-2-24 01:07 AM 發表

我指部機rom 個容量

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MayJay 於 2010-2-24 02:04 AM 發表

我指部機rom 個容量
rom有mo root都好都係512MB...就係系統已經用去200M左右..加上自己的程序..差無多,不過N1宜家唔可以安裝係SD卡,,就比較麻煩,不過root jor部機之後就可以做到,有個程序叫"apps2SD"..
PS:幸好android的程序好細幾百K到3MB左右

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cwl745 於 2010-2-24 01:20 發表

root jor之後裝上cm個5.031個rom...可以用"快""順"形容.....用原裝rom還會感覺有D lag的感覺,例如左右拉動桌面同進入所有程序上下拉動..都會有lag的感覺...但係我講果個..mo呢D情況..淡出menu等等都非常快同順.... ...
O......我D英文仲差過你

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edward0504 於 2010-2-24 12:42 PM 發表

我想問下跟住佢做得唔得??
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=423&t=1435633&last=17715342
可以阿..如果你能理解的話
如果沒有意外的話,我今晚都會提供root機教程,會比唔理解DOS指令的人更容易理解同操作

回覆 引用 TOP

咁可能係個app問題標錯數啦

你錯啦,一個google earth就已經 25mb........

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MayJay 於 2010-2-24 12:50 PM 發表

咁可能係個app問題標錯數啦

你錯啦,一個google earth就已經 25mb........
Earth唔係22mb咩?
如果要顯示所有程序..要按menu->篩選->全部
先可以顯示all..當然系統的radio即係固件係mo顯示..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cwl745 於 2010-2-24 01:04 AM 發表

首先難到你宜家係用英文版本??N1係多國語言系統好似iphone咁,可以隨時轉語言,係設置(setting)->語言及鍵盤(language and keyboard)->第一個選項,拉到最後就係中國繁體選
睇電視..有好多個wor..不過都係國內或國外 ...
有冇人同我一樣開唔到果個叫'手機電視'既apps?因為見過個朋友係部hero到睇live sport,好吸引
另外w.tv有幾多個channel簡?有冇d可以睇到animax/axn嫁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kpleungs 於 2010-2-24 02:02 PM 發表

有冇人同我一樣開唔到果個叫'手機電視'既apps?因為見過個朋友係部hero到睇live sport,好吸引
另外w.tv有幾多個channel簡?有冇d可以睇到animax/axn嫁
W.TV係d大陸台..不過有埋戲睇
手機電視?軟件名?market搵唔到,未能測試

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]