• 瀏覽: 23,451
  • 回覆: 85
  • 追帖: 9
引用:
原帖由 rig_well 於 2010-4-27 05:41 PM 發表

此機有無 GPS
如有的話, 有無好似 Mapking 果 D 地圖嫁
有GPS, 跟機有google map, 不過用時一定要上到網. 亦可安裝Rmap, 在PC自己下載offline google map. 友版xwant亦有師兄放已製作的香港及各地offline map.

你亦可試找如"凯立德"等商用軟件.

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
有一日我睇大牛:
佢話ANDROID 已經 50,000 + APPS

唔知真定假

利益伸報: 本人係 N1 + LIQUID 用家

回覆 引用 TOP

我岩岩買左部nexus one
我想問下...點樣可以將同一個messages send比幾個人咁呀...因為我見入左去message個度佢又冇連絡人比我簡...下下要我打number,又只可以打一個人number....
如果我要同時send比好多人咪好煩lo...有冇人可以幫到我呀?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alexli198998 於 2010-4-28 12:43 AM 發表

我岩岩買左部nexus one
我想問下...點樣可以將同一個messages send比幾個人咁呀...因為我見入左去message個度佢又冇連絡人比我簡...下下要我打number,又只可以打一個人number....
如果我要同時send比好多人咪好煩l ...
原裝 SMS 已經唔記得點用, 教你唔到, 我用開 handset SMS

1. 去 market 度 d/l 一個叫 handset SMS o既 apps
2. 打開 handset SMS, click 左上角個 icon 開始寫 SMS
3. 寫完之後o係最上條 bar 度打人名, e.g. Mary 就照 input M A R Y, 你一路打佢會一路同你 search 你 contact list 上的人名, 打完一個可以繼而打第二三四五六個, 打到你夠為止
4. click send

回覆 引用 TOP

我都想分享下心得:

之前Easter 1個月假所以去左USA,但部iphone係lock左台,所以係香港買部nexus one 過去USA用。感覺如下:

1。好中意N1 camera其中一個effect,iphone都應該有但懶得揾。
2。比iphone薄
3。有miss call / msg 時候,我中意iphone個設計多d(係icon都有顯示)
4。N1 Detect Wireless既能力同load 網頁/map 比iphone 更強更快
5。N1 個system有小小亂,好多野都唔識set, iphone就較user-friendly
6。iphone比nexus one順,感覺幾明顯下

我去左Apple Store, 跟住有個apple職員見我拿住部Nexus One,

跟住同我講:You got a Nexus One? Thats a good Phone!

我即刻笑左。

綜括個人感覺:Hardware Nexus One 贏, 輸比個system,如果nexus one用 iphone個OS 就好啦

回覆 引用 TOP

同埋Nexus One個像素比iphone好 都幾明顯下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 honming 於 2010-4-27 08:57 AM 發表
請問個 software 係咩名? thx  
4. SMS: 以前用 sony ericsson, 上網搵左個 program 可以過到D 舊 message 去 nexus 度. 我諗其他電話都應該可以過到
係 PC 度裝 "my phone explorer" (google search 下, freeware), export all SMS messages to a file, 擺落 N1 張 SD 卡度, 跟住係 N1 度裝 "SMS backup and restore" (可以係 market 搵), 再 import SMS messages
引用:
原帖由 agentt 於 2010-4-27 09:49 AM 發表
話音如何? 我都係到考慮緊N1.
佢聲稱可以消除雜音, 都有 report 話好正, 小弟試過有時係好D, 但係有時D friend 都會話外面好嘈.....
引用:
原帖由 onepiece_kl 於 2010-4-27 10:11 AM 發表
很詳細的報告.

想八掛問問如果想訂要幾耐運到架?
我訂左三日就到了
引用:
原帖由 edward0504 於 2010-4-27 12:22 PM 發表

聽歌我會用子午播放器,覺得比跟機個MUSIC好用!
另外有關WIFI /3G問題,樓主可試下用QUICK SETTING(MARKET有)
覺得比APNDROID好,起碼唔會關後再開番個3G都用唔到!
thanks, 會試下用的
引用:
原帖由 rig_well 於 2010-4-27 05:41 PM 發表
此機有無 GPS  
如有的話, 有無好似 Mapking 果 D 地圖嫁
有 GPS, 可以用"RMaps" download 地圖 offline 睇, 好用. 但係 RMaps D 字冇原廠 google maps 咁清楚

回覆 引用 TOP

多謝分享,其實自己喜歡咪得囉

回覆 引用 TOP

thx information

回覆 引用 TOP

thx very useful!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 eunica 於 2010-4-28 01:05 AM 發表

原裝 SMS 已經唔記得點用, 教你唔到, 我用開 handset SMS

1. 去 market 度 d/l 一個叫 handset SMS o既 apps
2. 打開 handset SMS, click 左上角個 icon 開始寫 SMS
3. 寫完之後o係最上條 bar 度打人名, e. ...
哦...唔該晒呀...不過我仲想問下....因為我而家部機未上得網....(因為仲同舊個間有約...新個間電話公司要過幾日先幫到我開通)...我可以係邊度搵到nexus one 既App?? 同埋我點樣用電腦過程式先裝入去部nexus one度呀??
SMS個個簡send比人有冇D可以比個list我cliick連絡人而唔係打名, 同埋我係網上面聽D人話有個叫double twist既係可以好似itune咁用黎將電腦D野同步去部nexus one喎...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alexli198998 於 2010-4-28 03:07 PM 發表

哦...唔該晒呀...不過我仲想問下....因為我而家部機未上得網....(因為仲同舊個間有約...新個間電話公司要過幾日先幫到我開通)...我可以係邊度搵到nexus one 既App?? 同埋我點樣用電腦過程式先裝入去部nexus on ...
連wifi上Market搵啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 heidern 於 2010-4-27 06:40 PM 發表

有GPS, 跟機有google map, 不過用時一定要上到網. 亦可安裝Rmap, 在PC自己下載offline google map. 友版xwant亦有師兄放已製作的香港及各地offline map.

你亦可試找如"凯立德"等商用軟件.
3 Q so much

游山西村 陸游
莫笑農家臘酒渾 豐年留客足雞豚 
山重水復疑無路 柳暗花明又一村
簫鼓追隨春社近 衣冠簡樸古風存
從今若許閑乘月 拄扙無時夜叩門

回覆 引用 TOP

7. 3G, wifi on/off 問題: 呢過問題我都有 除左樓主所講的解決方法 有沒有其他方法

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cacako1988 於 2010-4-28 04:03 PM 發表

連wifi上Market搵啦
咁有冇app可以有個list 比晒D連絡人名我click唔使打名黎search ga???

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]