美權威刊物指iPhone 4多弊端籲勿購

美權威刊物指iPhone 4多弊端籲勿購 E-mail 此主題給朋友

(星島)2010年7月13日 星期二 14:34 在美國 出版的權威刊物《消費者報告》(Cosumer Reports),指蘋果公司剛剛推出的最新一代智能手機iPhone 4在天線設計上有弊端,接收訊號時不停出現問題,為用家帶來不便,因此建議消費者不要購買。   這本一向具有影響力、受到公眾重視的刊物,周一在其官方網站CosumerReports.org中指出,該雜誌的工程及技術人員剛剛完成對iPhone 4的測試,確認這款新產品的接收技術有問題。   自從iPhone 4在美國等多個國家推出後,接二連三有用家投訴,聲稱無法接通,即使接通了也經常斷線。蘋果公司曾經解釋,是軟件設計出現問題,在計算及顯示訊號強弱時用錯了方程式。 不過,《消費者報告》則力指與軟件無關,而是設計上有弊端,看來是直接向蘋果公司發出挑戰。   工程和技術人員進行測試後發現,若用家的手指或手部觸到電話左下角的一點,訊號便會大大降低,如果現場剛好是訊號微軟 弱的地區,電話便隨時斷線。這種情況是很常見的,尤其是習慣了用左手的人。    《消費者報告》明確地指出:「基於這個問題,我們不建議消費者購買iPhone 4。」   不過,在作出一連串負面批評後,《消費者報告》又為蘋果公司說一番好話,除了接收有問題外,iPhone 4 在其他方面的表現和性能都很好,尤其是色彩鮮明的顯示屏和視像功能,是各款智能電話當中最好的,電池的壽命也比其他電話長,其他新功能例如前置式鏡頭也大受好評

回覆 引用 TOP

熱賣及精選

Consumer Report話iPhone 4是最好的smartphone,我就一定會買。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HDTV1080i 於 2010-7-13 05:25 PM 發表

Consumer Report話iPhone 4是最好的smartphone,我就一定會買。
可惜事實唔係

回覆 引用 TOP

最好的smartphone有事實的嗎,我認為好好,但你認為iPhone好醜樣也可以,但有一點可靠的是,買iPhone 4一定是早買早享受,因為如果有recall,一定是人人有得換機,沒有就是沒有,所以現在買,你可能可以玩兩次。  

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HDTV1080i 於 2010-7-13 08:34 PM 發表

最好的smartphone有事實的嗎,我認為好好,但你認為iPhone好醜樣也可以,但有一點可靠的是,買iPhone 4一定是早買早享受,因為如果有recall,一定是人人有得換機,沒有就是沒有,所以現在買,你可能可以玩兩次。 ...
傻喇﹐機就一定無得換﹐佢都話明你唔鐘意可以退錢﹐
但係佢現在應該內部已經研究緊新既 design 做下批貨﹐
所以好大可能幾個月後既 iPhone 4 係無呢個問題。

回覆 引用 TOP

咁7月尾買唔買好呢~~~?
apple 咁多部.呢部最吸引我~~~

回覆 引用 TOP

http://www.engadget.com/2010/07/ ... problems-and-so-do/

IPHONE設計冇問題(唔記得呢度邊個講)....一定係佢個LAB TEST出問題...

回覆 引用 TOP

呢個世界真係有好多死忠

回覆 引用 TOP

ip潮人必備

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Patrick12345 於 2010-7-13 08:47 PM 發表

傻喇﹐機就一定無得換﹐佢都話明你唔鐘意可以退錢﹐
但係佢現在應該內部已經研究緊新既 design 做下批貨﹐
所以好大可能幾個月後既 iPhone 4 係無呢個問題。
為什麼無得換,難道等人告自己,所以買Apple的顧客不是死忠,而係美國是有法律保障顧客,你買了iPhone就包括warranty,保証你的產品有保用,反而你買HTC台灣公司就唔知了。

回覆 引用 TOP

回覆 10# 的帖子

apple 會回收野, 我打死都唔信

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kwanchuntat 於 2010-7-14 12:02 AM 發表

呢個世界真係有好多死忠
陣間個班人, 講到無point 個陣就會話你好用"死忠" 呢啲難聽0既名詞嚟形容佢地

回覆 引用 TOP

電話最基本的通話接收都搞唔好.....就算其他功能好都真係買唔落

回覆 引用 TOP

其實成日將接受問題吹到咁大,又話用左手揸住部機講電話有好大問題,我真係想知講呢班野既人,有幾多人係用開左手
係我識既人入面,20個都冇1個係用左手既,如果真係2邊是但要揀1邊既,梗係揀左邊啦,唔通揀右邊咩
係d鬼佬唔知用邊忽諗野先會話apple歧視用左手既人姐,如果真係要用左手揸機先有大影響,咁對絕大部份人黎講,跟本就冇問題,其實最大問題反而係係好多成日話apple呢樣唔好果樣唔好既人身上,3G果時為左減低對訊號既影響用殼,d人就話個樣唔靚,到依家用番金屬外殼,又話接收有問題,大佬呀,呢個世界所有野都係等價交易黎,咁簡單既道理都唔明?又要馬兒跑,又要馬兒不吃草,真係果班人先會諗得出
仲要1樣野更加令人費解既就係點解唔用apple野既人咁鐘意走去apple產品果版度出post,連唔買iphone都要出個post公告天下,唔駛呀嘛?你有你唔用既自由,但人地都有人地用既自由,人地用iphone又唔會影響到你就咪咁多多事實啦,果班人唔係真係以為眾人皆醉佢獨醒呀嘛!!??成日都有人話apple最成功既地方係有班死忠中晒毒咁唔理apple出咩產品都會買,計我話apple最成功係可以令d好憎佢d產品既人都不斷去關於佢d產品既forum度出post幫佢做免費宣傳就真,連打對台既人都過黎幫埋手,apple想唔贏都難啦

回覆 引用 TOP

除了接收有問題外,iPhone 4 在其他方面的表現和性能都很好,尤其是色彩鮮明的顯示屏和視像功能,是各款智能電話當中最好的,電池的壽命也比其他電話長,其他新功能例如前置式鏡頭也大受好評
既然只有一項
何來多弊端
報導不實

回覆 引用 TOP

53 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。