• 瀏覽: 11,255
  • 回覆: 53
小弟都係從GS2轉Note,用左8日,MON無敵就唔使講,但整體介面方面真係有點Lag,而佢Lag既情況係有點特別!!!

1,主介面左右撥,有時真係會幾Lag,有時又好順好快,這個情況從未在GS2出現過,起初以為是開太多app,食RAM,於是去「啟用的程式」clear 所有app,清ram(清後約3xxmb ram),返主頁後一陣都係Lag。 (電溫度: 35度)

2, 有時行緊幾個app,入去睇ram,用緊705mb,但運作,主頁左右撥又非常順敏銳。  (電溫度:29~31度)

3, 開app亦都係: 例如有時開whatsapp要3~4秒,有時又1秒 <-----不論開得多唔多app都會有這個情況出現

補充一下電量問題:  未入手前見師兄們話用到一日,經我實際試,待機的確係幾省電,講緊係每一個小時聽1,2個電話,開mon睇幾次,試過8小時用剩50%。
                             但........假如你是用來上網的話,食電情況絕對等同iphone,GS2,搭巴士上一個小時網,保守一點都食你起碼10%以上,假設3G訊號不穩,如搭地鐵的話,你地預15%一小時喇。
                             有D師兄話用到十幾個鐘,我都幾肯定係好少用部機上網同較暗個Mon。

個人意見: Note有時會Lag,真係估佢唔到,我覺得關底板,電池溫度有影響相關,甚至應該是2.3.6 version程式ram分配,程式開關分配軟件設計上出現問題,我覺得唔應該會出現時Lag時唔Lag的情況。既然GS2做得咁好,希望三星留意這個問題,加以改善。(依家入「啟用的程式」清ram,關app的次數比GS2更多,但空出多ram又與Lag好似無咩關係)

我無研究U的種類設計,只知粒U大約同GS2差不多,希望各位師兄分享下有無優化的方法。(但總括來說Note還是用得非常開心,用開GS2的我亦推薦更換,始終個Mon質素與GS2係兩回事)

但係照計GN粒U會好過S2, 話哂1.4 G hz

所以我決定無買 galaxy note ~~ 是正確的

咁就唔可以話部機差,只係有改善的空間,換左Note之後我直情唔想再玩部GS2~~~
引用:
原帖由 rockets1437 於 2011-11-23 12:08 PM 發表
所以我決定無買 galaxy note ~~ 是正確的

引用:
原帖由 toobegood 於 2011-11-23 11:55 AM 發表
小弟都係從GS2轉Note,用左8日,MON無敵就唔使講,但整體介面方面真係有點Lag,而佢Lag既情況係有點特別!!!

1,主介面左右撥,有時真係會幾Lag,有時又好順好快,這個情況從未在GS2出現過,起初以為是開太多app,食 ...
等緊4.0 , UP 左應該好好多

我用awd launcher 拉左右會lag
但用原裝個launher 就無問題

其他都好順

我放比較多小工具 長期用600 ram 上
得800mb 實左嫌少...(gs2 837mb)

仲有一點 16g 內置sd 卡,實際11左右,1g ram,實際得800mb .....實在實怪 無左太多

引用:
原帖由 toobegood 於 2011-11-23 11:55 AM 發表

1,主介面左右撥,有時真係會幾Lag,有時又好順好快,這個情況從未在GS2出現過,起初以為是開太多app,食 ...
我都係由GS2轉GNote,都想分享少少。

個人體驗係GNote嘅所謂lag,其實只係冇GS2過板咁順暢〔因為GNote個mon解像度高〕,真正明顯嘅lag係Galaxy Tab 7"初出個陣嘅lag法,係lag到要等幾秒個隻!開apps同上網我發覺GNote明顯快過GS2,係令我有「爽」嘅感覺,load個Market都快咗好多〔用GS2個陣好慢〕。電量方面我反而唔覺GNote好過GS2好多,慳電方法都係有wifi時停用3G。

當然,有d ching可能裝apps多〔我只裝了60個apps〕或撞apps,所以有唔同嘅體驗。

用GNote最開心之處係mon大而清,睇得好舒服。尤其是搭地鐵個陣,用平板唔方便,用4吋以下手機又睇得辛苦,GNote真係恰到好處。當然用GNote講電話係有點異相,但係我少講電話,要講亦可以用bluetooth解決。

最後要講我好中意個flip cover,保護到個mon之餘又令部機感覺grand咗。呢部機未必人人都啱,但係夾到佢嘅用家係會愛不釋手!

我唸唔關CPU事

係粒GPU既問題

因為同GS 2用同一粒GPU而升左解像度1280X800

所以會無GS 2甘順

師兄: 我用左GS2 5個月,實際感受當然與GS2比較,用慣左GS2神速表現,所以Note有少少Lag當然有意見,但比起所有機當然已優勝喇~~
引用:
原帖由 whlkpc 於 2011-11-23 01:27 PM 發表
如果呢部都叫Lag咁我之前用緊部HD2叫甚麼? 真係叻???

我諗這個機會相當大~~~
引用:
原帖由 Illidan 於 2011-11-23 01:20 PM 發表
我唸唔關CPU事

係粒GPU既問題

因為同GS 2用同一粒GPU而升左解像度1280X800

所以會無GS 2甘順

無 iPhone 咁順, 但係可以接受. 其他一流, 好正

樓主直頭講出我心聲,我同樣是gs2轉用note,gs2真是暢順到無朋友,note就真係有DLag,最明顯係whatsapp要經常等2-3秒先彈出黎,RAM又經常用600-700左右,按Icon又會遲延,不過整體來說是可以接受,起碼我用它都是愛佢mon大,上網快。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]