• 瀏覽: 4,030
  • 回覆: 34
我的 720 剛才開機後 ( 我每晚都會關機翌日再開 ) 畫面 HANG 咗無反應 , 之後便按音量 + 開關鍵重開 , 點之重新開機後畫面變成藍色底 +  : ( 呢個圖案 , 之後無論點樣重新開機都係呢個畫面 , 請各位救命我應該點做 , 唔該晒你地 .

P.S. 之前間歇性會出現以上問題但未試過好似今次咁

用Lumia recovery tool回復吧。
引用:
原帖由 raidas87 於 2015-4-23 08:13 AM 發表
我的 720 剛才開機後 ( 我每晚都會關機翌日再開 ) 畫面 HANG 咗無反應 , 之後便按音量 + 開關鍵重開 , 點之重新開機後畫面變成藍色底 +  : ( 呢個圖案 , 之後無論點樣重新開機都係呢個畫面 , 請各位救命我應該 ...

請問在那裡載 ? 是否會把機內所有資料洗掉 ?

因為未曾試過咁樣 , 連機都開唔到做唔到備份 , 如果資料會洗晒我唔知點算 ...

引用:
原帖由 raidas87 於 2015-4-23 08:29 AM 發表 請問在那裡載 ? 是否會把機內所有資料洗掉 ?
上post 咪有link內 第49post

或官網 [url] http://www.microsoft.com/zh-hk/mobile/support/faq/?action=singleTopic&topic=FA142987 [/url]

唔洗資訊的方法, 看有冇人幫到你。 我未實踐過唔知

我試試

引用:
原帖由 raidas87 於 2015-4-23 08:55 AM 發表 我試試
若入廠佢哋都係叫你先備份左(因無維修中心是順豐收發點)

但現在連機都開唔到做唔到備份 , 另外 , ms lumia 喺 fb 回我都係叫我用 lumia recovery tool , 但係會洗晒啲資料 , 如果之前有喺機設定過備份咁其實係咪部機巳經會自動定期備份咗 ?

引用:
原帖由 raidas87 於 2015-4-23 09:36 AM 發表 但現在連機都開唔到做唔到備份 , 另外 , ms lumia 喺 fb 回我都係叫我用 lumia recovery tool , 但係會洗晒啲資料 , 如果之前有喺機設定過備份咁其實係咪部機巳經會自動定期備份咗 ?
係, but 視乎每個人的備份設定。 因短訊, 相片, app, 等等全可個人分別設定備份否

正常拍的數碼相在SD卡裡,WHATSAPP收到的相也有SD卡裡,WHATSAPP會自動備份在SD裡,WP也會把一些設定備份在ONEDRIVE裡,應該不必太擔心,除非你甚麼也關了便沒辦法了。
引用:
原帖由 raidas87 於 2015-4-23 09:36 AM 發表
但現在連機都開唔到做唔到備份 , 另外 , ms lumia 喺 fb 回我都係叫我用 lumia recovery tool , 但係會洗晒啲資料 , 如果之前有喺機設定過備份咁其實係咪部機巳經會自動定期備份咗 ?

再請教是否洗機後只要連接了網絡如 wifi 啲巳備份資料就會自動下載番落部手機到 ? 謝謝 !

引用:
原帖由 乩仙 於 2015-4-23 09:59 AM 發表
正常拍的數碼相在SD卡裡,WHATSAPP收到的相也有SD卡裡,WHATSAPP會自動備份在SD裡,WP也會把一些設定備份在ONEDRIVE裡,應該不必太擔心,除非你甚麼也關了便沒辦法了。
我記得曾看過有最近備份日期 , 所以應該 set 咗自動備份的 .

再請教用 recovery tool 還原通常需時多久 ? 謝謝 !

預1小時左右。
引用:
原帖由 raidas87 於 2015-4-23 11:01 AM 發表
再請教用 recovery tool 還原通常需時多久 ? 謝謝 !

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]