• 瀏覽: 3,885
  • 回覆: 24
最近搵咗部930黎試下

用倉頡打中文, 好唔慣

有啲字打到一半就自動彈出字,

打慣倉頡會打全碼, 咁變相繼續打時就發現打多咗幾個碼, 之後要刪除返

我想問下 windows phone 內的倉頡輸入法有無得 set 做全碼先出字?

我就係呢個原因而放棄 Windows Phone,不論佢有幾好,淨係「令使用者不能正常輸入文字」呢樣嘢已經唔洗考究佢個系統係好定唔好,反映過,當然連回覆都無。

不過如果 950,Surface Phone 吸引到夠多用戶,而嗰啲用戶都係盲打倉頡的話,可能有較多人反映,到時睇吓 Microsoft HK 有無心想搞好啲,我估大約兩年後應該肯改善吧。

習慣盲打倉頡嘅用家,呢幾年都係忘記 Win Mobile 吧!

現在所有機倉頡打左一半會自動彈出個字

引用:
原帖由 TAhug再3回來了 於 15/11/2015 08:15 發表 現在所有機倉頡打左一半會自動彈出個字
我用緊 Android 機,唔會喎,同 Windows 10 電腦版一樣,都係打埋 Spacebar 先出,唔明 Microsoft 點解要玩死倉頡用家。

如果叫倉頡用家習慣吓,咁不如所有 Windows 10 DESKTOP 都一樣,睇吓有幾多人嘈!

引用:
原帖由 鳳翼天翔 於 15/11/2015 18:38 發表 win 10 mobile果個倉頡好似唔會自動彈字。
真的嗎?咁百記有得試 950 嗰陣我一定去試!知道嗎,成日想推介比 friend 用,但就係個輸入法,令我唔敢同人講 wp 有乜好,我自己都頂唔順,唔怕比人屌咩…

引用:
原帖由 x747x 於 2015-11-15 06:13 PM 發表

我用緊 Android 機,唔會喎,同 Windows 10 電腦版一樣,都係打埋 Spacebar 先出,唔明 Microsoft 點解要玩死倉頡用家。

如果叫倉頡用家習慣吓,咁不如所有 Windows 10 DESKTOP 都一樣,睇吓有幾多人 ...
我見 iOS同 Android一樣唔需要整個倉頡碼打晒

謝謝各位回覆

希望等升級去win10時能夠解決這個問題

我是盲打倉頡的人

所以現在很不習慣

除了這項不滿, 暫時我都很滿意 windows phone

引用:
原帖由 TAhug再3回來了 於 15/11/2015 19:47 發表

我見 iOS同 Android一樣唔需要整個倉頡碼打晒
我仲用緊 LG G2,原裝或者另外 download 嘅輸入法都唔係呀,要按 spacebar 先會輸入。

其實自動出字,戇居在於無邊個 user 會咁好心機,背晒邊啲字係會自動彈出,或者逐隻字去輸入,睇吓會唔會係自動個字出黎彈,倉頡初學者或者上咗年紀嘅人就或者會,但點解無得比人揀要唔要自動出字呢?

引用:
原帖由 鳳翼天翔 於 15/11/2015 22:02 發表

唔洗等,你裝個win 10 preview落部930度試,即知答案。
我直接啲,等佢出咗 950 去試,可以 disable 嘅話直接買部用!

window phone support到呢個Simplified Cangjie keyboard
app 嗎?

Wp沒開放第三方輸入法,不過開放了也不會用,免得有後門被擷取打過的字。
引用:
原帖由 賀賤男 於 2015-11-16 12:36 PM 發表
window phone support到呢個Simplified Cangjie keyboard
app 嗎?

引用:
原帖由 x747x 於 2015-11-16 01:23 AM 發表 我仲用緊 LG G2,原裝或者另外 download 嘅輸入法都唔係呀,要按 spacebar 先會輸入。其實自動出字,戇居在於無邊個 user 會咁好心機,背晒邊啲字係會自動彈出,或者逐隻字去輸入,睇吓會唔會係自動個字 ...
畢竟是移動系統,無需要輸入整個倉頡碼的方式有助加快中文輸入。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]