• 瀏覽: 15,559
  • 回覆: 85
作為消費者,你認為那一種支付系統較方便同易用。

我就認為八達通較方便易用。唔需要上網同用要有NFC手機。

八達通啦緊係,去買野DO就走得
你ANDROID PAY要等埋佢出埋張單,間鋪職員先比你走
唔係就當賊扮!

回覆 引用 TOP

又討論?兩樣嘢嚟,巴士地鐵梗係八仔啦,買嘢付款android pay都好方便

我一部手機兩樣一齊用,八達通sim加an pay,遲下用埋三叔pay所有卡機都用到,到時真係好似大陸一機走天涯行街睇戲食飯shopping可以實現$0現金……正!不過8達通要增值麻煩d(我無用自動增值)

但同大陸比差少少,香港人對人過數仲係好落後。

[ 本帖最後由 cannabisbaby 於 2017-5-9 04:25 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 愛國人 於 2017-5-9 03:19 PM 發表

又討論?兩樣嘢嚟,巴士地鐵梗係八仔啦,買嘢付款android pay都好方便
但係要有支援NFC的手機才可用android pay。始終NFC唔係一定內置在手機。

引用:
原帖由 Cepa 於 2017-5-9 05:48 PM 發表

但係要有支援NFC的手機才可用android pay。始終NFC唔係一定內置在手機。
而家九成九手機都有NFC功能, 除咗生果機外

除非可以一部機讀曬咁多張卡否則我覺得冇一個方便

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 愛國人 於 2017-5-9 05:51 PM 發表

而家九成九手機都有NFC功能, 除咗生果機外
生果都有nfc,不過唔畀你用。唔係點用Apple pay?

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」
引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2017-5-9 04:23 PM 發表

我一部手機兩樣一齊用,八達通sim加an pay,遲下用埋三叔pay所有卡機都用到,到時真係好似大陸一機走天涯行街睇戲食飯shopping可以實現$0現金……正!不過8達通要增值麻煩d(我無用自動增值)

但同大陸比差少少,香港 ...
我三樣有齊, 但係試過喺H&M 買百幾蚊嘢, 佢有paywave 機, 都唔接受apple pay / an pay, 另一次喺永安買二千蚊嘢用an pay, 交易失敗, 要用返實體咭, 估計係銀碼over 咗, 好似銀行冇訂上限, 係店舖自己訂, 即係軟硬件都配合, 店舖都可以唔接受, 點都要帶定張實體咭

引用:
原帖由 東方紅 於 2017-5-10 01:45 AM 發表

生果都有nfc,不過唔畀你用。唔係點用Apple pay?
咪臭係, 即係冇用

回覆 引用 TOP

細額一定係八達通
但大少少嘅銀碼, 好似上次去百貨公司買個幾百蚊嘅背囊
用電話畀就免咗信用卡簽名過程, 交易速度快咗好多

所以登記咗一定有著數
到時自己選用覺得啱用嘅方法

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 next 於 2017-5-10 01:46 AM 發表

我三樣有齊, 但係試過喺H&M 買百幾蚊嘢, 佢有paywave 機, 都唔接受apple pay / an pay, 另一次喺永安買二千蚊嘢用an pay, 交易失敗, 要用返實體咭, 估計係銀碼over 咗, 好似銀行冇訂 ...
問過三叔三叔pay無呢d野,你登記張卡look到幾多三叔pay就look到幾多,但look前要用紅膜開張卡出來先look到

回覆 引用 TOP

我試過比7仔重複扣兩次八達通錢又無印出單, 個收銀死口話無錯, 當時我未有NFC機, 我要走去地鐵影張記錄返去搵經理退錢,
系統無錯, 人為都有錯, 就算你唔用其他 xxx pay, 作為消費者, 有部NFC機傍身隨時查看餘額及有無扣錯錢都應該.
引用:
原帖由 Cepa 於 2017-5-9 11:56 AM 發表

作為消費者,你認為那一種支付系統較方便同易用。

我就認為八達通較方便易用。唔需要上網同用要有NFC手機。
引用:
原帖由 9432100587031 於 2017-5-9 11:59 AM 發表

八達通啦緊係,去買野DO就走得
你ANDROID PAY要等埋佢出埋張單,間鋪職員先比你走
唔係就當賊扮!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Cepa 於 2017-5-9 05:48 PM 發表

多數機都有nfc喎。

引用:
原帖由 hhhhkkkk1 於 2017-5-10 06:58 PM 發表

多數機都有nfc喎。
但始終NFC唔似wifi,每部智能手機都一定有。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]