• 瀏覽: 15,557
  • 回覆: 85
引用:
原帖由 東方紅 於 2017-5-11 12:17 AM 發表

九成九?大部分都冇呀。
大陸水機??
原因: 原來, 要做到一個完整既 nfc 功能入面有樣野叫 HCE, nfc sim 就係要有 HCE 先可以用 nfc 直接俾錢, 無既話, 就只可以玩 nfc tag, 我諗都無人會淨係想玩呢樣野架啦(同埋都可以 do 下張八達通有幾錢既, 不過我諗都係無人想要一個咁既功能)
咁問題就黎啦, HCE 係 google 架構入面既野, 大陸機係直頭唔俾用 google 架構, 咁又點會用得到 HCE 呢?
我估就係因為咁, 所以而家要整埋 d 乜鬼手機支付(用QR code)就係咁既原因, 而少部份手機有, 係因為我估佢地偷左入面部份既 code 出黎用, 因為係偷, 所以唔敢部部都有

引用:
原帖由 東方紅 於 2017-5-12 05:05 PM 發表

太死,有定額及次數。

如果要淘寶買嘢,可以自己增,增完又增就方便好多。
唔明點會太死?當餘額係負數時才自動增值,所以根本無需擔心八達通唔夠錢!
或者你可以挑剔話最多每天增值500蚊一次,支付較大額時用唔到。但超過2,3佰蚊時,我就會用信用卡支付。

引用:
原帖由 Cepa 於 2017-5-12 05:23 PM 發表

唔明點會太死?當餘額係負數時才自動增值,所以根本無需擔心八達通唔夠錢!
或者你可以挑剔話最多每天增值500蚊一次,支付較大額時用唔到。但超過2,3佰蚊時,我就會用信用卡支付。
咁仲唔係太死,死在此處。
我舉咗例,佢每日增值500元又好,250又好,呢個就係問題。假設你去淘寶買部平板或筆電,儲存限額1000,你就做唔到啦。而且自己增,仲可以買小額,買完650,我又自己增多800,用完又再增,自動增值就冇咗呢個優勢。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」
引用:
原帖由 愛國人 於 2017-5-12 05:23 PM 發表

大陸水機??
原因: 原來, 要做到一個完整既 nfc 功能入面有樣野叫 HCE, nfc sim 就係要有 HCE 先可以用 nfc 直接俾錢, 無既話, 就只可以玩 nfc tag, 我諗都無人會淨係想玩呢樣野架啦(同埋都可以 do 下張八達通有 ...
行貨嚟架,我就係嗰日奶完嘢,連條女都話有,點知番到去冇。
我嗰日仲要攞番去換,我根本唔想要三叔公,點知搵嚟搵去,大部分機都冇,我又唔忿畀四千幾買部P10做士啤機,結果都係買咗三叔公C系。

唔可以講買,係焗住換。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東方紅 於 2017-5-11 12:16 AM 發表

都唔係架,今日去鴨記,本來想買部華為,點知好多都冇,得P10有,連P10 Lite都係冇既,三叔呢?得C系有,J系都係冇,我用嚟做下後備機用啫,點知都咁難買,結果買咗部最唔鍾意既三叔C5,果然 ...
但係Sony手機一早已經有NFC喎(旗艦至入門都係)!

小弟以前用o既XPERIA L到依家o既XPERIA M4 Aqua Dual,都有NFC喎!

呢個係每一個香港人都應該要思考o既問題:

香港可以冇壹傳媒;
定係可以冇TVB?

(改編自電影"寒戰"對白)

回覆 引用 TOP

如果舖頭入便有NFC讀卡器的話,咁小弟就會用Android Pay;如果冇,但係有八達通收費器的話,咁就會用八達通。

呢個係每一個香港人都應該要思考o既問題:

香港可以冇壹傳媒;
定係可以冇TVB?

(改編自電影"寒戰"對白)

回覆 引用 TOP

8仔可以打波 手機唔爽 太重

回覆 引用 TOP

手機無電時就知邊樣好

回覆 引用 TOP

間唔中返工時間喺便利店見到大用an pay/apple pay 俾錢,比八達通慢。

回覆 引用 TOP

Android pay vs. 八達通

各有千秋

回覆 引用 TOP

八達通一嘟就得
信用卡比要等出2條飛
講到快一定八達通

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東方紅 於 2017-5-12 05:42 PM 發表

咁仲唔係太死,死在此處。
我舉咗例,佢每日增值500元又好,250又好,呢個就係問題。假設你去淘寶買部平板或筆電,儲存限額1000,你就做唔到啦。而且自己增,仲可以買小額,買完650,我又自己增多800, ...
個人意見用八達通買淘寶實在唔多方便, 有時要"嘟"好多次而且最高得1000額, 所以已經轉咗用PPS好耐, 手續費都係1.5%同八仔一樣

引用:
原帖由 愛國人 於 2017-5-14 04:29 AM 發表

個人意見用八達通買淘寶實在唔多方便, 有時要"嘟"好多次而且最高得1000額, 所以已經轉咗用PPS好耐, 手續費都係1.5%同八仔一樣
呢個我剛好相反。
pps去個網頁成日出問題,往往畀完錢時話無法顯示網頁,咁就成個企響度,查一下,淘寶話未畀錢,銀行賬戶,真係唔記得實際有幾錢,扣咗都唔知,打去問,又話要等三個鐘先確認,如冇畀錢就再畀過,三個鐘哦,都發貨啦。
一係唯有畀多次錢,如果唔係一係等退完錢先再買,但退錢呢?十個工作天,前前後後成兩個星期哦。
相反,發達通嘟唔到咪嘟多次囉,比較安心好多。最重要係佢唔會受其他網絡影響。

引用:
原帖由 愛國人 於 2017-5-14 04:29 AM 發表

發達通唯一壞處係限額低,不能買貴少少既嘢。

回覆 引用 TOP

引用:

PPS都有每日上限,好似千五左右
試過千六過吾到數,焗住用credit card

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]