• 瀏覽: 15,564
  • 回覆: 85
引用:
原帖由 東方紅 於 2017-5-14 08:08 AM 發表

呢個我剛好相反。
pps去個網頁成日出問題,往往畀完錢時話無法顯示網頁,咁就成個企響度,查一下,淘寶話未畀錢,銀行賬戶,真係唔記得實際有幾錢,扣咗都唔知,打去問,又話要等三個鐘先確認,如冇畀錢就 ...
用pps半次都未碰過你e種情況

引用:
原帖由 PnPnL 於 2017-5-14 10:55 AM 發表

用pps半次都未碰過你e種情況
x2
但我淘野上網買野都係用信用卡(paypal),因為每次用信用卡交易都會收email,pps就乜都無,同埋pps剩for香港,外國網根本唔支援……

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2017-5-14 02:51 PM 發表

x2
但我淘野上網買野都係用信用卡(paypal),因為每次用信用卡交易都會收email,pps就乜都無,同埋pps剩for香港,外國網根本唔支援……
信用卡手續費貴呀

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2017-5-14 02:51 PM 發表

x2
paypal就唔知,而pps點會乜都冇呢?係要你自己啟動認證(我都唔記得係咪),但我所有pps淘寶交易,在提交付款前,都有一個手機驗證碼send去我手機處,要響付款頁面打入正確驗證碼先可以付款,理論上仲安全過畀完錢先通知你。
不過pps只限香港同淘寶就真,類似八達通,有地域限制。信用卡就真係全球通行。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」
引用:
原帖由 愛國人 於 2017-5-14 03:30 PM 發表

信用卡手續費貴呀
3%,暈。仲有海外交易費用,不過,唔知幾多,多數收一個幾毫,所以大銀碼都好少用佢。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

回覆 引用 TOP

乜pay物pay都好似有D問題, 我唔敢用, 見過幾次有人嘈, 客話俾左錢, 電話顯示過左數, 職員話唔得, 佢部機顯示交易未完成....

八達通卡都有試過錢就扣咗, 但收銀員話交易不成功
引用:
原帖由 莎朗.C 於 2017-5-14 04:00 PM 發表

乜pay物pay都好似有D問題, 我唔敢用, 見過幾次有人嘈, 客話俾左錢, 電話顯示過左數, 職員話唔得, 佢部機顯示交易未完成....

引用:
原帖由 愛國人 於 2017-5-14 03:30 PM 發表

信用卡手續費貴呀
$1000蚊pps收$15信用卡$30有幾貴?信用卡又可以儲分,每年我都換一兩張免費短程機票返來……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東方紅 於 2017-5-14 03:41 PM 發表

paypal就唔知,而pps點會乜都冇呢?係要你自己啟動認證(我都唔記得係咪),但我所有pps淘寶交易,在提交付款前,都有一個手機驗證碼send去我手機處,要響付款頁面打入正確驗證碼先可以付款,理論上仲安全過畀 ...
但我pps交電費水費差餉告票電話費煤氣費寬頻交完乜通知都無……

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2017-5-14 05:34 PM 發表

但我pps交電費水費差餉告票電話費煤氣費寬頻交完乜通知都無……
其實pps係登記新賬單時先要雙重認證,例如,你手機轉台由A台轉去B台,你要登記B台賬單時就要手機驗證碼認證,當第一次驗證完成後,以後就不用再認證,因為你已完成驗證手續,而且已確認那些賬單是你的,就尤如有些銀行網上轉賬一樣,頭一次,一定要去櫃枱辦理登記,登記完你已確認,下次網上轉賬就唔使了,算係保安之一。
但淘寶因賣家次次不同,所以要手機每次驗證。

引用:
原帖由 莎朗.C 於 2017-5-14 04:00 PM 發表

試過兩次用an pay, 出咗交易成功嘅動畫, 但店員話唔得, 即時睇返交易紀錄, 又的確係顯示交易失敗

回覆 引用 TOP

其實visa / master wave都好方便

引用:
原帖由 RReenn 於 2017-5-14 08:12 PM 發表

其實visa / master wave都好方便
都要拍卡同埋上限$500

引用:
原帖由 東方紅 於 2017-5-14 05:43 PM 發表

其實pps係登記新賬單時先要雙重認證,例如,你手機轉台由A台轉去B台,你要登記B台賬單時就要手機驗證碼認證,當第一次驗證完成後,以後就不用再認證,因為你已完成驗證手續,而且已確認那些賬單是你的,就尤如 ...
pps對我來講同paypal支付寶都係必需,交政府野就pps上網shopping就paypal衣家有越來越多手機pay遲d真係可以試下好似大陸咁$0出街(八連通sim + android/Samsung pay)

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2017-5-14 11:10 PM 發表

pps對我來講同paypal支付寶都係必需,交政府野就pps上網shopping就paypal衣家有越來越多手機pay遲d真係可以試下好似大陸咁$0出街(八連通sim + android/Samsung pay)
問題係如果一個reader讀曬咁多種卡會用邊樣?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]