• 瀏覽: 5,990
  • 回覆: 17
如題

如無必要就唔好用公共 WiFi,因為在公共地方實在有很多假 WiFi,一旦接駁後就可以偷你手機資料。
我試過在紐西蘭機場貪便宜接駁一個以為是機場官方的 WiFi,不到1分鐘 Google 就 email 警告我,有人登入我的 Google account,我即時斷開 WiFi,及改 Google 密碼。

現役設備:
三星 Note9, C5 Pro, MS Surface Pro 4
Garmin Forerunner 920XT, Vivoactive 3, Vivosmart HR+

退役設備:
Note1-8,華為P9,紅米1S-2S,Gear Fit,Gear1,Lenovo P700i,Note 10.1,Nokia C2-03,Nokia 2700,HTC Sensation & HD2,SE Xperia X1
你用咩公共WiFi? 畫面個網址 securelogin.arubanetworks.com 係唔係你自己打?
引用:
原帖由 關死侍 於 2017-5-20 07:22 PM 發表

如題6879166

引用:
原帖由 fymail 於 2017-5-21 08:03 AM 發表

你用咩公共WiFi? 畫面個網址 securelogin.arubanetworks.com 係唔係你自己打?

例如係去麥記咁,咪開wifi 之後會彈出佢地個網址嘅,但就係彈出呢個,點解呢?

試按入WiFi將已連線既SSID忘記晒佢, 清除晒你瀏覽器所有開過既tab..cookie...暫存資料.., 之後再試重新連線
引用:
原帖由 關死侍 於 2017-5-21 10:17 AM 發表

例如係去麥記咁,咪開wifi 之後會彈出佢地個網址嘅,但就係彈出呢個,點解呢?

引用:
原帖由 fymail 於 2017-5-21 10:32 AM 發表

試按入WiFi將已連線既SSID忘記晒佢, 清除晒你瀏覽器所有開過既tab..cookie...暫存資料.., 之後再試重新連線

要全部,唔係只忘記呢個?
但我試用其他公用wifi 又可以,例如酒樓

隨你啦...全部又得...個別又得
引用:
原帖由 關死侍 於 2017-5-21 10:53 AM 發表

要全部,唔係只忘記呢個?
但我試用其他公用wifi 又可以,例如酒樓

引用:
原帖由 fymail 於 2017-5-21 11:02 AM 發表

隨你啦...全部又得...個別又得
已經試左,都唔得
點解會咁?

引用:
原帖由 關死侍 於 2017-5-21 11:20 AM 發表

已經試左,都唔得
點解會咁?
你連線個wifi叫咩名?

引用:
原帖由 fymail 於 2017-5-21 11:25 AM 發表

你連線個wifi叫咩名?
會有關係?

咁你都要知道你要用緊邊個WiFi服務商...
引用:
原帖由 關死侍 於 2017-5-21 11:28 AM 發表

會有關係?

引用:
原帖由 fymail 於 2017-5-21 11:40 AM 發表

咁你都要知道你要用緊邊個WiFi服務商...

我只記得佢個login 名,hk 開頭

HKBN? 係唔係間間麥記都唔得? 如果只係一間, 試下問返職員, 可能係佢router有問題
引用:
原帖由 關死侍 於 2017-5-21 11:44 AM 發表

我只記得佢個login 名,hk 開頭

引用:
原帖由 fymail 於 2017-5-21 12:01 PM 發表

HKBN? 係唔係間間麥記都唔得? 如果只係一間, 試下問返職員, 可能係佢router有問題

我只係例如係麥當勞咁會彈個網址出黎,再要㩒同意先到佢個網

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kklkenny 於 2017-5-21 07:54 AM 發表

如無必要就唔好用公共 WiFi,因為在公共地方實在有很多假 WiFi,一旦接駁後就可以偷你手機資料。
我試過在紐西蘭機場貪便宜接駁一個以為是機場官方的 WiFi,不到1分鐘 Google 就 email 警告我,有人登入我的 Google ...
嘩!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]