• 瀏覽: 15,789
  • 回覆: 31
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 死P仔 於 2018-2-11 09:21 AM 發表

用電腦就簡單D,我都用電腦日日備份,幾秒就ok。
可唔可以係電腦設定自動備份? 唔多見有呢個功能

少滾少風險,常滾買保險,
若要零風險,風月要免免!
熱賣及精選
引用:
原帖由 買八唔買九 於 2018-2-23 03:32 PM 發表

可唔可以係電腦設定自動備份? 唔多見有呢個功能
無架,因要係同一個網絡下先可以登入電腦再做備份,手動都係幾秒做完。

引用:
原帖由 死P仔 於 2018-2-23 03:35 PM 發表

無架,因要係同一個網絡下先可以登入電腦再做備份,手動都係幾秒做完。
噢,THX Ching!

如果可以好似whatsapps 咁,可以自動備份 upload 上 cloud,重新安裝 apps 時 login a/c 會自動restore 咁就好了。
唔駛記全手動做,以前試過部手機壞左無晒d資料。

少滾少風險,常滾買保險,
若要零風險,風月要免免!
引用:
原帖由 買八唔買九 於 2018-2-23 03:52 PM 發表

噢,THX Ching!

如果可以好似whatsapps 咁,可以自動備份 upload 上 cloud,重新安裝 apps 時 login a/c 會自動restore 咁就好了。
唔駛記全手動做,以前試過部手機壞左無晒d資料。
我都係最近先識點備份,真係好似whatsapp咁備份,就煩少好多。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kitwo 於 2018-2-4 06:20 PM 發表

電腦裝WeChat再backup 上電腦。
無電腦

是日金句:
持平,持平,最緊要持平

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 崖上巨額世界 於 2020-5-19 11:27 AM 發表

正常應該得2個做法,一係裝電腦版,係電腦做備份,二就係要用另一部手機,係同一個wifi下,做資料遷移,咁就可以原全備份。 另一部機要不要有微信? ...
新機登入微信後舊機唔可以登入,就轉移唔到,所以要咁做:
新舊機同一Wifi下,
舊機:聊天-轉移及備份,遷移到新機, 會有一個QR code出嚟,之後唔好郁。
新機:登入賬號,發現,掃描,然後掃舊機QR code.

回覆 引用 TOP

c9 pro 想洗機,請問點備份和還原 wechat …… 無電腦 正常應該得2個做法,一係裝電腦版,係電腦做備份,二就係要用另一部手機,係同一個wifi下,做資料遷移,咁就可以原全備份。

回覆 引用 TOP

要裝,同要先登入你本身帳號,再跟佢個步驟做,咁新電話,就會出現返舊電話嘅記錄。 好麻煩,無電腦,而且只是洗機前做備份

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]