註冊 登入

大家點 backup iPhone 手機內照片(大量)?

大家點 backup iPhone 手機內照片(大量)? E-mail 此主題給朋友

大家點 backup iPhone 手機內照片?

有無人用手指 backup?

我老婆部 iPhone 6, 128GB, 只剩吾夠10GB,用左110幾GB,包括接近5萬張相(成70GB)

我最近買左 ScxxDisk iXpand 128GB,兩晚加埋幫佢 copy 左 2.6萬 去手指,但第3、4晚做就出現問題,copy 左20分鐘左右,約200張相便自動跳返出去手機主頁,我打去 technical support 問,佢叫我攞返去整,有無人有同樣問題或可以把手機內大量照片 copy 出來

我買手指前,曾經打電話去 Apple technical support 問,佢話可以用 Airdrop 將相過落 iPad or MacBook,我試過,好似要遂張相 tick ,吾可以選擇全部。

Apple technical support 亦話,用 iTunes 亦只係備份係電腦,作為當手機重裝時 retrieve 返資料落手機,在電腦內吾可以打開備份左啲相嚟睇。

iCloud

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

iCloud $23 200GB

謝謝!

因為吾係我用 iPhone,所以我無留意可以用 iCloud

引用:
原帖由 laiykk 於 2018-8-9 02:22 PM 發表

謝謝!

因為吾係我用 iPhone,所以我無留意可以用 iCloud

如果咁大量相片,都要俾錢用iCloud

回覆 引用 TOP

直接插線拉落電腦。最穏陣。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 laiykk 於 2018-8-9 01:46 PM 發表

大家點 backup iPhone 手機內照片?

有無人用手指 backup?

我老婆部 iPhone 6, 128GB, 只剩吾夠10GB,用左110幾GB,包括接近5萬張相(成70GB)

我最近買左 ScxxDisk iXpand 128GB,兩晚加埋幫佢 copy 左 2.6萬 去手指,但第3、4晚做就出現問題,copy 左20分鐘左右,約200張相便自動跳返出去手機主頁 ...
Google相片無限容量,自動backup方便到震,但唯一缺點是相片會被壓縮

回覆 引用 TOP

如用電腦 唔駛經iTunes 已可取照片

回覆 引用 TOP

相放雲端 有機會死機到時什麼都無

回覆 引用 TOP

用電腦 copy 去hardisk 既然資料重要

回覆 引用 TOP

買部NAS + 4T HDD x2 行RAID2, 再加USB 4T HDD 唔駛1萬蚊。
兩個人用基本上可用一生。

由美國挑起的貿易戰正席捲全球,最大戰場在中國, 「白紋伊蚊」又肆虐香港。 不禁想起當年亞州金融風暴,禽流感,SARS為什麼接踵而來?
用電腦,是否必須要用 MACBOOK?

引用:
原帖由 laiykk 於 2018-8-9 07:19 PM 發表

用電腦,是否必須要用 MACBOOK?
Win 都得

引用:
原帖由 FX2036 於 2018-8-9 06:24 PM 發表

買部NAS + 4T HDD x2 行RAID2, 再加USB 4T HDD 唔駛1萬蚊。
兩個人用基本上可用一生。
如果係用 backup 用途,我個人建議用 DAS ,唔好用 NAS。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2018-8-9 07:20 PM 發表

Win 都得
試到了,刚才將 iPhone 連上電腦時,電腦看不見手機,現在可以了。

謝謝!

回覆 引用 TOP

54 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。