註冊 登入

有冇師兄用過WD MY CLOUD/ APOLLO CLOUD 黎backup iPhone?

有冇師兄用過WD MY CLOUD/ APOLLO CLOUD 黎backup iPhone? E-mail 此主題給朋友

小弟想買隻個人雲端,要黎backup 2個人嘅iphone的相 另外最主要係想backupA君部iphone 入面個album A,然後B君可以係佢部iphone度直接update 呢個album A... 
有冇師兄用過以上2隻個人雲端?個手機app介面可以做到我想要的嗎? 

小弟未玩過冇乜概念,所以想問清楚先買,謝謝解答🙇🏾‍♂️🙇🏾‍♂️🙇🏾‍♂️

引用:
原帖由 him_lee 於 2018-8-9 11:46 PM 發表

小弟想買隻個人雲端,要黎backup 2個人嘅iphone的相 另外最主要係想backupA君部iphone 入面個album A,然後B君可以係佢部iphone度直接update 呢個album A... 
有冇師兄用過以上2隻個人雲端?個手機app介面可以做到我想要的嗎? 

小弟未玩過冇乜概念,所以想問清楚先買,謝謝解答🙇🏾‍♂️🙇🏾‍♂️🙇🏾‍♂️ ...
用qnap可以,wd就唔知啦。

回覆 引用 TOP

用緊apollo cloud,你所講個功能,即係兩部機用同一個acc?得啊,亦可以用唔同acc,分享自己啲相出黎比其他acc既人睇

我會用iCloud,因為方便,隨時可以拎出来睇。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 choki 於 2018-8-10 01:22 PM 發表

用緊apollo cloud,你所講個功能,即係兩部機用同一個acc?得啊,亦可以用唔同acc,分享自己啲相出黎比其他acc既人睇
咁想問吓係咪可以根據返手機入面嘅相簿黎backup架,因為我iphone入面開咗個相簿放咗二千幾張相係入面,如果要我係camera roll入面tick返出黎都幾攞命

Thx🙇🏾‍♂️🙇🏾‍♂️🙇🏾‍♂️

引用:
原帖由 him_lee 於 2018-8-10 02:37 PM 發表

咁想問吓係咪可以根據返手機入面嘅相簿黎backup架,因為我iphone入面開咗個相簿放咗二千幾張相係入面,如果要我係camera roll入面tick返出黎都幾攞命

Thx🙇🏾‍♂️🙇🏾‍♂️🙇🏾‍♂️ ...
放心,無得續張相tick,ios只會將所有相同影片上傳上去。反而android仲可以揀folder上傳,不過都係唔可以續個file上傳

引用:
原帖由 choki 於 2018-8-10 04:49 PM 發表

放心,無得續張相tick,ios只會將所有相同影片上傳上去。反而android仲可以揀folder上傳,不過都係唔可以續個file上傳
即係backup晒上去之後,所有相都會by date咁一堆係度?

用緊QNAP NAS.

當然WD CLOUD HDD是最便宜的.
但是,穩定性和保安就差D.

WD CLOUD HDD 可以配WD自家APP 去處理 iOS的BACKUP (即是有它就不需要靠iCloud)

https://support.wdc.com/knowledgebase/answer.aspx?ID=15238

引用:
原帖由 him_lee 於 2018-8-10 07:14 PM 發表

即係backup晒上去之後,所有相都會by date咁一堆係度?
有曬年月日

回覆 引用 TOP

ICLOUD唔安全,之前都話奶過野,私人野唔好放去人地SER,中間有咩人睇過根本唔會知

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 esprithk 於 2018-8-10 08:21 PM 發表

用緊QNAP NAS.

當然WD CLOUD HDD是最便宜的.
但是,穩定性和保安就差D.

WD CLOUD HDD 可以配WD自家APP 去處理 iOS的BACKUP (即是有它就不需要靠iCloud)

https://support.wdc.com/knowledgebase/answer.aspx?ID=15238 ...
其實我最想可以by photo album咁backup😩

引用:
原帖由 him_lee 於 2018/8/10 23:19 發表

其實我最想可以by photo album咁backup😩
用NAS/Cloud是不同, 它有功能是加tags。
這樣就可以輸入tags來找想要的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 him_lee 於 2018-8-10 02:37 PM 發表

Thx🙇🏾‍♂️🙇🏾‍♂️🙇🏾‍♂️ ...
唔使諗,做唔到你嘅要求。
我係用mycloud做backup的,手機設定中,只容許你選擇back唔backup相片同影片,冇得畀你揀邊個相部,而在mycloud中,會去晒一個\public,但都可以揀。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 him_lee 於 2018-8-9 11:46 PM 發表

小弟未玩過冇乜概念,所以想問清楚先買,謝謝解答🙇🏾‍♂️🙇🏾‍♂️🙇🏾‍♂️ ...
你嘅諗法只可自己在手機用手動將相分去某相簿,再自己用手動抄上去。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」
在mycloud中可設定user同佢能讀寫的資料夾,呢方面可以做得到。

回覆 引用 TOP

57 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。