註冊 登入

用左 P20 Pro 3 個月... 我想講...

用左 P20 Pro 3 個月... 我想講... E-mail 此主題給朋友

以下使用感想
先由外觀開始講,極光色係好靚。而部機厚度剛剛好。
相機方面,3鏡頭其實冇外間講得咁無敵,也要知道它的特性才能好好發輝。
遠攝鏡8MP, 3x 影遠野係唔錯, 但去到 5x 已經係畫質變差。
另外40MP 只是日間有用,放大睇到多D 野,但真係要清就影RAW, 華為把40MP 的 JPG 壓縮得太細,好多細節冇左。另外去到夜間一定用10MP。
10MP 的高光低光能力都好過40MP好多,相就冇得放大。
手持夜景也是前所未有的,可以話改變左大家對夜攝的認知。試用後效果不錯,也是只有10MP。
拍片就不是P20 Pro 強項,只是可用。效果一般。
電池有4000mAh, 其實好夠用。高用量都用到一日。
打機就是P20 Pro 的弱項,始終遊戲優化的是做給高通U。而華為的 GPU Turbo, 其實都未知香港機時有。
另外講個Mon, 個M字額真係多餘設計,好在軟件有得隱藏左佢。用左咁耐其實問題都不大。

總結:
各方面都滿意,但不是完美。等 Mate20 再換機。

以下小弟自拍 評測影片,不喜勿插
https://youtu.be/s2ve56zOchE

我的話題:
CAT S60 三防手機
按我

Xperia XZ Premium 試玩
按我
Gpu turbo今個月會有

引用:
原帖由 kei928 於 2018-8-10 12:47 PM 發表

Gpu turbo今個月會有
希望唔好delay

我的話題:
按我

按我
引用:
原帖由 hokoonho 於 10/8/2018 12:53 發表

希望唔好delay
據聞note 10有cpu同gpu雙turbo

引用:
原帖由 gamesmovies 於 2018-8-10 01:20 PM 發表

據聞note 10有cpu同gpu雙turbo
係,唔知實際效能如何

我的話題:
按我

按我

回覆 引用 TOP

你條片,我琴晚睇了
大根影RAW同一千萬像

支持何SIR,用緊MATE 10...而家更新完有得手持4秒夜景之後係想快D睇下MATE 20會有D咩新嘢 期待何SIR快D入手MATE 20 同評測

引用:
原帖由 阿銘爺 於 2018-8-10 01:34 PM 發表

你條片,我琴晚睇了
大根影RAW同一千萬像
我都係 RAW 或 10MP 為主,反而大人部 P20 全時開 20MP 仲方便。但Pro 和一般版兩部的相完全不同

我的話題:
按我

按我

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 boris0129 於 2018-8-10 02:00 PM 發表

支持何SIR,用緊MATE 10...而家更新完有得手持4秒夜景之後係想快D睇下MATE 20會有D咩新嘢 期待何SIR快D入手MATE 20 同評測
Mate 20 都係等... 係拍到時 Pro 版又係遲一個月

我的話題:
按我

按我
M字額設計,我反而覺得幾好。
螢幕上方的左、右主要是顯示信號、電量、通知、藍牙WIFI等資訊,一般情況中間用唔著,M額可以最大地利用寶貴的螢幕,免浪費一行去顯示資訊。更可任意設定哪個APPS用埋M字額作全屏顯示。

我都係吾滿意佢打機片

回覆 引用 TOP

我都係叫滿意佢打機差,先蝕本千一放出去

引用:
原帖由 hokoonho 於 2018-8-10 02:37 PM 發表

Mate 20 都係等... 係拍到時 Pro 版又係遲一個月
若果佢係831個日誚980CPU,希望佢會出埋MATE20同PRO板

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mustn 於 2018-8-10 03:01 PM 發表

M字額設計,我反而覺得幾好。
螢幕上方的左、右主要是顯示信號、電量、通知、藍牙WIFI等資訊,一般情況中間用唔著,M額可以最大地利用寶貴的螢幕,免浪費一行去顯示資訊。更可任意設定哪個APPS用埋M字額作全屏顯示。 ...
認同,除左樣衰d之外其實係唔錯

引用:
原帖由 hokoonho 於 2018-8-10 12:35 PM 發表

以下使用感想
先由外觀開始講,極光色係好靚。而部機厚度剛剛好。
相機方面,3鏡頭其實冇外間講得咁無敵,也要知道它的特性才能好好發輝。
遠攝鏡8MP, 3x 影遠野係唔錯, 但去到 5x 已經係畫質變差。
另外40MP 只是日間有用,放大睇到多D 野,但真係要清就影RAW, 華為把40MP 的 JPG 壓縮得太細,好多細節冇左。另外去到夜間一定用10MP。
10MP 的高光低光能力都好過40MP好多 ...
good review

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。