註冊 登入

[疑問] 最近手機經常彈出廣告

其實用最簡單嗰招就可以了

恢復原廠設定

不過要backup曬啲嘢真係較為花時間

冇乜嘢真係唔好裝第三方的垃圾apps

精選樓盤
引用:
原帖由 ray318 於 2018-10-8 09:48 PM 發表

乜型號,水定行?
小米mix行,一路都冇問題,最近先係咁

引用:
原帖由 mg8866 於 2018-10-8 10:35 PM 發表

其實用最簡單嗰招就可以了

恢復原廠設定

不過要backup曬啲嘢真係較為花時間

冇乜嘢真係唔好裝第三方的垃圾apps
重裝係好煩

回覆 引用 TOP

有冇裝過什麼大陸App, 如 Go Keyboard, Clean Master 之類

引用:
原帖由 ray318 於 2018-10-8 11:33 PM 發表

有冇裝過什麼大陸App, 如 Go Keyboard, Clean Master 之類
沒有裝大陸鴨

回覆 引用 TOP

有冇裝到清垃圾apps或電池管理apps ?
或者有d apps 扮外國 apps 其實係大陸 apps
本身佢地暗藏咗好多廣告, 你一唔覺意撳咗少少畫面佢就幫你轉 setting 會彈出廣告

回覆 引用 TOP

我2部港版小米都無試過彈廣告,  你檢查下將左什麼APPS 有廣告

回覆 引用 TOP

我前排都有你的情況,奇怪地重設回原廠設定後不足兩日(無裝新 Apps),都出現同一情況。

但現已解決,安裝了 "Malewarebytes" 及 Full Scan 手機後(於網上找了好耐第其中一種可取方法),掃描出有 3 個 malewares及移除了,開心使用中。

你可以試試。

引用:
原帖由 ckh.stanley 於 2018-10-15 12:05 AM 發表

我前排都有你的情況,奇怪地重設回原廠設定後不足兩日(無裝新 Apps),都出現同一情況。

但現已解決,安裝了 "Malewarebytes" 及 Full Scan 手機後(於網上找了好耐第其中一種可取方法),掃描出有 3 個 malewares及移除了,開心使用中。

你可以試試。 ...
thx,而家刪除了之前裝的apps又好似冇了廣告

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ufo2018 於 2018-10-7 12:42 PM 發表

試過沒有作用
你有咩app係自己dl後裝?同成日上D迷之網?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ufo2018 於 2018-10-8 11:12 PM 發表

小米mix行,一路都冇問題,最近先係咁
我部mix1 256gb 比我仔玩亂裝 遊戲都無廣告彈出來, 不如睇下有無裝左d不明來歷嘅APP. 仲有你果個系邊個牌本嘅MIUI系國和穩定版還是系開發版。

中港澳"盲搶鹽"...點解D人咁無腦嫁..

回覆 引用 TOP

中了毒 尤其安裝一些免費遊戲

回覆 引用 TOP

有乜出奇?

引用:
原帖由 天生贏家 於 2018-10-20 08:14 AM 發表

有乜出奇?
30秒彈一個,你想唔想試下?

引用:
原帖由 ufo2018 於 2018-10-20 10:08 AM 發表

30秒彈一個,你想唔想試下?
我都係呀,最返才發生,唔知點算。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。