註冊 登入

iOS 12 新功能「捷徑」 香討焦點

iOS 12 新功能「捷徑」 E-mail 此主題給朋友

研究緊,識玩好方便,唔知大家有冇玩❓

回覆 引用 TOP

我整左幾個shortcut
一鍵閂wifi / Bluetooth
偷拍
禁電話number直接send whatsapp(唔洗save左係電話簿先再開whatsapp)

我冇link去Siri, 好似冇咩用

值得學習

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkhyw 於 2018-10-11 10:50 AM 發表

偷拍
禁電話number直接send whatsapp(唔洗save左係電話簿先再開whatsapp)

吾明,有冇圖?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkhyw 於 2018-10-11 10:50 AM 發表

偷拍

利害👍🏻

回覆 引用 TOP

引用:

偷拍

請點樣做到㩒電話號碼就直接發 WhatsApp ?

簡直係垃圾,以前唔咪叫捷徑,叫workflow。upgrade系統後強制變成捷徑,應該係Apple收購左吧,體驗無上個版本好,而且widget存在bug。簡直係莫名其妙,之前用得好哋哋嘅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ignwong 於 2018-10-11 12:48 PM 發表

呢個用browser都做到

熄燈,鎖門,爆大鑊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ignwong 於 2018-10-11 12:48 PM 發表

華強iPhone

回覆 引用 TOP

試下搵先.

回覆 引用 TOP

可以點試?你唔講我都唔知可以咁用

回覆 引用 TOP

code就唔share啦,自己砌

我都有整send whatsapp, 都係類似

另外想整D一個shortcut 係立即send 個定位去某個whatsapp contact, 不過又帶唔同變數去whatsapp個textbox 到.

又想整shortcut 快速變換用邊張sim卡, 又係冇呢個api

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkhyw 於 2018-10-11 04:53 PM 發表

咁都要寫code會唔會簡單複雜化呢樣野係iphone browser打個網址已經做到

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 hkhyw 於 2018-10-11 04:53 PM 發表

多謝師兄👍🏻

回覆 引用 TOP

101 1234567
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。