註冊 登入

icloud同步問題

icloud同步問題 E-mail 此主題給朋友

最近想清左手機入面既相
就將D相扔左上icloud,
但之後我發現,我手機DEL一張相個icloud又會DEL一張相
我想係將個icloud當倉庫咁扔哂D相上去同埋BACKUP埋個WHATSAPP既野
有需要先拎反落黎用,請問要點樣SETTING

精選樓盤
我都想知!

引用:
原帖由 香港肉肉留言 於 2018-12-23 01:23 AM 發表

我都想知!
GOOGLE過都係搵唔到,
一最取消同步,下次再UP相,佢又同步手機,
DEL左既相都係會DEL..FK

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 神秘的我 於 2018-12-23 12:40 AM 發表

最近想清左手機入面既相
就將D相扔左上icloud,
但之後我發現,我手機DEL一張相個icloud又會DEL一張相
我想係將個icloud當倉庫咁扔哂D相上去同埋BACKUP埋個WHATSAPP既野
有需要先拎反落黎用,請問要點樣SETTING ...
你知唔知咩叫雲端服務?咩叫同步?啲雲端服務不嬲都係咁架啦。

雲端服務著重就係資料同步,同步嘅意思就係要保持手機資料同雲端資料一樣,你喺手機刪一張相,雲端就會刪咗果張,你喺網頁版雲端加一張相,你手機又會自動加返果張相落去,呢啲先叫同步。

所以如果因為手機唔夠位而要清相,純綷只係想搵啲網上空間放相,咁根本就唔應該用icloud。

用網上硬碟嘛,例如onedrive、google drive

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

有了 icloud 每晚自動 backup 相片音樂 whatsapp等,手機空間就可以釋放,全部自動完成,不用再整其他網上硬碟
冇用既相當然 delete,keep 黎做咩

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

樓主,

如果你想手機內"刪除"相片, 但是不影響iCloud內的BACKUP,
你在手機"刪除"相片之前, 先去SETTINGS內關閉"iCloud"和Photos同步就得.

*另外, 在手機內Settings=> Photos (不要選擇Keep Original)

引用:
原帖由 esprithk 於 2018-12-24 11:14 AM 發表

樓主,

如果你想手機內"刪除"相片, 但是不影響iCloud內的BACKUP,
你在手機"刪除"相片之前, 先去SETTINGS內關閉"iCloud"和Photos同步就得.

*另外, 在手機內Settings=> Photos (不要選擇Keep Original) ...
除非樓主一世唔再將相上傳至icloud,佢只要一開返個icloud照片圖庫的話,手機就會將啲新相同步返上icloud,咁之前佢喺手機鏟咗嘅舊相,喺icloud嘅backup一樣會玩完,(因為手機已經無咗啲舊相),咁到時就喊都無謂。

要熄左上網再delete

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 i553041 於 2018/12/24 14:38 發表

除非樓主一世唔再將相上傳至icloud,佢只要一開返個icloud照片圖庫的話,手機就會將啲新相同步返上icloud,咁之前佢喺手機鏟咗嘅舊相,喺icloud嘅backup一樣會玩完,(因為手機已經無咗啲舊相),咁到時就喊都無謂。 ...
居我了解應該唔會.
因為

(1)在刪除前, 已經和iCloud中斷
(2)同時, 在刪除前, 已經設家為  "不保留原檔"  (Keep Original UNCHECK *不選)

引用:
原帖由 esprithk 於 2018-12-24 09:12 PM 發表

居我了解應該唔會.
因為

(1)在刪除前, 已經和iCloud中斷
(2)同時, 在刪除前, 已經設家為  "不保留原檔"  (Keep Original UNCHECK *不選)
據我了解會喎,因為:

假設樓主有10張相想backup去icloud,呢10張相佢喺icloud度同步咗,confirm咗已經喺icloud度,咁佢關閉icloud個照片圖庫,然後喺手機度鏟咗果10張相,當佢再開返icloud照片圖庫時,icloud偵測到佢手機無咗果10張相,咁icloud就會將儲存咗喺佢度嘅果10張相刪除而唔會將果10張相下載返落樓主部手機。

上面我所講嘅嘢係蘋果自己講的:

https://support.apple.com/zh-hk/HT204264

蘋果無話到你將icloud照片圖庫關閉後刪相,再開返icloud,icloud會將之前手機刪咗嘅相推送返落手機度,佢呢句好清晰:「當你在一部裝置上刪除相片和影片,其餘所有使用「iCloud 相片」的裝置都會隨之刪除有關相片和影片。」,即係話icloud偵測到手機無咗啲舊相,咁佢就會將果啲舊相喺自己record刪除,呢啲先叫同步。

其實icloud有呢個概念都正常,試想,你親手喺手機度刪咗啲相,咁代表啲咩?係代表你已經唔要果張相,咁果啲相係你自己唔要,咁無論你用咩方法喺手機度刪相,icloud無理由將你自己「親手刪除已經確認唔要嘅相」,推送返比你架?更加唔會你手機明明已經無咗嘅相,icloud都幫你keep住架,如果係咁,又點叫做同步呢?

果個keep original嘅功能,意思係將相片原始檔下載落手機,(當然你手機GB數夠無乜所謂)。

最佳化iphone果個選項,就係將原始檔保留喺icloud,icloud空間當然會用多咗,但你手機儲存嘅相片就會係經過壓縮嘅相,呢個功能會令iphone空間用少咗,適合GB數唔夠嘅iphone用呢個選項,我嘅理解就係咁。

icloud個照片圖庫,係for你萬一唔見手機要買新機/換新手機/買新Mac機/iPad,方便你將舊手機嘅相透過網絡,完完整整地推送返去新裝置,令你新裝置嘅相同你舊手機嘅相一模一樣。

而唔係因為我想free返iPhone空間出嚟去刪手機啲相,就期望我喺手機刪咗嘅相,icloud照片圖庫會仍然會將刪咗嘅相儲存,咁係無可能的,如果係咁,icloud就唔應該叫icloud了,叫istorage重實際。

icloud有個icloud drive,你喺Mac機度create一個folder,放喺Desktop / Documents,然後將啲相或者片拉入去,咁就做到backup效果,啲相會儲存喺icloud drive,你iphone個「檔案」App都會睇得返,呢樣我肯定得,因為我自己有少量嘅相都係咁做。(Windows得唔得就唔知啦。)

IOS個icloud drive(「檔案」app),我就搵唔到點樣create一個folder,然後將手機嘅相放入個folder裡面啦。

引用:
原帖由 i553041 於 2018/12/24 21:44 發表

據我了解會喎,因為:

假設樓主有10張相想backup去icloud,呢10張相佢喺icloud度同步咗,confirm咗已經喺icloud度,咁佢關閉icloud個照片圖庫,然後喺手機度鏟咗果10張相,當佢再開返icloud照片圖庫時,icloud偵測到佢手機無咗果10張相,咁icloud就會將儲存咗喺佢度嘅果10張相刪除而唔會將果10張相下載返落樓主部手機。

上面我所講嘅嘢係蘋果自己講 ...
重點是"不要選 KEEP ORIGINAL"

**其實無需要爭辯,  
將手機現有相片BACKUP去電腦PC內.
跟隨刪除全部相片, 清乾淨.
再用手機隨便拍一些風景相試下就知道.

引用:
原帖由 esprithk 於 2018-12-26 02:47 AM 發表

重點是"不要選 KEEP ORIGINAL"
**其實無需要爭辯,  
將手機現有相片BACKUP去電腦PC內.
跟隨刪除全部相片, 清乾淨.
再用手機隨便拍一些風景相試下就知道. ...
試咗,唔選keep original,即係選iphone最佳化啦。

剛剛試咗你個方法,唔使鏟哂啲相,我選咗5張今日影嘅相,無用嘅,我做法係:

1.)關閉咗icloud照片圖庫,但keep返啲相喺iphone,(我測試嘅係iphone 5 16GB,所以一直都係用iphone最佳化)

2.)將5張相刪除,清空埋垃圾桶,(果5張相肯定icloud係有,因為測試前我喺icloud.com睇過,同埋Mac機個「相片」App都有呢5張相)

3.)開啟返icloud照片圖庫,(一直都係用iphone最佳化,無用keep original)

4.)等一陣,果5張相就喺我icloud.com同埋Mac機個「相片」App消失咗,我搵唔返啦。

我個test有無邊一part做錯?

引用:
原帖由 i553041 於 2018/12/26 03:51 發表

試咗,唔選keep original,即係選iphone最佳化啦。

剛剛試咗你個方法,唔使鏟哂啲相,我選咗5張今日影嘅相,無用嘅,我做法係:

1.)關閉咗icloud照片圖庫,但keep返啲相喺iphone,(我測試嘅係iphone 5 16GB,所以一直都係用iphone最佳化)

2.)將5張相刪除,清空埋垃圾桶,(果5張相肯定icloud係有,因為測試前我喺icloud. ...
OH....我也測試了. 和你結果一樣
很久以前是可以. 現在又不能了.

現在唯一方法是改用其他CLOUD STORAGE (如 Google Drive, One Drive)

謝謝幫忙.

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。