註冊 登入

[新資訊或文章轉帖] 用iPad 火牛 叉iPhone XR有後遺症嗎?

引用:
原帖由 iou008 於 2019-1-10 01:39 AM 發表

我用緊,真系快好多,之前6s那時用到現在加起來兩部機合共用了半年左右直至換XR開買日到現在,未有什麼問題出現
急叉,手機電池快衰老

精選樓盤
仲有人問啲咁戇居嘅問題嘅

引用:
原帖由 Michelle1785 於 2019-1-10 10:38 PM 發表

急叉,手機電池快衰老
急?其實是否真的咁兒戲呢(今時今日啲電)

用原裝牛,我都係要叉接近3個鐘先去到100%😕😕

回覆 引用 TOP

唔好諗咁多,電池一定會有損耗,我只會照用IPAD火牛叉

回覆 引用 TOP

之前ip7用左2年都係用ipad牛充!賣機時都有95%電能

回覆 引用 TOP

以前用ipad牛义7+,用了一年電池91%
而家用ipad牛义xsmax,用了三個月,電池100%
電池畢竟是損耗品,就住用會好辛苦,放心去用吧,電池未打柴已心思思又換機了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Michelle1785 於 2019-1-10 10:38 PM 發表

急叉,手機電池快衰老
錯誤的觀念 !

高壓大電流不會令電池快死 !
係過程產生的熱力令電池快死 !

而家QC PD快充都有監控溫度,唔會令電池過熱 !

回覆 引用 TOP

你日日玩食雞!
成日搞到機身好熱

就算你用要裝 5V1A充電
粒電一樣好快死 

回覆 引用 TOP

咁點解蘋果仲跟機1A火牛呢?既然充得快d又冇影響,何必唔跟隻ipad牛?

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2019-1-11 06:45 PM 發表

咁點解蘋果仲跟機1A火牛呢?既然充得快d又冇影響,何必唔跟隻ipad牛?
市面大把2A火牛!一般都係幾十蚊!用得iPhone 通常一早已經買咗😄

引用:
原帖由 timlee673 於 2019-1-11 06:58 PM 發表

市面大把2A火牛!一般都係幾十蚊!用得iPhone 通常一早已經買咗😄
咁又奇怪,用得成萬銀部 iPhone , 蘋果唔係應該提供最合用嘅火牛架咩?點解仲要人晒幾十蚊買個2A牛呢?如果佢諗住反正大家都一早買左,咁就不如環保d索性唔跟火牛製造少件垃圾啦

一向都係用ipad pro 隻牛黎叉iphone, 冇事冇幹, 放心

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kwan3 於 2019-1-10 01:30 AM 發表

用iPad 火牛 叉iPhone XR有後遺症嗎?

買左新iPhone 是XR, 如果用跟機充電器充滿電大約要2.5小時(eg:由20%➡️100%),感覺上太慢了,跟機火牛輸入是0.15A,輸出是1.0A。即5W

有無人用iPad 的火牛來充iPhone? 
想過去用的(iPad 火牛是輸入0.45A,輸出2.1A,即10W),但擔心咁樣會令iphone 粒電好快打柴🤔🤔。有無這回 ...
唔會有問題,手機自己內有保護設計。用新ipad pro隻pd牛叉仲快。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2019-1-11 06:45 PM 發表

Gay佬cook 一向行銷策略你唔係唔知呀🤣

連幾十蚊轉3.5mm轉頭都唔肯跟比你又點會肯跟隻幾百蚊ipad牛加usb c 轉lightning線比你😏以iphone數量只要有小部分人肯另外買官方快充同配件,蘋果已經可以賺多幾十億....

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。