註冊 登入

【支援廣東話】HomePod 即日香港上市

【支援廣東話】HomePod 即日香港上市 E-mail 此主題給朋友

等咗咁耐,HomePod終於響香港開賣,大家有冇興趣入手?

https://www.newmobilelife.com/20 ... d-coming-jan182019/

HomePod 將於 1 月 18 日正式在香港及中國發售!

蘋果終於宣佈 HomePod 將於 2019 年 1 月 18 日在香港及中國區開售,將會有白色及太空灰版本。香港區售價為 HK$2,799,而中國是人民幣 2,799 。Apple 在官方新聞稿指出,HomePod 可對應大系列常用的音樂 Apps,包括 Apple Music、KKBox、Spotify、JOOX,用戶可透過 AirPlay 來投放到 HomePod 播放你喜歡的音樂。

透過 Siri Shortcuts,可透過 HomePod 語音控制家中的 HomeKit 產品,例如 Hey Siri, Good Morning 便會開啟燈、分享天氣、播放喜歡的音樂。雖然暫時未有台灣區開售時間,但估計也很快會推出了。

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 161

1. 會買
2. 不會買
3. 路過
已買😏

附件

2019-1-18 10:27 AM

引用:
原帖由 Appman 於 2019-1-18 10:27 AM 發表

已買😏
恭喜入手!ching有時間畀個用家報告吖!

千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。

現時持有:
(手機) iPhone 8,Pixel 2,Galaxy S10+
(平板) iPad Pro 11",iPad Pro 12.9"
(電腦) Macbook Pro 13"
準備入手:-
引用:
原帖由 wongchiming 於 2019-1-15 11:32 AM 發表

二千幾蚊唔係貴,但好似冇咩用,買番來可能擺多過用
當買隻靚少少的藍芽喇叭都抵
如果屋企 soundbar 壞了,會考慮買

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
購買前須知!非蘋果產品可以連接 HomePod 嗎?

https://www.newmobilelife.com/2019/01/18/homepod-can-use-on-airplay-device/

蘋果終於在香港地區正式推出了最新的音樂產品,名為 HomePod,新產品主要是一款高階的揚聲器,Tim Cook 似乎真的很喜歡音樂啊,不過新產品可以使用在非蘋果的產品上嗎?沒有 Mac 電腦,可以使用 Windows 電腦連接 HomePod 嗎?現在就為各位一一解答。

蘋果推出的產品,一直是有自家的生態圈,你不使用它們的產品,就不能享用一些服務,而 HomePod 的出現,正正出現一個問題,就是「我沒有蘋果產品,可以使用這揚聲器嗎?」,答案是可以,同時不可以。

HomePod 因為沒有 3.5 mm 接口,因此各位就會想到,可以像 iPhone 一般購買無線產品連接,雖然是可以,不過還有一個條件,就是連接的軟件需要支援 AirPlay 才可以連接 HomePod,例如 Windows 版本的 iTunes 就加入了 AirPlay 的功能,可以連到 HomePod 上,Android 版的 Apple Music 沒有 AirPlay,就不能連接 HomePod。購買前要注意啊。

現時持有:
(手機) iPhone 8,Pixel 2,Galaxy S10+
(平板) iPad Pro 11",iPad Pro 12.9"

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1968HK 於 2019-1-18 11:41 AM 發表

當買隻靚少少的藍芽喇叭都抵
如果屋企 soundbar 壞了,會考慮買
想問HomePod可以當普通藍牙speaker用嗎?

可否駁ps4當喇叭?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wongchiming 於 2019-1-18 05:33 PM 發表

想問HomePod可以當普通藍牙speaker用嗎?
這是主要功能
但只可以用 apple music 或其他認可付費 app 聽歌

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

頭先去Apple Store摸過部HomePod,都幾重下,啲聲唔錯

現時持有:

回覆 引用 TOP

我今日都買咗

回覆 引用 TOP

一年前出既產品,唔會買了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lafy 於 2019-1-18 11:32 AM 發表

恭喜入手!ching有時間畀個用家報告吖!
琴晚玩左幾分鐘,Setup超容易,插電後用部iphone㩒幾下就搞掂。
聲音我無乜要求,我最想用個智能家居。
我個仔同女係咁喂siri,我相信哩排siri會忙過工人姐姐🤣

引用:
原帖由 Appman 於 2019-1-19 10:00 AM 發表

琴晚玩左幾分鐘,Setup超容易,插電後用部iphone㩒幾下就搞掂。
我個仔同女係咁喂siri,我相信哩排siri會忙過工人姐姐🤣 ...
智能家居幾有用?可唔可以講多啲?

現時持有:

回覆 引用 TOP

Good! 我今晚去apple store買,昨天DG無貨.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Appman 於 2019-1-19 10:00 AM 發表

我個仔同女係咁喂siri,我相信哩排siri會忙過工人姐姐🤣 ...
我經常聽歌,concern 靚聲多D
智能家居可以點用?

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
引用:
原帖由 1968HK 於 2019-1-19 03:17 PM 發表

我經常聽歌,concern 靚聲多D
智能家居可以點用?
https://www.youtube.com/watch?v=UnrIQt6ZoyI

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。