我懷疑八達通係唔會出iOS 版smart octopus

我懷疑八達通係唔會出iOS 版smart octopus E-mail 此主題給朋友

睇返之前八達通個CEO對八達通加入Apple pay 嘅態度,跟本似同蘋果反咗面,雖然近排改咗口風話持開放態度⋯⋯

不過近幾個月大家對八達通推iOS 版Smart octopus 鬧得熱烘烘⋯八達通仍然係冇反應

我個人覺得似係如果直接講八達通係唔會有iOS 版smart octopus, 可能隨時會動搖到八達通地位,亦可能俾咗機會其他支付系統搶佔香港NFC 支付地位!如果邊一間支付系統搶佔到手機NFC, 之後再投資入交通付費系統,就會更容易成功~~

我懷疑八達通跟本係扮4條,根本就係階磚3~

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
點都好,新年前就一定唔會出ios smart octopus, 新年出事邊個會做嘢~不過新年後都唔出,就好肯定八達通唔會有iOS smart octopus~~~

引用:
原帖由 呢個綠色腰部 於 2019-1-29 03:52 PM 發表

點都好,新年前就一定唔會出ios smart octopus, 新年出事邊個會做嘢~不過新年後都唔出,就好肯定八達通唔會有iOS smart octopus~~~
過新年前出都仲好,因為個個唔使返工。就算冧咗都少人屌!
返工時間冧檔就全世界一齊屌!
叫幾條 IT programmer, engineer 過年返工容易啲,同埋IT 未必一定要華藉,印度 IT人都得

回覆 引用 TOP

高層諗嘅嘢點會係你哋啲正常人諗得到!
八達通只only 俾Samsung ,你都諗唔到佢會咁蠢,
三星市佔係最高,不過都只係得20%
八達通變相係放棄80%市場,
邊度有咁戇居嘅電子支付系統⋯

唔新年出,可能佢諗OT 係要俾加費㗎

八達通死都要收人哋手續費,apple話我吾收你都偷笑啦 DLLM
我估係咁

我覺得吾會有,因為八達通明顯行緊支付寶條路,變成類似八達通錢包,create qr code 然後scan code付款,港鐵就快有scan code入閘。硬件一有,仲使咩用nfc。

引用:
原帖由 winghc04 於 2019-1-29 05:51 PM 發表

八達通死都要收人哋手續費,apple話我吾收你都偷笑啦 DLLM
我估係咁
Apple 應該唔理你支付系統收人哋幾多手續費⋯不過Apple 係會收每單手續費嘅分成~你收得多佢咪收得多~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 739navi 於 2019-1-29 05:59 PM 發表

我覺得吾會有,因為八達通明顯行緊支付寶條路,變成類似八達通錢包,create qr code 然後scan code付款,港鐵就快有scan code入閘。硬件一有,仲使咩用nfc。 ...
Smart octopus 喺Samsung 已經有,不是新技術,只係肯定唔肯做?

大陸都開始行NFC...好似京東閃付、銀聯閃付等~
行返去Qrcode...咁低效率、低保安嘅嘢,係八達通個高層先諗得出⋯

引用:
原帖由 呢個綠色腰部 於 2019-1-29 06:30 PM 發表

Smart octopus 喺Samsung 已經有,不是新技術,只係肯定唔肯做?

大陸都開始行NFC...好似京東閃付、銀聯閃付等~
行返去Qrcode...咁低效率、低保安嘅嘢,係八達通個高層先諗得出⋯ ...
小巴剛剛有alipay付款,好快scan到code, 同埋吾使有網絡都得,我估條路係甘行。
不過再睇遠d, 而家阿爺係甘介入香港,可能遲下食埋八達通,市民局用支付寶etc.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 呢個綠色腰部 於 2019-1-29 05:22 PM 發表

高層諗嘅嘢點會係你哋啲正常人諗得到!
八達通只only 俾Samsung ,你都諗唔到佢會咁蠢,
三星市佔係最高,不過都只係得20%
八達通變相係放棄80%市場,
邊度有咁戇居嘅電子支付系統⋯

唔新年出,可能佢諗OT 係要俾加費㗎 ...
3叔都唔係所有機種可以,所以應該係20%都無
都唔明點解要簽佢獨家

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2019-1-29 08:42 PM 發表

3叔都唔係所有機種可以,所以應該係20%都無
都唔明點解要簽佢獨家
你又講得啱⋯即係八達通佔市場更少

回覆 引用 TOP

反八達通大聯盟

八達通俾返按金我

回覆 引用 TOP

37 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。